Hur viktig är det att vinna premiärmatchen, inte alls viktig enligt LSK:s statistik de senaste åren. Det är först när serien ”stabiliserat sig” när ca en tredjedel av matcherna spelats, då måste laget ha toppkänning för att nå ett bra resultat.
LSK har under 2000-talet spelat 19 premiärmatcher. Endast fem (5) av dem har vunnits, ingen gång har det lett till uppflyttning till en högre serie:
2001 Torslanda IK hemma 1-0, 1:a – föll i kvalet till Superettan mot Ängelholms FF.
2003 Ytterby IS borta 3-2, 2:a efter GAIS medsamma poäng men sämre målskillnad.
2006 Mjällby AIF borta 2-1, slutade på en sjätte plats
2014 Östersunds FK hemma 1-0, 3:a – föll i kvalet till Allsvenskan.
2017 Utsiktens BK hemma 1-0, 7:e plats i div I.
LSK har förlorat 9 premiärmatcher under 2000-talet, men det behöver inte betyda så mycket i slutändan då serien avslutats:
2004 Gunnilse IS hemma 0-1, 1:a och vinst i kvalet till Superettan mot Väsby IK.
2007 IK Sirius borta 1-3, 2:a och direkt uppflyttade till Allsvenskan.
2008 Hammarby IF 1-3, 14:e – föll i kvalet mot IF Brommapojkarna och åkte ur Allsvenskan.
Premiärmatchen i år borta mot Åtvidabergs FF spelades för en vecka sedan, resultat 1-1. Vad säger statistiken om detta? Jo, 5 gånger har det slutat oavgjort, vilket medfört degradering 2000 och 2016.
Som bäst har LSK här nått en 6:e plats. Skall man följa statistiken under 2000-talet så får LSK i år inte någon framskjuten placering i tabellen år. Men statistik är en lek med siffror och LSK har i år goda chanser att förändra detta.
Vid två tillfällen har Skarsjövallen varit indisponibel och hemmapremiären spelats borta:
2013 Hammarby IF 0-0 i Borås.
2018 Eskilsminne IF 1-1 i Vänersborg.
Det är således mycket sällan som LSK inte kan spela matcher på sin hemmaplan. Men det har funnits andra tider. När grabbarna från Ljungskile började spela fotboll på 1920-talet höll man till på en liter åker vid Grund (norra motet och är nu mestadels täckt med vass). ”Planen” låg ibland under vatten och lämpade sig inte som matcharena. Matcherna spelades på bortaplan, ofta på en äng i Resteröd. Denna ”arena” låg i Tubberöd och var mycket speciell, Elof Rydén beskriver den i LSK:s jubileumstidskrift från 1946:
”Ja jestanes som den såg ut, eller rättare, hur man såg ut, när man spelat där! Korna gingo där fritt, och eftersom planen var någorlunda jämn mellan tuvorna så hade dessa tagit planen till sin speciella sängkammare och efter varje vilopaus och nattlogi betalade de rikligen för visad gästvänlighet med flera blöta smackor pr skott och det blev ej litet, som säkert begrips. Att man såg ut värre än värsta efter varje match säger sig självt. Särskilt målvakten ’Kilbom’ fick närmare än andra ’kvittera ’ ut deras givmildhet.
Ibland fick vi även springa till skogs för tjuren, ’.Joakim’ tror jag att han hette. Ja alla minnen som jag har från den tiden skulle fylla en hel bok. T.ex. när domaren saknade pipa och blåste i halsen på en flaska. När matchen var slut, var flaskan full med snus”
Tommy Olofsson