Behöver vi Mästare?

Följde du liksom jag kampen i Mästarnas Mästare i Tv i söndags? Visst är det stimulerande att få följa gamla idolers tävlande. Nu i olika lag med Uddevallas uppskattade simmerska Louise Karlssons i simmarlaget. Skälet att programmet är det i särklass populäraste är sannolikt blandningen av igenkänning, kryddat med en nypa nostalgi och tävlingsmomentet.

Men också att våra tidigare idoler och förebilder nu gör lärorika och insiktsfulla reflektioner om vad idrotten betytt för dem genom livet. Jag tror att vi har behov av idoler att se upp till. De som gör det omöjliga möjligt. Övervinner till synes oöverstigliga hinder. Som med en otrolig målmedvetenhet når sina drömmars mål. Men de inser också och förmedlar insikten om att livet bär på både framgång och misslyckande. Att motgångarna har betytt mer för den personliga utvecklingen än framgångarna. Det har givit en fördjupad dimension av livet och en ödmjukhet.

Ingen människa, inte ens din stora idol, går igenom livet utan att drabbas av personliga motgångar. Det framstår tydligt att vi alla är människor och i grunden ganska så lika. Det kan vara trösterikt att ha den insikten när det ibland bär emot.

Vi behöver förebilder som vi kan se upp till , bli inspirerade av och få positiv energi av. Jag tror därför att elitsatsningar inom idrotten skall ses som en del i ett större sammanhang. Kommer det fram klart lysande stjärnor som kan vara goda förebilder för våra ungdomar så är samhällsnyttan enorm. Kan våra framgångsrika idrottare vara budbärare av goda värderingar så kan de vara en stark och konstruktiv kraft för ett bättre samhälle.

Många idrottsföreningar arbetar målmedvetet med att bli en tydligare medspelare i samhället. Då är det viktigt med personligheter, som har en tydlig roll som vi kan identifiera oss med, har en stark personlig utstrålning och framförallt, är bärare av goda värderingar.

Därför går elit- och breddsatsningar hand i hand. Det finns ingen motsättning! Med våra ”idoler” skapar vi uppmärksamhet och engagemang som skapar bredden. Vi behöver mästare!

Erland Holmdahl

Ordf. i Ljungskile SK

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail