Tisdagskvällen är kallt gråmulen. Bättre att stanna hemma i stugvärmen än att sätta sig i en kall bil för att ta sig till Folkhögskolans biolokal? Vad är det för film? ”Den tysta revolutionen” – en film som handlar om hur en studentklass i forna Östtyskland genomför en tyst minut för att hedra de som stupat i den blodiga Ungerrevolutionen 1956. Det får oanade konsekvenser. En film som handlar om personligt mod, sammanhållning i en grupp och hur makt kan missbrukas. Alltid viktiga och aktuella frågor.
Den röda bioskylten lyser välkomnade när hustrun och jag anländer i god tid före 19-tiden. Efter många års biobesök, är det välkända ansikten, som hälsar välkommen, säljer biljetter och ser till att allt fungerar. Jag blir i det ögonblicket inspirerad att skriva denna lilla krönika.
Tänk att det finns människor som år efter år väljer ut sevärda filmer, beställer filmerna, iordningställer lokalen på Folkhögskolan, fixar fika i pausen, sköter ekonomin, producerar trycksaker, ja gör allt det som skall till för att vi Ljungskilebor skall få en fin filmupplevelse. Och med all respekt för filmerna så kanske det som betyder mest för många av oss, är att träffa trevliga och vänliga människor i den fikapaus som är ett signum för Ljungskile Bio. Trots att den nya tekniken självklart ger möjlighet att köra filmen i ett streck så tar vi paus för en stunds samtal över en kaffekopp. Ett välkommet tillfälle för många att träffa folk och få personlig kontakt när de flesta sitter inne och kurar.
Det personliga välkomnande, genom en reflektion kring kvällens film, som Ordförande Anders Dejke bjuder på, är ett uppskattat inslag i den helhet som gör det väl värt att lämna stugvärmen för en berikande kväll på Ljungskile Bio.
Tack alla ni som jobbar ideellt för att skapa denna fina upplevelse!
Erland