Vart är LSK på väg?

Efter det lyckosamma och sagolika avancemanget till Allsvenskan under nittiotalet lyckades LSK hålla sig kvar på elitnivå till för ett par år sedan. I ett slag förändras de ekonomiska förutsättningarna då flera miljoner i centrala bidrag försvinner i och med att vi ramlar ur Superettan. Styrelsen utrycker dock att LSK så snart som möjligt skall tillbaka till eliten. Styrelsen vill också bredda verksamheten med en tydligare satsning på ungdomssidan och ”vara en spelare i samhället”. Skarsjöprojektet är ett exempel på detta. Vi gläder oss också åt att nu kunna göra den ordentlig damsatsning genom en engagerad person, som garanterar ekonomin i satsningen. Vi har också med öronmärkta pengar kunnat göra en offensiv satsning på vår hemsida och sociala medier.

LSK har alltså gått från att vara en utpräglad elitklubb till en breddklubb.

Att ta sig tillbaka till eliten är lättare sagt än gjort. De senaste två åren har tvärt om tydligt visat att det är mycket som skall funka. Men det är alltså viktigt att konstatera att tillkommande satsningar inte inneburit att Herrlaget fått mindre resurser eller mindre fokus utan det har helt enkelt inte blivit de resultaten som vi förväntat oss. Vad det beror på sysselsätter oss i ledningen dagligen och här finns definitivt utrymme för självkritik. En återkommande fråga är till exempel; vad beror de ständiga tränarbytena på?

Det är ingen hemlighet att LSK de senaste tio åren brottats med en dålig ekonomi. Brist på pengar i kassan har löst genom att generösa privatperson gått in med miljontals kronor. Det är varken moraliskt försvarbart eller ekonomiskt möjligt att gå vidare på den vägen.

Radikala grepp måste till! Vi jobbar med det, men analysen är klockren. Den helt avgörande faktorn är att LSK inte har mäktat med att driva Skarsjövallen. Det insåg LSK:s styrelse redan för 2007 då LSK gick upp i Allsvenskan för andra gång. En önskan om att spela på Rimnersvallen kunde inte förverkligas för att kommunen såg det som ett billigare alternativ, att LSK med ideella krafter rustade upp sin egen arena med stöd av ett kommunalt engångsbelopp och ett löfte om ett löpande driftsbidrag. Ett löfte som aldrig infriats. Vi vet att det har sagts många gånger förut men det är så. Det är den absolut främsta orsaken till de ständigt återkommande ekonomiska problemen.

Och slutsatsen är självklar; Inte heller i framtiden kommer att LSK att klara att driva Skarsjövallen. Det finns ingen klubb som klarar det.

LSK vill fortsätta att driva en bred verksamhet men vill göra det i nära samarbete med kommun och andra ideella föreningar. Aktivitetscentret på Skarsjöområdet är ett gott exempel där många goda krafter samverkar.

 

Erland Holmdahl, Ordförande i Ljungskile SK

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail