Den 3:e november kommer alltid vara ett speciellt datum i Ljungskile SK:s historia. Just det datumet, 1996, tog LSK steget upp i Allsvenskan – efter en sagoresa genom divisionerna med start i Division 5 under 1990.
Det var som ett mirakel och en av de största fotbollshändelserna någonsin. Lilla LSK från byn Ljungskile hade på bara ett par år gått från Division 5 till Division 1 och 1996 slutade man på andraplats i den landets nästhögsta division. Det innebar allsvenskt kval mot Umeå. Den första matchen spelades på Skarsjövallen på mitt dagen och därmed stängdes skolor och hela byn. Alla skulle vara på plats på Skarsjövallen. Publiksiffran var högre än befolkningsmängden i Ljungskile, men det slutade dock med förlust i första kvalmatchen – 0-1.
LSK var uträknat. Umeå var obesegrade på hemmaplan under det allsvenska året, målsprutan Ragnell skadad och ordförande Bo Fagerberg hade istället åkt till USA för att fira 50 år. LSK var skakat. Bosse Wålemark gjorde då kanske en avgörande insats för att få laget att slappna av. Inför uppvärmningen ryckte nämligen Bosse på sig en GAIS-mössa som fick laget till stora skratt. Isen var bruten och på en snömoddig plan skrevs historia när LSK besegrade Umeå med 2-3 – vilket innebar Allsvenskt avancemang! Bror Wålemark stampade planen barfota, spelarna kastade sig på varandra och ropade om ett bättre liv – som tränare L-O Mattsson utlovat (som senare blev utsedd till Årets tränare). På andra sidan Atlanten fick Ordförande Fagerberg till slut tag i Hasse Hagberg som inte ville prata i telefon utan fira. Då gick det upp för 50-åringen vad som verkligen hänt.
I byn var det en helt euforisk stämning! Brandbilar och sirener ljöd i novembernatten när laget anlände till badrestaurangen på Lyckorna. Hela byn var samlad och genom folkhavet simmade Ljungskiles hjältar in i restaurangen och firade den enorma bragden. Sagan om Ljungskile var bättre än den fiktiva sagan om Åshöjden.
Sportjournalisten Erik Niva beskrev LSK:s saga på föjande sätt:
”Det Ljungskile SK har lyckats med och den historia de bär vidare, det är ju i väldigt hög utsträckning kärnan i hela vår idrottsrörelse. Det är besjälandet av en dröm som går från generation till generation.”
Lyssna på Erik Niva och Håkan Andreasson när de berättar om LSK:s resa under 90-talet i podcasten When We Were Kings – ett måste att lyssna på!
Här kan du lyssna på avsnittet When We Were Kings: