”En liten krönika från oss som såg på derbyt mot Oddevold”

Så var då dagen D kommen, Derbyt mellan Uddevallas två söderettanlag Oddevold och LSK. Som sista paret ut i den femtonde spelomgången skulle här minsann visas vem som i kväll spelar bäst fotboll i kommun. Skulle LSK kunna greppa den plötsliga möjligheten att inta första platsen i serien eller skulle Oddevold fortsätta marschen uppåt? Så var det ju också frågan om LSK spel på nya hemmaarenan borta på Rimnersvallen skulle bli lyckosam. Ja det var många tankar och spekulationer som gnagde och gnodde när folket drog till matchen som började med en ”förmatch”. Hur skulle det kanske dryga tusentalet landsbygdsfolket ta sig till arenan? Efter att ha funnit en parkering långt bort i skogen på en mindre väg mot gamla skjutbaneområdet traskades det iväg förbi en så kallad ”evenemangsparkering”, dvs huller om bullerparkering där p-plats sökts egenhändigt efter bästa förmåga, smygande över konstgräsplanen utan att störa träningen för ett flicklag och slickande långsidesväggen på Rimnershallen för att efter dryga halvkilometer komma fram till ståplatsinsläppet minuten före matchstart och få frågan om man ville nå LSK supportrarnas egen läktare runt den fullsatta huvudläktaren en halv kilometer bort.

Turligt nog så stannade vi några kvar vid insläppet och därmed fick se matchens enda mål. För det var ett rejält taggat LSK som satte högsta fart på direkten och ett första långt inkast av Snibben nådde backen Andreas Murbeck som nickade bollen till resolut avslutande Erik Westermark och LSK ledning. Traktorgänget gick upp i falsett och firade av en rejäl serpentinraket, delar av huvudläktaren gjorde armar uppåt sträck men från övriga där hördes suckar och Bohusbataljonen höll sig för skratt. Men strax därefter kom rekylen med motsatt effekt när det blåvita hemmalaget på en frispark nickade in kvitteringen och domaren pekade på mittpunkten och matchtavlan visade 1-1. Men så till viss förvåning uppstod en diskussion mellan linjedomaren och huvuddomaren och målet dömdes bort för offside. Man kunde ana domarens önskan, om man ändå likt pågående Dam-VM ändå haft tillgång till VAR för att inte säga matchsekretariatets vånda över att behöva byta ut hemmaettan mot nollan igen. Men för landsbygdsfolket blev det nytt jubel och en ny serpentinraket från traktorgänget.

Hur som helst en matchstart som lovade en spännande och härlig spelfortsättning. Men så icke, för i den byiga nordvästvinden försvann mycket av spel och ersattes av kamp och smågruff som fick domaren att stup i ett blåsa frispark som efterhand gick över i gula och röda kort som drabbade hemmalaget mest. Men spänningen låg dock kvar matchen ut, dock i avsaknad av riktigt farliga avslut från ettdera laget. Den sköra LSK-ledningen hängde då och då på en tunn tråd men det gröna försvaret höll tätt så det snabba ledningsmålet stod sig och LSK klättrade helt plötsligt upp i serietopp på bättre målskillnad.

Att på nio hörnor och massor av frisparkar och inkast inte få utdelning i derbyt tyder på att seriens bästa målsprutarelva sitter inne med rejäla potentialer. LSK nya förmåga att i slutminuterna finurligt ”förstöra spel” kan också var en tillgång när serien nu vänder.  Med torpeden Jesper på första plats i målgörarligan och Udoh strax därefter och totalt nio målgörare i laget än så länge bör få folket att invadera Rimnersvallen även fortsättningsvis men då om möjligt gärna med lite bättre förberedda parkeringsmöjligheter för landsbygdsfolket.

Gunnar på Orust

 

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail