Hur har det gått genom åren mot FCT?

Anton Snibb i hemmamötet mot FCT 2019. Arkivfoto: T. Åberg.

Hösten 2001 bildades FC Trollhättan efter en sammanslagning mellan Trollhättans FK och Trollhättans IF. I klubbens begynnelse möttes också FCT och LSK flitigt, då man låg i samma serie under de tre första säsongerna  (Läs mer om FC Trolhättan här).

Totalt har lagen mötts tretton gånger i tävlingssammanhang, där LSK vunnit fem matcher medan FCT vunnit fyra matcher och övriga fyra matcher har slutat oavgjort (målskillnad 15-12). ”Abba”, Leinar, Ferm, ”Gabbe” och bröderna Westermark har blivit derbyhjältar för LSK genom åren. Får vi en ny grönvit derbyhjälte på fredag?

2002
LSK – FCT 0-1
FCT:s första tävlingsmatch någonsin, från bildandet, lyckades man vinna efter en typisk premiärmatch.

FCT – LSK 2-1
Det svartklädda Trollhättelaget lyckades även vinna returmötet under premiäråret. Johan Patriksson lyckades tröstmåla i slutskedet för LSK.

2003
LSK – FCT 1-0
David ”Abba” Sällström klev fram i den 10:e matchminuten och gjorde matchen enda mål.

FCT – LSK 1-1
Det var länge mållöst, men efter ett mål av FCT i 87:e minuten lutade mycket åt en hemmaseger. Då klev Patrik Bernvid fram och kvitterade i 90:e minuten till slutresultatet 1-1.

2004
LSK – FCT 0-0
Det blev mållöst i hemmaderbyt 2004 – året när LSK avancerade till Superettan.

FCT – LSK 1-2
I returen på Edsborg tog hemmalaget ledningen, men LSK lyckades vända till seger efter mål av Jörgen Wålemark och David Leinar.

2009
LSK – FCT 0-1
Sent avgörande mål av FCT i en tuff derbymatch.

FCT – LSK 1-1
Ett profilstarkt LSK med bland annat Jörgen Wålemark från start lyckades kvittera fram till slutresultat genom Niklas Löfgren.

2010
FCT – LSK 0-1
Sören Ferm blev derbyhjälte efter ett sent avgörande mål.

LSK – FCT 4-2
Ett starkt LSK öste på och lyckades vinna övertygande efter två mål vardera av Gabriel Altemark-Vanneryr och Arash Bayat.

2015
Svenska Cupen
LSK – FCT 1-1
Efter en tidig utvisning av Andersén var LSK nära att få med sig en cupseger, men en kvittering kom dessvärre i slutskedet av matchen.

2019
LSK – FCT 1-2
Trots en snygg smällkaramell från Johan Brannefalk i andra halvlek räckte det inte denna gång. FCT kom tillbaka med både en kvittering och även ett segermål i slutet. 

FCT – LSK 0-2
Ett formtoppat LSK åkte till Edsborg laddat till tusen, med mängder med LSK:are som var på plats för att stötta laget. Jesper Westermark gav också LSK ledningen i mitten av första halvlek, framspelad av Johan Svahn. Brorsan Erik Westermark ville inte vara sämre utan utökade ledningen till 0-2 i slutminutrarna, efter framspelning från Joel Palmquist. I och med segern kopplade LSK greppen om förstaplatsen – en placering man höll serien ut vilket ledde till avancemanget till Superettan. Se filmklipp från matchen nedan.


Hur går det på fredag?


Såhär såg det ut när LSK senast mötte FCT på bortaplan, hösten 2019:

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail