Inför matchen mot Jönköpings Södra

Inför matchen mot Jönköpings Södra IF

J-Södra, som laget kallas i fotbollskretsar, grundades 1922 och den första fotbollsmatchen spelades på Hagavallen mot IF Hagapojkarna året därpå. Matchen, som spelades med åtta spelare i varje lag på grund av att planen inte var tillräckligt stor, vanns av J-Södra. 1933 hade föreningen utvecklats både organisations- och spelmässigt och vann Smålandsserien och uppflyttning till division 3. 1945 vann man division II, efter att ha vunnit samtliga matcher, klarade därefter kvalet till högsta serien och blev därmed Smålands första lag i Allsvenskan 1945–46. En av Allsvenskans genom tiderna främsta målskyttar, Karl ”Timpa” Simonsson, stod för 50 av J-Södras 92 mål under denna säsong. Noterbart är att Simonsson använde fotbollsskor av storleken 51!

I den allsvenska maratontabellen ligger J-Södra på 27.e plats med 12 säsonger. 2017 var senaste året i Allsvenskan då man kom på nedflyttningskvalplats men förlorade kvalet mot Trelleborg.

Till Superettan kom J-Södra första gången 2006 under ledning av tränare och före detta förbundskaptenen Olle Nordin. Innan lördagens match har LSK och J-Södra mötts 19 matcher i Superettan, där LSK vunnit nio matcher, J-Södra åtta och två matcher har slutat oavgjort. Vid sommarens möte på Stadsparksvallen i Jönköping vann J-Södra med 2–1 efter att LSK tagit ledningen i 30.e minuten genom mål av Beqaj men åkte på två retfulla frisparksmål i slutet av matchen och förlust 2–1.

J-Södra ligger efter 27 spelade omgångar på tredje plats med god kvalchans till Allsvenskan. LSK har fortfarande en mikroskopisk chans att kvala sig kvar i serien och kommer med all sannolikhet att kämpa för det, för att inte tala om att få en efterlängtad revansch för senaste förlusten i Jönköping och visa att man trots ett hopplöst läge kan utmana de bästa lagen.

Om LSK kan få till samma fina spel som i andra halvlek i somras kommer vi att få se en mycket spännande match med oviss utgång men med mycket kämpatakter när nu J-Södra hälsas välkommen till Skarsjövallen.