Inför matchen mot Umeå

Inför matchen mot Umeå FC

Tankarna på att bilda Umeå FC startade 1987, då tre föreningar i Umeå inleder ett samarbete i syfte att genom sammanslagning formera ett konkurrenskraftigt fotbollslag med klar elitprofil. De tre föreningarna var Sandåkerns SK, Tegs SK och Gimonäs CK, samtliga division II-lag.
Projektidén byggde på att av de tre lagen skapa ett slagkraftigt lag som på sikt skall kunna etablera sig i den svenska fotbollseliten. Gimonäs CK lämnade projektet under året men Sandåkern och Teg fullföljer planerna och 20 november 1987 bildas den nya fotbollsföreningen, Umeå FC.

Den bärande filosofin bakom Umeå FC formulerades på så sätt att man hade till syfte att göra det möjligt för ungdomar från Norrland att spela elitfotboll i den egna landsändan, och att göra det i Umeå FC:s regi. Ett konkret inriktningsmål formulerades också för den nya föreningen, en sju-årig målstege som skulle sluta med att Umeå FC nådde allsvenskan 1994.
I namnfrågan var alla eniga om att stadens namn Umeå skulle finnas med i klubbnamnet. Att det sedan blev ett ”svengelskt” komplement i form av FC, Fotbollclub, hängde samman med att alla andra tänkbara föreningsbeteckningar redan var upptagna.

1993 spelar Umeå FC för första gången i division I. Laget gjorde en habil insats och slutade på sjunde plats. Hammarby IF vann serien klart på 59 poäng och UFC skrapade ihop 39. Jesper Blomqvist spelar elva seriematcher på våren men gick därefter mot nya fotbollsäventyr i IFK Göteborg, Milan, Parma och Manchester United.

1994 kvalade för första gången UFC om en plats till Allsvenskan mot Västra Frölunda, som dock vanns av Göteborgslaget. 1995 vinner man division I norra med allsvenskt avancemang 1996.UFC gör en fullt godkänd debutsäsong i landets högsta serie som dock bara räckte till en 11:e plats med kval mot LSK. UFC vinner den första matchen i Ljungskile med 1-0, men förlorar hemma med 2-3. Därmed går LSK till allsvenskan på fler gjorda bortamål och med segern fullbordas ”LSK:s fotbollssaga” upp till Allsvenskan. UFC hemmamatch mot Ljungskile i novemberovädret är förmodligen den match som hårdast etsat sig fast i minnet hos Umeås fotbollspublik och gett LSK det lagom smickrande epitetet ”trätobroder”.

1998 tar UFC ny sats för att om möjligt nå tillbaka till Allsvenskan och efter en andra plats i division 1 blir det kval mot Örgryte IS som dock förloras. 2000 spelar UFC premiäråret för den nya Superettan. Det blev ett tufft premiärår för UFC och först i sista matchen kan man bärga nytt kontrakt med Superettan. Umeå FC slutar på 13:e plats, ner till division II åker Åtvidaberg, LSK ”Umefolkets gamle trätobroder” samt Gunnilse.

Året därefter åker man ut Superettan och återkommer igen först 2012 men bara för ett år, där man bland annat förlorade båda matcherna mot LSK. Men 2020 är laget åter uppe i Superettan efter att ha blivit tvåa i division 1 norra och kvalbesegrat IK Frej genom fler mål på bortaplan.

Årets match mellan UFC och LSK uppe i Umeå blev en riktigt hårdför tillställning, där hela 10 gula kort och ett rött för Linus delades ut och en oturlig långtidsskada för LSK Andreas Murbeck i början på andra halvlek. Därefter kom LSK:s spel i otakt med en olycklig sista kvart med tre baklängesmål så att UFC vann matchen med 3-1 och där LSK:s mål gjordes av Isaac Boye.

Nu inför seriens 25:e omgång ligger de två ”trätobröderna” på nedflyttningsplats, och där en förlust för ett av lagen med stor sannolikhet innebär respass ur Superettan. Bara detta gör ju att matchen nog blir årets tuffaste och viktigaste herrfotbollsmatch på Skarsjövallen. Det får tyvärr endast upplevas genom sändningen på Dplay.

Gunnar på Orust

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail