LSK – GAIS = publikfester

LSK och GAIS har de senaste 25 åren möts i 24 seriematcher. LSK har vunnit 8, GAIS 5 och 11 matcher har slutat oavgjort. Målskillnaden är 35 – 30 till LSKs fördel.

En av de roligaste matcherna spelades den 7 augusti 1996 på Skarsjövallen;

” LSK leder med 3-1 i halvtid efter 2 mål av Johan Ragnell och 1 av David Wilson. Direkt i andra halvlek gör GAIS 2 snabba mål och ställningen blev snabbt 3-3. När det återstår en kvart av matchen tar LSK ledningen igen genom Jörgen Wålemark 4-3. Fem minuter senare kvitterar GAIS till 4-4 på en straffspark. När det bara återstår några minuter att spela tar GAIS målvakt, Verdin, och studsar bollen flera gånger i straffområdet. Johan Ragnell hade dröjt sig kvar vid kortlinjen som inte målvakten observerat. Bakifrån smyger Ragnell fram och tar bollen från målvakten och lägger in den i ett tomt mål. 5-4 och en viktig seger för LSK. Dramatisk match som innehöll 2 hat trick, 2 straffar och 9 mål.

En annan spännande match mellan lagen spelades 2003, då de sätter ett nytt publikrekord för en div II match. Matchen spelades i div II Västra Götaland som då var serien under Superettan:

” LSK förlorade under lördagseftermiddagen seriefinalen mot GAIS med 1-0 inför fantastiska 8 098 åskådare på Gamla Ullevi. Ett nytt publikrekord för svensk div II fotboll.

Inför näst sista matchen i serien leder LSK med tre poäng före GAIS. Vid oavgjort, räcker det för LSK med oavgjort hemma mot Ytterby i sista matchen. Matchen blev ett ställningskrig och det märktes att samtliga spelare på planen var väldigt tända.  LSK skapade den första riktigt heta målchansen i den 22:a minuten när Jörgen Wålemark från nära håll sköt precis utanför. Sammanfattningsvis en spelmässigt jämn första halvlek där LSK skapade de flesta målchanserna.

I inledningen av den andra halvleken tog GAIS kommandot och pressade tillbaka LSK. I den 63:e minuten slog Stefan Vennberg in 1-0 från nära håll efter ett fint anfall på högerkanten. Efter målet backade GAIS hem och LSK tryckte på för en kvittering. De riktigt bra målchanserna uteblev dock”.

Båda lagen hade nu efter matchen 48 poäng, men GAIS hade en klart bättre målskillnad. I sista matchen mot Ytterby hemma vann LSK enkelt med 4-0. GAIS hade stora besvär med Torslanda men kunde till slut vinna matchen och därmed serien. Vi vinner serien nästa år lovade David Wilson – vilket LSK gjorde och spelade åter i Superettan 2005.

”Sedan motorvägen kom till byn har mycket förändrats”  kan man lära i boken om Åshöjden. För lilla Ljungskile är det samma sak. Vägen till Göteborg blev tidsmässigt mycket kortare och en mängd spelare från Göteborgsklubbarna letade sig upp till Skarsjövallen. Följande spelare har till exempel representerat både LSK och GAIS:

Jens Wålemark, Christian Carlsson, Stefan Berndtsson, Lars Ternström, Mattias Gravem, Hampus Andersson, Gabriel Altemark-Vanneryr, Martin Dohlsten, Sandeep Mankoo, Luca Mijaljevic, Jacob Olsson, Jonas Lindberg, David Johannesson, Marcus Gustafsson, Allan Mohideen, Yusif Chipsa, Linus Tornblad, Ajdin Zelkovic, Erik Westermark och Jesper Westermark.