Halva säsongen är avklarad. Semestern likaså och uppstarten genomförd. Det betyder att det faktiskt är så enkelt att nu återstår bara resten av säsongen 2021. Och…. skall detta bli en rolig och framgångsrik höstsäsong på Skarsjövallen då gäller en hel del saker. En bra början kan vara att spelarna håller sig från kort av gul och röd kulör från domarna, samt att truppen är fri från allt vad skador heter när Erik Lund och Vigan Berbatovic skall ta ut laget.
Det där med gula och röda kort är helt upp till spelarna själva, så den biten lägger vi helt fräckt på individnivå och hoppar över den avdelningen för nu. Men det andra biten då ? Skador, smällar, sträckningar och annat elände som alltid drabbar ett lag hur mycket man än försöker att förebygga detta. Så; hur ser det ut på skadefronten i LSK ? Jeff Bagby är LSK:s sjukvårdare, och han, om någon, har blykoll på spelartruppen. För det är Jeff som klämmer, känner och böjer på spelarna. Det är Jeff som har dialogen med spelarna, så vi haffar Mr Bagby för ett snack.
LSK modell 2021 mönstrar en ganska liten trupp rent numerärt. Detta bör, ju längre säsongen fortlöper, ge en extra förslitning? – Helt klart att truppen är till numerären liten. Men vi får se om vi lyckas få in någon ytterligare spelare i truppen till höstomgången.
Hur drabbade har LSK egentligen varit i år rent generellt? – Tycker att vi varit lyckliga som sluppit långvariga och allvarliga skador. Så här långt är det Murana Conteh som drabbats värst. Han har varit borta i sex veckor. Gustav Kadura hade en skada precis innan uppehållet som jag var lite rädd för, men det verkar som att han har klarat sig bättre nu när han har börjat träna igen, och det är jag glad för.
Vanligaste skadorna? -Muskelskador. Bristningar som spelarna råkar utför på matcher och träningar.
Största faran med att varva spel o träning gräs o plast ? Omställningssvårigheter ?? – Det värsta scenariot är att spela matcher på konstgräs där det ligger ett riktigt hårt underlag precis under konstgräset. Där ligger en klart större risk för eventuella skador.
Hur skadad får en spelare vara för att trots allt släppas ut till spel ?Var kliver du in och säger stopp ?? Eller är det något som ni inte har behövt att ta i ?? – Jag skulle aldrig sätta mig eller en spelare i en situation att man riskerar att skada sig ytterligare genom att säga ja till spel i en match. Spelarnas hälsa är det viktigaste av allt, så man kan enkelt säga att vi spelar inte med spelare som inte är friska nog att spela match.
Vi riktar vår uppmärksamhet på det elände som kallas stämplingar. Detta förekommer i varje match, och det kan bli riktigt svåra skador som följd, men jag tycker att detta kunde beivras mycket hårdare från domarna. – Precis. Här har vi ett riktigt otyg. Jag tycker att där har vi en bit som domarna måste ta i mycket hårdare än nu för att sätta stopp för stämplingarna. En vårdslös stämpling, eller när en spelare kommer sent in i en situation kan ju ge långvariga skador och i värsta fall avsluta en spelares karriär.
Avslutningsvis: Ifjol var det stränga riktlinjer och rutiner kring Covid-19. Hur ser det ut i år ? – Vi har även i år ett strikt regelverk för detta. Det finns en policy i div 1 hur det skall gå till, och jag skickar in en skriftlig rapport till Svenska Fotbollsförbundet varje vecka hur vi hanterar Covid-19. Jag börjar kunna det där nu avslutar Jeff Bagby.
Anders ”Melker” Antonsson