Skarsjösurret – Del 1: Försäsongssurret


Å vilka är det då…? Jo, det kan vi meddela att det är vår nyhet, en löst sammansatt panel, ny för året dessutom, som återkommer med jämna mellanrum här under säsongen. De som dyker upp i denna panel blir en brokig, och fotbollsintresserad trio, där vi byter ut, och stoppar tillbaka, medlemmarna i en enda salig blandning. Idag gör vi inledningsvis en kort koll, och lyssnar på förhandssurret inför säsongsstarten.

I runda slängar har vi en månad kvar till seriestarten för herrarna i Ettan södra. Dessvärre tvingas damerna att vänta ett par veckor till på sin premiär eftersom seriestarten har flyttats fram i tid av Svenska Fotbollförbundet. Men ändå, som vanligt inför seriestarten är det många frågor som hänger i luften, men några svar har vi inte.

Så är försäsongssnacket alltid, oavsett vilken idrott vi följer. Det är en salig blandning av funderingar, förhoppningar, rykten, rena felaktigheter och innerliga önskningar som surrar i luften. Och så en onormalt stor dos av fotbollsabstinens. Vi inleder med en trio fotbollsintresserade som, på betryggande Corona-avstånd, svara på några av de många frågor vi har inför säsongsstarten 2021.

Sune Gunnarson
Fille Lindberg
Peter Bjelkne

Till den första upplagan av Skarsjösurret har vi raggat ihop en trio bestående av LSK:s matchspeaker Fille Lindberg, matchsekreteraren Sune Gunnarson och från supporterskaran fångar vi in Peter ”Pete” Bjelkne. Nu kör vi igång!

I nästa månad drar det igång. Så här långt har herrarna, efter en säsong i Superettan som var som att gå i konstant regn och motvind, genomgått en total make-over, medan damlaget i stort sett mönstrar samma uppställning. Vad är era funderingar kring detta?

Fille: Om jag börjar med damerna så har jag ungefär samma vibbar som när LSK en gång traskade genom seriesystemet. Det byggs en väldigt positiv anda i och kring laget, och det är kanske inte läge att byta ut så många spelare när det rullar på som det gör. Gällande våra herrar i Division 1 är det inget annat än ett oskrivet blad, med tanke på att man har tvingats att börja om på ny kula.

Pete: För damerna känns det som att man bygger vidare på det man har, och som gått så bra, medan man för herrlaget undrade efter fjolåret i Superettan om någon överhuvudtaget kommer att vara kvar i laget.

Sune: Traditionellt har herrlaget en stor spelaromsättning, men att det blev så här, det hade jag lite svårt att se. I damlaget känns det som att ledarna har en del att jobba vidare med och få en fortsatt utveckling på truppen i takt med att man samlar på sig värdefull rutin.

Vad är du mest nyfiken på i respektive lag?

Fille: Det skall bli spännande att se hur damerna står sig i en ny serie. Jag är rädd för att det kan bli svårt att ersätta spelmotorn Jennifer ”Jeje” Johansson. I herrarna så är ju den stora frågan hur ledarna kommer att få ihop lagbygget med rekordmånga nya spelare.

Pete: Kommer framgångsvågen att fortsätta för damerna? Det är väl den stora frågan för damerna i Division 1, medan jag i herrlaget är mer än nyfiken på George Wilson och Murana Conteh, och, inte minst, hur Erik Lund och C.o. får ihop laget under säsongen.

Sune: Kommer damerna att vara med och kriga i toppen av serien även 2021? Normalt är det större steg att ta som spelare/lag ju högre upp man klättrar i seriesystemet.
Herrlaget känns mer ovisst. Erik Lund & C.o. har en jätteuppgift att få ihop truppen på ett bra sätt. Men signalerna från herrarna är inledningsvis positiva.

Vi har nyligen gått in i den första vårmånaden, och det lär väl hända en del innan seriestarten.  Men, i nuläget vad kan vara realistiskt att förvänta sig av säsongen 2021?

Fille: Jag har förhoppningar att damerna skall göra en bra säsong. Men jag är nöjd om dom kan landa bland de fyra översta i serien. Det är som bekant lite svårare att tippa hur herrarna skall klara sig, men jag är i grunden positiv, och hoppas att Erik Lund & C.o. får ihop till ett spännande lag. Det vore fantastiskt roligt om man kunde hänga med bra i seriespelet.

Pete: Övre halvan av tabellen för damerna känns nog som en realistisk tanke, och, trots att det mer än svårtippat för herrarna, så får optimisten i mig det sista ordet, och jag tror på en bra insats av laget som ger oss en plats bland de fem bästa i serien.

Sune: Jag skall ge ett optimistiskt svar gällande båda lagen. Jag tror och hoppas att våra lag kan vara med och slåss i toppen av sina serier.

Publik eller ej på läktarna. Det vet ingenting om, men vad tror ni? När tror du vi kan se matcher igen?

Fille: Knappast fullsatta läktare till seriepremiären, men förhoppningsvis kan det bli att klubbarna tillåts ha en begränsad publik. Hoppas på att det blir fullt pådrag från och med sommaren.

Pete: Det hänger säkert på hur det fortskrider med vaccineringen och smittspridning. Men, jag hoppas på en begränsad publik under våren, och sedan fullt påsläpp efter semestern.

Sune: Det blir förhoppningsvis en begränsad publik inledningsvis. Men jag hoppas verkligen att vi alla kan få gå på vilken match vi vill framåt sommaren, men det är omöjligt att sia om just nu.

Övrigt: Om vi lyfter blicken från Skarsjövallen, och distriktet. Nu skådar vi ut i den lite större världen. Vad ser du mest fram mot av fotbollen under 2021? Det är bara att välja och vraka!

Fille: Det vore intressant med Zlatan Ibrahimovic i landslaget, om det snacket stämmer. EM hoppas jag blir en fotbollsfest. På hemmaplan skall det bli intressant att se om Blåvitt, med Marek Hamsik, kan ta steg uppåt, så måste jag säga att jag är väldigt nyfiken på vad en sådan spelare kan hitta på i Allsvenskan.

Pete: Det är EM som är den stora grejen, ag ser fram mot fotbollsfesten! Tyvärr tror jag det blir tomma läktare. Jag hade biljetter till matchen i Dublin mellan Sverige och Polen, men det gick ju som det gick med det mästerskapet, så det blir till att följa EM via TV:n. Surt, men inget att göra åt.

Sune: EM är ju det som är det som alla väntar på i sommar, men jag fortsätter att följa LSK:s öden och äventyr i serierna. Och så är det ju det där med Liverpool också. Men, jag har precis som övriga Liverpoolsupporters redan börjat se fram mot nästa säsong i Premier League.

 

Vi tackar för att ni tog er tid, och återkommer igen i april månad.

Vid anteckningsblocket,
Anders ”Melker” Antonsson


cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail