Skarsjösurret – Del 3: Vi är igång!

Äntligen, serien är igång och våren är här. Vi har längtat så länge efter och konstaterar belåtet att det blir varmare och ljusare för varje vecka. Med detta sagt växlar vi snabbt till ett bekant ämne i detta forum: Fotboll. Det är dags för nya dribblingar, snedsparkar och tåfjuttar. Här är Skarsjösurrs upplaga nummer 3.

Hasse Hagberg
Sune Björk
Lina Ringmark

Tyvärr måste vi här och nu meddela att vår förra panel drog på sig tre röda kort, inte helt oväntat om ni frågar mig, men ändå, och fick därför masa på sig, och en ny fläckfri trio tar plats i denna upplaga. Upplagan denna gång består av idel bekanta ansikten för LSK:are: Nämligen: Lina Ringmark, styrelseledamot i LSK, förre sportchefen Hasse Hagberg och sist men inte minst, en av byns mest mångsidiga lirare, multikonstnären Sune Björk.

Det är i skrivande stund, fortfarande, inte fritt fram för landets föreningar att välkomna publik på fotbollsmatcher, så vi börjar med att ställa frågan så här; Vad gör ni en matchdag, när de vanliga rutinerna inte gäller och du inte kan ta den vanliga platsen på Skarsjövallen (eller någon annan arena)? Hur ser dina nya rutiner ut en matchdag för dig?

Lina: Jag kan se matcher på plats tack vare att jag är med i arrangemangsgruppen i LSK.
Så beträffande hemmamatcherna är det som tidigare för min del. Jag är på matcherna, men jobbar som funktionär. Men jag kan inte åka på bortamatch, så dom följer jag via TV eller dator. Precis som alla andra.

Hasse: I mitt fall har jag inget annat val än att jag får följa LSK via att logga in på Expressen och jag får följdaktligen se matcherna via datorn. Än så länge har jag nöjt mig med att följa LSK, men om det blir full kubbning där uppe i tabelltoppen, så kommer jag nog att se fler lag.

Sune: Eftersom jag är 70+, så har jag tyvärr inte sett en match på Skarsjövallen sedan hösten 2019, och även om jag är med och förbereder på matchdagarna, så får jag se matcherna hemma på TV eller dator precis som de flesta andra.

Torra fakta nu. LSK parkerar på sjunde plats, fyra omgångar in i tabell som toppas av nykomlingen Vänersborgs IF. Inget lag har (ännu) trampat plattan i mattan, och fem lag hakar på strax efter på sex erövrade poäng. Samtliga lag har redan tappat poäng, och bara ett lag är utan poäng. Blir det en säsong där lagen konstant snor poäng av varann eller drar några av lagen iväg framöver?

Lina: Att tabellen är såpass jämn nu i början är nog en sak vi inte kan räkna med att vänja oss vid. Så kan det kanske vara ett par omgångar till, men jag tror att lite längre fram kommer tabellen att se annorlunda ut. Hoppas att LSK är med i toppen då.

Hasse: Det är nog lite tidigt att se vart det lutar. Men det skulle inte förvåna mig om det framåt sommaren blir så att en handfull lag har dragit ifrån. Hoppas att LSK kommer att vara med i racet.

Sune: Det är lite svårt att svara på just nu, men jag skulle inte bli förvånad ifall tabellen tar en annan skepnad lite längre fram och ett par lag rycker. Jag är glad att LSK har tagit sex poäng så här i inledningen, och jag hoppas att man blir bättre och bättre ju mer man får spela samman laget. Men, LSK är med i leken just nu, och jag hoppas det håller i sig.

Fotboll på gräs, och, numera, även på ”konstgräs” (i alla dess former) Vad tycker ni? Jag utgår från att alla gillar gräsplaner, men vad tycker du som åskådare att se fotbollsmatcher på en konstgräsplan? Feelingen gräs kontra plast/liknande underlag?

Lina: Känslan att se och spela fotboll på gräs är överlägsen. Men vi skall väl ändå vara nöjda med att det finns konstgräsplaner, för om man framför allt skall spela så långt in på året innan serierna är slutförda så är det bara konstgräsplaner som gäller.

Hasse: Feelingen med gräsplaner är ju oslagbar. Spelet blir visserligen snabbare när dom spelar på plast, men det är ofta på bekostnad av att spelet drivs upp i ett tempo som man inte behärskar fullt ut. Så jag föredrar gräsplaner alla dagar i veckan.

Sune: Det är inte alls samma känsla att som åskådare se fotboll på plastgräs. Jag tillhör de som föredrar att se fotboll på gräs, det är det äkta känslan. Däremot har jag förståelse för att det är ett måste, främst för lag längre norröver med längre vintrar, att ha konstgräsplaner.

Avdelningen nytt och fräscht. Tobias Hysén har nyligen lett sin första träning på Skarsjövallen. Inbjuden av LSK:s Erik Lund, och med en tydlig avsikt att fokus läggs anfallsspelet. Vad gillar ni det greppet?

Lina: Jättekul för alla inblandade och spännande drag av Erik som tack vare sina kontakter ser till att detta kan genomföras här hos LSK.

Hasse: Bra grepp av Erik. Han känner Tobias sedan gammalt när dom camperade tillsammans i Blåvitt. Jag är säker på att spelarna får med sig mycket av att lyssna på, och ledas av Tobias i detta ämne. Detta ser jag gärna mer av.

Sune: Det var ett nytt fräscht grepp, och jag tror verkligen att Erik, Vigan och Johan får nya och nyttiga råd och tankar om anfallsspelet av Tobias. Jag tror detta blir bra.

Nyheten om en ny Superliga i Europa med lag från England, Spanien och Italien såg
dagens ljus i veckan. Det blev omgående ett jäkla liv typ ”The shit just hit the fan”. Alla, från Boris Johnson, supportrar, spelare till och med prins William i engelska kungahuset gick mer eller mindre bananas. Naturligtvis blev ESL ett nytt ”Crash & Burn” projekt där luften direkt ur bollen. Tidigare i år flyttades Ishockey-VM efter stora påtryckningar, från Belarus till Lettland, och det finns många skäl att må moraliskt dåligt över att FIFA har gett kommande VM till Qatar. Vad tror ni, är det något nytt vi håller på att se där folk fått nog av ”sportwashing”, fulspel och girighet?

Lina: Att folk i allmänhet har tröttnat på fulspelet inom idrotten är ganska uppenbart nu. Att ESL (European Super League) inte blev av är enbart tack vare att mängder av fotbollssupporters sa ifrån ordentligt, och ägarna fick backa. Jag tycker det är positivt att det inte blir av.

Hasse: Jag hoppas att detta är början till slutet av allt fulspel. Inget snack om att ishockey-VM skulle flyttas i Belarus, och det senaste med European Super League är ju helt fel tänkt. För egen del är jag besviken att ägarna för så stora, mäktiga och framgångsrika klubbar inte förstått bättre. Tydligen är det bara frågan om pengar och inget annat.

Sune: Det var bra att man flyttade ishockey-VM från Belarus, och att Superligan i Europa inte blir av. Det känns tyvärr som att det tyvärr fortfarande är mycket skumt inom idrotten när stora beslut tas och mästerskap hamnar på platser som är känns att här ligger inte bara rent sportsliga skäl till grund för besluten.

Tack panelen för er medverkan. Skarsjösurr är tillbaka längre fram.
Tills dess, morsning!

Bakom spakarna,
Anders ”Melker” Antonsson


cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail