20 frågor till…

Jessica Hallberg tillsammans med tränarkollegorna, i Skarsjövallens innandömen.

Fotbollsfamiljer har Ljungskile haft många av genom åren. Här skall vi att träffa en till, eller i alla fall en av medlemmarna. Familjen Hallberg uppfyller med råge all uppsatta kriterier, och kvalar lätt in under denna benämning. I familjen om fem är alla involverade i fotbollen. Johan är, bland annat, tränare för Groheds IF, sonen Viktor spelar i A-laget i Division 5, och tvillingarna Felicia och Amelia hittar vi i LSK:s damlag. Men det fattas en person, och vi behöver inte lyfta blicken särskilt långt från den slitna träningsplanen på Skarsjön för att hitta vår gäst i 20 frågor.

Vi får här och nu träffa en ledare som inledningsvis hade börja tänka tanken att varva ned en aning inför denna säsong, men istället blev det; ja ni gissade rätt, precis tvärtom. Här kommer den outslitliga glädjespridaren Jessica Hallberg, som direkt efter jobbet hann med en tur förbi Folkhögskolan för att hämta tre lådor mat till laget.

1. Namn och funktion i LSK?
– Jessica Hallberg. Jag är assisterande tränare i LSK Damer, plus att jag skall utbilda mig i en kurs om idrottsmassör relaterat till idrottskador och att jag hjälper till med materialet (edit: Jessica har genomfört kursen – grattis!).

2. Hur hamnade du här?
– Sedan många år tillbaka startade vi ett flicklag i Grohed/LSK där Felicia och Amelia var med, och jag ställde upp som ledare. Nu när tvillingarna är såpass stora och båda är med i A-truppen tänkte jag faktiskt trappa ned inför i år, men då kom Jocke Jensen med en fråga om jag ville vara med i ledarstaben, som assisterande tränare, och så blev det. Så här är jag…

3. Vad lockade med detta?
– Detta är första säsongen som jag är ledare på seniornivå. Jag har tidigare verkat på ungdoms- och juniornivå. Det här steget upp innebär större krav, inte minst på mig själv, men den utmaningen tar jag gärna.

4. Tidigare klubbar eller idrotter?
– Groheds IF och Oddevold. Började lira som 8-åring i Grohed. Men dom lade ned, och då blev det så att vi gick till Oddevold tills Grohed startade upp igen.

5. Hela familjen Hallberg är aktiva i fotbollen? Hur mycket fotboll är det i er familj. Hur går snacket i familjen?
– Större delen av året ses vi oftast på fotbollsplanerna, det bara blir så. Vi snackar mycket om det som kretsar kring vår tillvaro, och det är ju väldigt mycket fotboll helt klart. Johan är definitivt spindeln i nätet i familjen. Det blir en massa snack om, och kring fotboll, och konstigt vore väl annars. Det är väl så att hade jag inte lagt min tid på LSK, så hade jag med stor sannolikhet lag en hel del tid på Grohed.

6. Det bästa med att vara med som ledare?
– Utmaningen inför uppgiften som man ställs inför, gemenskapen med ledare och spelare, och möjligheten att kunna utveckla sig själv som ledare. Plus att jag trivs med lagidrott och i den miljön. Dessutom är det en bra känsla med detta laget.

7. Har du några förebilder som ledare?
– Då får jag svara Jörgen Ericson. Jag anade att den frågan skulle komma. Jörgen var mina tränare i Oddevold, och han är enligt mig en enormt duktig ledare.

8. Ledare har pannben. Ledarna står där i skitväder, kyla och solsken. Vecka in och vecka ut. Dom ger sig inte, jobbet skall göras. Var hittar du din drivkraft och motivation?
– Jag gillar lagidrotter, fotboll i synnerhet och den gemenskap som idrotten ger. Dessutom är trivseln och lagandan vi har något som gör att man åker till Skarsjön med glädje.

9. Favoritlag, förutom Ljungskile och Grohed?
– Där säger jag Elfsborg. Anledningen är att jag gillade Anders Svensson så det fick bli Elfsborg. Men eftersom jag är född i Karlskoga och gick i Stora Vallaskolan, så Degerfors ett annat favoritlag. Något favoritlag av de stora europeiska lagen har jag inte.

10. Fritidsintresse förutom fotboll?
– Den lilla fritid vi har som inte är fotbollsrelaterad ägnar vi gärna till att ta en tur med bil och husvagn. Ibland hänger faktiskt något av barnen med, oftast med en kompis, men det är bara kul. Både jag och Johan gillar att dra iväg med husvagnen någon dag, men vi har en trädgård som vi gräver i någon gång om året.

11. Om man är spelare i LSK Dam. Blir man då omhuldad och bortskämd? Hur ser vardagen ut?
– Kan inte säga bortskämda, men den servicenivå vi har till spelarna tycker jag att dom förtjänar. Dom blir bra omhändertagna, inte bortskämda. Jag tvättar och hämtar mat men jag vill inte kalla det för att bli bortskämd.

12. Jag har bott här i byn sedan 2016. Jag älskar när klubbar bygger metodiskt, och långsiktigt, och vågar ha en plan man håller sig till. Jag upplever att det är väldigt stabilt kring damerna, och detta är en viktig anledning till att det blir bättre och bättre…
– Jag tycker att Jocke har hittat något. Vi har liten omsättning på spelare, vi tar upp spelare underifrån och spelare utvecklas och vill vara här. LSK är i ett bra läge just nu, men det har man jobbat sig till.

13. Om du fick önska något att tillföra LSK vad är då det?
– Du menar resurser i form av människor/ledare? I så fall så säger jag nog en läkare, eller renodlad sjukvårdare. Den biten hade varit bra om den kunde fyllas upp. Jag hoppas att jag med min nya idrottsmassörutbildning kan bidra med en del i den biten. Kan konstatera att det skall bli kul att få med Benjamin Åberg med i staben också.

14. Kan LSK av idag med såpass liten stab utanför planen verkligen orka med att etablera sig högre upp i seriesystemet tror du?
– LSK är en fantastisk klubb med eldsjälar, och jag tror nog att det går att ta ett steg upp ytterligare med damerna med dagens bemanning.

15. Vad är LSK-DNA för dig?
– Det är en jäkla vilja och lagkänsla, men samtidigt lätt att komma in i gemenskapen tack vare alla sköna människor i föreningen.

16. Vilken är den bästa/roligaste match du sett?
– Jag får nog säga Rössö-LSK, seriepremiären i fjol, och seger i härligt solsken. En fantastisk match för oss i LSK att vinna derbyt.

17. Hur är du efter en förlust respektive seger?
– Förluster är inte roliga, även om vi gör en bra prestation. Vinner vi har jag alltid resultatet att vara glad över även om spelet har varit knackigt. Som ledare tror jag nog att jag visar det mindre än när jag spelade själv, då var jag mer lättläst hur matchen hade slutat.

18. Vad gör dig förbaskad inom idrotten? Något måste det vara.
– Jag kan reta mig på att en del alltid skall jämföra herrarna och damerna. Vi spelar fotboll. Killar och tjejer. Unga och gamla. Ingen jämför en seniormatch för herrar med en veteranmatch. Men allt för ofta hör man jämförelsen mellan herrar och damer. Varför? Vi alla spelar samma spel, fotboll. Varken mer eller mindre.

19. Om man bjuder dig på middag vad skall man inte ha på bordet?
– Jag äter det mesta. Och lever funkar för mig, men jag är inte förtjust i spenat. Så undvik sådant med spenat är du snäll.

20. Drömresan väntar dig. Allt klart. Det är bara att packa resväskan och låsa dörren. Vart går resan?
– Jag får nog klämma till med Thailand. Familjen bodde där i dryga två år och det var en fantastisk upplevelse. Dit reser jag gärna igen. Det finns en liten pärla där som heter Koh Munnork. Ett magiskt ställe.

Tack för din tid Jessica. Kul att under dryga halvtimman få surra lite över en java.

Vid pennan, full av frågor:
Anders ”Melker” Antonsson


cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail