20 frågor till…

För en del är fotbollen något man spelar i några år. För andra blir  fotbollsspeladet ett äventyr, och för ett fåtal blir det ett yrke. Plus att det finns de som efter den aktiva karriären ömsar skinn och växlar in på ett nytt spår. En sådan person träffar vi nu. Först spelare, sedan spelande tränare, och nu tränare. Men; från första början var han inte inne på det där med att bli fotbollstränare. Men det går ju alldeles utmärkt att ändra uppfattning.

Möt Vigan Berbatovci, en intresserad och intressant ledare som nu är inne på sitt andra år som assisterande tränare i LSK. Det blir snack om fotboll, gruppdynamik, och om hans nuvarande uppdrag med LSK:s herrlag i Ettan Södra. Här är 20 frågor.

 1. Namn och position i LSK?
  – Vigan Berbatovci, och jag är assisterande tränare i LSK sedan säsongen 2021.
 2. Hur hamnade du här, och vad lockade dig?
  Det fanns tidigare kontakter med LSK och mig, det var inför säsongen 2020 i SuperEttan, men som inte höll hela vägen. Men inför säsongen 2021 blev jag kontaktad igen, och då funkade allt.
 3. Om Vigan Berbatovci skall beskriva tränaren Vigan Berbatovci, vad säger han då?
  Jag tycker det är viktigt att vara påläst och förberedd. Jag gillar verkligen att grotta ned sig i detaljer. Jag är tydlig i vad vi vill att spelarna skall vara i olika roller, i vilka positioner o.s.v.
 4. Hur har din fotbollsresa sett ut? Var och hur startade allt ?
  Skärhamns IK är min moderklubb, och där spelade jag mina första matcher en gång i tiden. Jag var med under Skärhamns storhetstid i Division 1. Jag var en ganska intensiv spelare utrustad med en hel del temperament. Det blev en del kort i olika färger för min del. Jag fick för några år sedan frågan om jag var intresserad av att träna Rönnängs FF som höll till i Division 6, och det var där tränarbanan började för sex år sedan. Jag var spelade tränare inledningsvis. Sedan blev det några säsonger Stenungsunds IF i Division 2 innan jag tog steget till Ljungskile 2021. Men jag hade faktiskt inget intresse av att verka som tränare under stora delar av mina år som spelare.
 5. Har du andra intressen förutom fotboll?
  Ingen större tid för ytterligre ett intresse/hobby. Min tillvaro är jobb, fotboll och naturligtvis min dotter som jag har hos mig varannan vecka.
 6. Hur ser du på ledarskapet i fotboll? Vad driver dig att hålla på som ledare? Vad ger dig energi ? Vad vill du uppnå?
  Mötet med människor är viktigt. Jag vill att vi skall utvecklas tillsammans. Vill att alla är med på vad vi skall gör, jag gillar nte ”jag vet bäst-mentalitet”. Har man den stilen då missar man många i gruppen. Jag vill som tränare vara delaktig i ett ledarskap så högt upp som möjligt inom fotbollen. Nu när jag är i Division 1 är det så kul att se hur bra och hur roligt det är med fotboll på den här nívån.
 7. Hur mycket tid lägger du ned per vecka på ditt uppdrag med LSK, och finns det någon dag som du inte snackar med Erik Lund?
  Det blir en del tid, helt klart, men Erik och jag är faktiskt bra på att hålla oss till fotboll när det är fotboll, och det är det ofta, men vi har lediga dagar från både fotboll och varandra. Där tycker jag att vi verkligen hittat en bra rutin. Men, som sagt, jag lägger väldigt mycket tid på fotboll, det gör jag. Vi tittar båda på våra motståndare inför kommande match. Vi har en bra fördelning mellen oss vem som gör vad, både på träning, förberedelser och under matchdagar.
 8. Matchen är slut. Spelarna har duschat. Hur är du timmarna efter match oavsett hur det gick? Vad är det som går runt där uppe i skallen på Berbatovci?
  När jag spelade gick det inte bra. Då var jag bra på att älta saker. När jag började som tränare hände något, och dessutom blev jag pappa, och jag kan försäkra att när det kommer en tvååring mot dig efter en match, så glömmer man snabbt matchen. Spelar vi borta, ser jag matchen igen på hemvägen och sedan lägger jag (oftast) matchen åt sidan.
 9. Vad är LSK-DNA för dig (anno 2022)
  För mig som kommer utifrån byn måste jag säga att en sak: Det är väldigt familjärt, det är en bra uppställning från klubben, och en välkomnande miljö. LSK är väldigt enkelt att komma in i, och jag känner mig välkommen här.
 10. Med en rytm som ger oss matcher varje helg. När börjar du tänka på kommande match, och vad är ditt fokus på matchen som kommer?
  Jag gör detta ganska fort faktiskt, och börjar fundera på kommande vecka och nästa match. Det kan hända att både Erik och jag ser helgens motståndare två-tre senaste matcher på datan.
 11. Hinner du se annan fotboll än den i Ettan Södra?
  Faktiskt gör jag det. Jag gillar ju att se lokal fotboll. Jag gillar att stå där på någon idrottsplats och se matchen, ta en kaffe och tugga i sig en korv. Eller bara snacka med någon bekant eller bara surra med folk och bara ha det bra. Nyligen såg jag en match med IFK Valla.
 12. Har du någon favorituppställning (3-5-2) eller liknande? Och är det verkligen ”bara” en lek med siffror?
  – Det viktiga är, att man som spelare verkligen hajar fotboll, och vilka ytor man vill försvara, och förstår vilka ytor vi skall attackera motståndarna på. Det går inte att ha ett spelsystem i ett lag som inte ger oss starkast möjliga lag, eller att vi inte får ut så mycket det bara går av spelarna.
 13. Har du något favoritlag?
  Jag har ett favoritlag, och det är Manchester United. Har hållt på dom sedan jag var liten. I övrigt har jag inga andra lag jag håller på. Jag följer däremot väldigt gärna den lokala fotbollen. Jag ser hellre  en lokal match på plats, än att sitta där hemma och se på någon internationell match på TV.
 14. Någon Idol, förebild genom åren. Behöver inte vara idrottsrelaterat.
  Bland ledare får jag väl säga två riktigt stora namn. Alex Fergusson och så under senare år även Jürgen Klopp. Alex Fergusson var fantastisk på att skapa ett slagkraftig lag fyllt av storstjärnor, men också fick han in spelare i sitt system, som faktiskt inte var några större stjärnor. Men han fick alla att passa in och prestera, och det är stort. Det kan låta konstigt att en Unitedsupporter gillar Jürgen Klopp, men titta på hur Liverpool såg ut när Klopp tog över. Det var en klubb nära till kaos, och se var Liverpool är idag. Det är otroligt vilken förvandling han har gjort med Liverpool.
 15. Vem är tidernas bäste fotbollsspelare?
  – 
  Om jag ser på vad en spelare presterat över tid, så får nog mitt svar bli Lionel Messi, som jag håller som den störste. Messi har dominerat och presterat fantastiskt under sina år i, främst då i Barcelona. Bland de svenska spelarna så är det Zlatan Ibrahimovic som vinner den utmärkelsen.
 16. Här och nu skall vi vara generösa. Bara att ta i från tårna. Vilken match skulle du helst vilja se?
  Jag gillar matcher med fantastisk inramning. Nu skall jag drömma. Fulla läktare, sång och en atmosfär som är utöver det vanliga. Så, jag överraskar genom att säga att jag gärna åker till Anfield och ser Liverpool-Dortmund där alla på läktarna tar i för fullt i ”You`ll Never Walk Alone”. Det trodde du väl knappast av en Manchester United-supporter?
 17. Du får tillföra något till klubben, men du får definitivt inte välja att ta in ytterligare spelare, inte ens om Roberto Firmino vill krita på. Vad skulle det i så fall tänkas vara?
  Då får det bli att organisation breddas sportsligt och marknadsmässigt och att vi hittar en väg till att få fram samarbete eller samarbeten som gynnar oss i LSK och den, eller de klubbar/företag vi skall jobba tillsammans med.
 18. Hur skall LSK får upp fler egna spelar till att vara med i representationslagets trupp?
  – Det är ett stort steg mellan att spela i P-19 och Ettan. Nu har vi fått Anton Daläng på plats, men vi måste hitta en väg att minska glappet och det får förmodligen bli med någon annan klubb som har samma behov.
 19. Slutsatser av fjolåret?
  – Det var tveklöst en händelserik säsong, men massor av händelser som ger erfarenhet. Det är saker som blev bra och saker som inte blev bra. Det var lärorikt, som när jag och Johan Svahn fick huvudansvaret i slutet av seriespelet.
 20. Vad skall man absolut inte ställa på bordet när man bjuder dig på middag?
  Jag är inte svår. Jag äter allt, så bjud på det du vill, så länge maten ligger still på tallriken, inte luktar eller har härsknat.
 21. Du får en vecka ledigt (eller tre), allt pröjsat o klart. Vart går din resa?
  – Oj, då blir det till ett ställe långt bort i Söderhavet eller något liknande. Men jag hade garanterar uppskattat en resa till Bora-Bora, och bara koppla av och gå där i vattnet och mysa.

Tack Vigan för att du tog dig tid och fortsatt lycka till i LSK. Ja tycker att vi ses på Bora-Bora efter säsongen.

Vid pennan, full av frågor:
Anders ”Melker” Antonsson


cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail