20 frågor till…

Fikatime with Ken Akamatsu. FOTO: Melkers Smygfoto AB.

En besvärlig vind piskar in från väster, vilket betyder att jag traskar in på ett av byns fik med ungefär olika tre frisyrer på en gång. Det är dags att träffa en person, som efter en minst sagt brokig och krokig fotbollsresa till slut hamnade i Ljungskile. Vi skall snart bli medvetna om att det var väldigt nära att allt vad fotbollsspelande faktiskt tog slut innan säsongen 2021. I samma stund som jag kliver in på fiket kommer tanken att jag befinner mig i en Bellmanhistoria. ”Det var tre killar som gick in på ett fik. Det var en nya zeeländare, en japan och en svensk”…. Ja, nu anar ni …. Dags alltså för ett nytt onsdagsmöte. Det är dags att träffa Ken Akamatsu.

Det predikas från ryttarna som sitter på moralens höga hästar att man inte skall favorisera någon framför den andre, men det bryr jag mig inte ett dugg om. I denna fråga tar jag tydlig ställning. Jag påstår, med en närmast religiös övertygelse, att Ken är och förblir många Ljungskilebors alldeles egen favoritjapan. Här är han: Killen som är långt hemifrån, eller kanske är det precis tvärtom. Han kanske är hemma här. Här har ni Ken Akamatsu.

1. Namn och position i LSK:
– Ken Akamatsu. född i Niigata, uppväxt i Tokyo. Spelare i LSK, Ettan Södra. Tröja 26 är det som gäller.

2. Först: Hur blev det Ljungskile ifjol? Hur tusan hamnade du här?
– Vi gör en ”long story short” annars blir detta en mindre novell. Jag var i USA och när Covid-19 kom, åkte jag tillbaka hem till Japan. Jag fick av min agent ett erbjudande/öppning om att kunna spela i Europa, och det var från ett lag i Skopje, Nordmakedoniens huvudstad. Av olika anledningar blev det ett mindre kaos, och allt drog ut i tid, och inget hände när jag var på plats, så där i Skopje fick jag fick en ny möjlighet, och det var ett lag i Riga, Lettland, som lockade med spel i deras högsta liga. Men det blev samma sak där, och då var jag beredd att lägga ned detta, sluta spela fotboll och åka hem. Jag hann faktiskt boka min flygbiljett hem till Japan, men då kom min agent med en fråga till mig om jag kunde tänka mig att spela i Sverige, men i Division 1. Kunde detta vara intressant? Min agent hade en kontakt som tidigare spelat tillsammans med Erik Lund, och efter två spruckna affärer var jag angelägen om att spela i Europa, och så blev det alltså Ljungskile för min del.

3. Dina intryck och erfarenheter av fjolåret rent fotbollsmässigt inledningsvis? Och som följdfråga. Är svensk fotboll jämfört med japansk (eller annan) offensivare/defensivare? Hur som helst, vad säger du?
– Det är rent generellt mer taktiskt utvecklat här, men också helt klart en mer försvarsinriktad fotboll i Sverige jämfört med hemma i Japan. Det är mer offensiv prägel hemma i Japan och i USA där jag varit.

4. Och allt annat som INTE handlar om fotboll i vår lilla vrå av världen? Vad är dina intryck av Ljungskile och Bohuslän så här 2022 när du är en aning hemtam i byn?
– Jag är en människa som trivs lika bra i en jättestad som mitt ute i ingenting. Båda varianterna fungerar för mig. Men jag gillar lugnet som finns här. Först tänkte jag om Sverige, när jag fick chansen att komma hit ifjol, att där är det kallt på vintern. Och det stämde ju…

5. Efter säsongen 2021 var över, vad har du sysslat med?
– Jag åkte hem till Japan. Rent fotbollsmässigt så höll jag igång tillsammans med en grupp andra spelare, som kom hem på grund av Covid inte minst. Vi tränade regelbundet tillsammans och vi hade en bra nivå på träningen. Jag hade tanken på fortsatt spel i Ljungskile med mig under vintern, men det fanns öppningar om andra alternativ också.

6. Du dök upp igen för ett tag sedan? Satt du där hemma i Japan och längtade till Ljungskile? Hur gick dina funderingar LSK, Japan eller elsewhere?
– Jag var öppen för att det kunde komma att bli, speciellt efter förra säsongens alla vändningar innan jag hamnade här, men Ljungskile var definitivt ett alternativ, och ett alternativ jag kände mig trygg i.

7. Kan du tänka dig en tillvaro utan fotboll?
– Ja, det kan jag. Detta tar slut en dag, men jag har funderingar på att studera/jobba med Sports Management framöver. Vi får se hur det går den dagen det är färdigspelat. Jag kommer förmodligen att spela med i ett lag som spelar ”Sunday-football” som vi kallar det, så i någon form blir det nog fortsatt spel.

8. Så; har du något favoritlag?
– Egentligen inget uttalat favoritlag, men jag säger ändå Barcelona. Jag började följa dom enbart av den enkla anledningen att jag gillade Ronaldinho. Men efter att Ronaldinho slutat där så är det inte riktigt samma sak, men jag ser dom lite då och då. Barcelona är inte samma sak utan Ronaldinho för min del.

9. Förutom familj och vänner, vad saknar du mest från Japan?
– Maten.

10. Du bommade april månad, men det var ingen överraskning. Och hur känns det nu när vi precis gått in i säsongen 2022?
– Det har varit konstigt inledningsvis. Först försäsongsträning som alla andra, men eftersom jag inte blev spelklar förrän i maj så blev det två stycken olika uppstarter för min del. Det blev ingen perfekt rytm, men nu när jag är igång med laget, samt fått speltid känns det betydligt bättre.

11. Nu tar vi de stora frågorna i livet. Är du bra på att fika? Och minst lika viktigt. Kanelbullar eller andra livsviktigt tillbehör. Vad hade vi gjort om detta skedde på ett hak i Yokohama?
– Kaffe hade vi kunnat greja, men bulle/muffins är ingen större grej i Japan. Det är mer av bakverk (short-cake) så det hade du haft framför dig och inte ett chokladmuffins.

12. Hur stort är europeisk fotboll i Japan? Jag har sett en och annan japansk spelare göra bra ifrån sig, inte minst i Bundesliga. (Shinji Kagawa, Mokato Hasabe, Genki Haraguchi) och, det är väldigt förekommande med japanska fotbollsfans som faktiskt rest ända till Europa bara för att se sina idoler.
– Fotboll från de stora europeiska ligorna är det absolut största hemma i Japan. Inget slår intresset för Premier League, men Bundesliga röner också ett stort intresse, främst på grund av att tyska ligan har haft en rad japanska spelare som gjort succé i Bundesliga. Just nu är Eintracht Frankfurt, där Makoto Hasabe och Daichi Kamada lirar i ropet. Dom har ju en finalplats i Europa League mot Glasgow Rangers.

13. Den ständiga frågan och det alltid skiftande svaret. The Greatest player of all time? Jag vill ha Japans och världens bästa spelare.
– Japans största spelare står mellan Takashi Inui och Genki Haraguchi. Där kan jag inte skilja dom åt. Världens bäste genom tiderna är Brasiliens Ronaldinho, han är min absoluta favoritspelare. Ronaldinhos highlights kan jag se varje dag.

14. Nu en viktig fråga. Musiken i omklädningsrummet? Har du testat att lira något från Japan?
– Jag sköter mycket av musiken i omklädningsrummet. Jag gör så att jag kan tillägna någon speciell person den musik som spelas för dagen. Jag spelade till exempel mycket Oasis och Adele för George Wilson ifjol. Jag grejar lite hip-hop till de yngre spelarna, och någon spelare gillar CC så det kan bli country & western också. Jag har till och med testat lite japanskt i omklädningsrummet. Åldersspannet i truppen är ju ganska så stor, och det återspeglas också i musiksmaken hos de olika spelarna.

15. Musik, film eller läsintresse?
– Inget speciellt faktiskt. Visst ser jag film, jag läser, dock inte så mycket, och jag följer serier.

16. Finns det något du inte äter?
– Tomat. En vanlig tomat gillar jag absolut inte. Men om du gör något med tomaten så är det okay. Jag har inget emot ketchup, och jag gillar tomatsås till pasta. Det trodde du inte…???

17. Bästa svenska maten (förutom Wenches eftersom den är utom tävlan)?
– Jag försöker äta allt, och gillar det mesta. Fisk är nog min favorit. Men jag säger ändå att det godaste jag ätit här är fläskkött av något slag. Jag blev bjuden på en gryta hemma hos Maja (Sölsnaes) och det var fantastiskt gott. Långt över det vanliga. Så Majas gryta vinner nog det priset.

18. Är svenska språket svårt?
– Skojar du? Det är jättesvårt. Men jag försöker lära mig. Det är betydligt enklare då med bilkörningen i Sverige. Det är Lugna Gatan, Jag har ju kört bil i Tokyo och det är aningen intensivare än här. Jag tycker att allt är lugnare här.

19. Fem veckor spelledigt blir det i sommar. Vad har du för semesterplaner?
– Jag reser hem ett tag till Japan är det tänkt. Men en annan sak jag verkligen vill se i Sverige medan jag är här är norrsken, men den biten lär det inte bli i sommar… Jag har sedan ett tag funderingar att ta mig en snabb resa till Kiruna och hoppas få uppleva ”The Northern Lights”. Den biten är något jag verkligen vill uppleva. Att få uppleva norrsken ligger på min Bucket-List.

20. Det är dags för din drömresa. Du får åka vart du vill, dock inte till Ljungskile eftersom allt är fullbokad sedan lång tid tillbaka. Och allt är betalt. Det är bara att boka. Vart åker Ken Akamatsu?
– Schweiz. Jag vill verkligen åka till Schweiz.

Då tackar vi Ken för att han tog sig tid. Och så slutligen…. Här och nu kräver vi å Kens vägnar att Maja Sölsnaes illa kvickt pillar fram receptet på sin paradrätt till oss.

Nyfikad och med skrinet fullt av muffins.

Vid pennan, full av frågor:
Anders ”Melker” Antonsson


cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail