20 frågor till…

Oliver Bergman tackar supportrarna mot Lund. Arkivfoto: P. Stenbaek.

Han är född och uppväxt i Blekinge, men fotbollen har fört honom till Ljungskile via stationerna i Lyckeby, Rödeby, Kalmar, Nybro, Oskarshamn, Brage och Motala. Men det var nog inte så långt bort att det hade blivit satsning på handboll i stället. Det finns dom i hans närhet som säger att det var i handboll som hans stora talang var. Vi träffar en ”late bloomer” som vi inte sett det bästa av ännu. Idag träffar vi LSK:s målvakt Oliver Bergman. En spelare utrustad med en vinnarskalle av rang, och en stark vilja att bli bättre och samtidigt hungrar efter vinster.

Burväktar-Bergman gillar tillvaron vid kusten sedan gammalt, och har numer har inte bara sin boplats i Myggenäs. Han håller sakta med säkert på att bli bohusläning på riktigt, för nu har han också blivit med båtplats hemma i Myggenäs. Förmodligen är han ohotad i omklädningsrummet på trav också…

Fjolårssäsongen var hans bästa i karriären då han radade upp topprestation efter topprestation på ett litet grönt pärlband. Nu träffar vi Oliver Bergman.

1. Namn och position i LSK.
– Oliver Bergman. Målvakt i LSK. Jag är inne på min andra raka säsong för klubben. Tröja # 93.

2. Hur hamnade du här?
– Jag hade en bra säsong i Motala 2020, och ville testa något nytt så högt upp om möjligt i seriesystemet. Jag kom till Ljungskile på ett provspel och fick inte bara ett gott intryck av LSK, utan också ett kontrakt och på den vägen är det.

3. Har du testat andra idrotter?
– Det har jag. Handboll, innebandy och ishockey. Jag hade nog mest talang i handboll. Hockey var inget för mig. Det var också den idrotten där jag inte var målvakt. Jag var för rasslig på rören, och är man inte bra så blir det svårt att vinna. Brorsan Julius är klart bättre än mig där. (Julius är back Brynäs IF, SHL).

4. Förebilder i unga år?
– Jag får väl svara så här. Det är en handfull målvakter jag kollat extra på under årens lopp. Marc André Ter Stegen, och Gianluigi Buffon först och främst. Den sistnämnde håller jag som The king. Men andra målvakter jag också följt under åren är Joe Hart (periodvis), Oliver Kahn och Manuel Neuer.

5. Sveriges och världens bästa spelare genom tiderna vill jag ha. Målvakterna också. Vilka platsar i din kvartett?
– Sveriges bästa keeper är Robin Olsen, och vår bäste spelare genom tiderna är Zlatan Ibrahimovic. Världens genom tiderna bäste keeper är Gianluigi Buffon, och jag håller Diego Maradona som den bäste spelaren någonsin.

6. Målvakter är utsatta mer än de flesta. Det är väl bara domaren och tränaren som ständigt har samma press på sig. Du verkar inte direkt rädd att lägga pressen på dig själv?
– Min inställning till fotboll är enkel. När jag går ut på planen går jag alltid ut för att vinna. Det är allvar för mig. Men vissa matcher innehåller mer allvar/ångest/vad du vill än vanligt. Men utgångsläget är att jag alltid vill vinna matchen. Jag är ingen kille som går ut till match med smilbanden rätt upp och hoppas allt skall gå bra, utan jag vill göra bra ifrån och vill verkligen vinna med laget. Smilbanden hissar jag gärna upp, men det är först efter spelad match tillsammans med lagkamraterna i omklädningsrummet.

7. Serien i år kändes på förhand som betydligt svårare än i fjol, och efter åtta omgångar, om än i betraktarens roll, känns det som att den känslan är korrekt. Vad säger du som står mitt upp i allt vecka efter vecka?
– Jag känner att serien i år är ännu bredare i toppen. Det är mer shape på allt, och det är bara bra, för det är de stora matcherna jag vill spela, och det är också i dom matcherna som jag varit bäst tycker jag själv.

8. Din motivation att hålla på med fotboll är…?
– Vinna. Allt jag gör i idrott mynnar ut i viljan att vinna. Till och med om vi skulle spela ett enkelt litet sällskapsspel. Hade vi två lirat Fia med Knuff nu hade jag definitivt lirat för att vinna dig. Så enkelt är det.

9. Enligt några backar så är herr Bergman en väldigt högljudd målvakt. För egen del tycker jag detta är bra. Målvakter skall bestämma. Men, har ni bestämt att det är du som bestämmer i the last line of defence? Upplägg? Vem är kursetta?
– På fasta situationer bestämmer jag. Straffområdet är mitt och där dribblar man inte. Det viktigaste är att alla förstår hur vi skall göra när bollen är i vårt straffområde, och att vi ”sorterar” enligt vad vi kommit överens om. Om alla gör som vi kommit överens om, så behöver det aldrig bli något tjafs i laget om varför vi släppte in ett mål. Mål släpper alla lag in. Det vi skall göra är att hålla oss till det vi kommit överens om. Svårare är det inte. Men på exempelvis fasta situationer är det jag som har sista ordet.

10. Har du några speciella rutiner inför match?
– Jodå. Är det hemmamatch på Skarsjövallen åker jag alltid till Laxbutiken och käkar innan jag tar mig till samlingen med laget. Det stör en del för det får jag höra…. Jag är alltid här uppe på Skarsjövallen 30 min innan samling. Jag måste ha koll på allt material, och jag har gärna dubbel uppsättning på allt.

11. Det är match vecka efter vecka. Men också byte av underlag. Ibland gräs, ibland plast och nästa gång en annan typ av konstgjort underlag. Hur påverkar det dig? Vad är största problemet?
– Här känns det som att det finns mycket att göra från de som styr och bestämmer i svensk fotboll, för nu känns det som att man håller på att ha ihjäl fotbollen. Man måste ta fram ett reglemente hur planerna skall vara. Man kan inte bygga en konstgräsplan som senare blir hur gammal som helst, och där det då skall det spelas tävlingsmatcher på i det som kallas elitfotboll i Division 1. Det måste finnas ett reglemente på att man måste ha bevattning på planerna. Det är A och O. En konstgräsplan som är max 5 år gammal och som går att bevattna är okej, men sedan måste den få någon form av välbehövlig åtgärd för att man skall spela tävlingsmatcher i Division 1.

12. Är man som målvakt mer av en individualist än utespelarna i laget tycker du?
– Ja delvis. Jag har andra rutiner än vad övriga spelare i truppen. Till exempel materialet. Där är jag noga, och materialförvaltaren Tommie är med på noterna. Jag har alltid en egen stor bag. Det är dubbel, ibland tredubbbel uppsättning av allt. Handskar, skor, målvaktsdräkten, skosnören. Jag vill vara helt säker på att inget skall fattas om något skulle skita sig, exempelvis att en sko går sönder, eller handskarna kommer på villovägar. Sedan är man mer solo som målvakt kontra utespelarna. Som målvakt har du har du exempelvis egen tränare. Vissa regler i spelet gäller bara målvakten, och en massa gamla sanningar som att målvakten skall ta första stolpen, du kan höra en massa grejer om just målvakter av experterna i TV vecka efter vecka, men ingen av experterna har varit keeper. Dessutom skall målvakten vara precis lika duktig som utespelarna att förstå spelet och kunna läsa de situationer som uppstår och kan uppstå.

13. Vad gör dig förbannad?
– Slarv, folk som inte kan passa tider, lättja och dålig inställning.

14. Har du något favoritlag?
– Borussia Dortmund. Champions League några härliga säsonger framförallt från 2012 och framåt. Man hade en fantastisk offensiv ledd av Robert Lewandowski och Marco Reus. Dortmund spelade fotboll i ett väldigt högt tempo och bjöd på en härlig powerfotboll under Jürgen Klopps ledning. Det var mycket underhållande att se, och laget skapade mycket målchanser i match efter match.

15. Bästa matchen du sett?
– Då åker vi tillbaka i i tid och till Westfahlenstadion (Signal Iduna Park) i Dortmund. Matchen mellan Borussia Dortmund och spanska Real Betis från Sevilla. Andra matchen i Champions Leagueslutspelet och Borussia var tvingade att vinna hemma för att gå vidare. Man ligger under med 2-1, men Dortmund ger sig inte och gör två mål på tilläggstid och vinner med 3-2. Fantastisk match och en mäktig upplevelse.

16. Fem veckors ledigt väntar dig och alla andra i sommar. Vad gillar du det?
– Bedrövligt. Kan man inte tänka till när man lägger serierna? Man dödar en del av fotbollen. Man kan inte hålla på att spela matcher in i november på usla planer eller flytta matcher från gräs till plast. Är det verkligen något fel i att spela fotboll när de yttre förutsättningarna är som bäst? Det är illa nog som det är de år då vi har en sen vår, och det kommer att hända igen. Det finns saker som kunde rättas till. På sikt dödar vi planerna, publikintresset viker och de enda lagen som tjänar på seriematcher fortfarande spelas såpass sent är brunkargängen, och definitivt inte de spelande lagen. Är det den typen av fotboll som skall premieras? Jag hoppas verkligen att man från ansvarigt håll ser över serieupplägget, och börjar lyssna på spelare och ledare.

17. Har du några ledare som har påverkat dig extra i fotbollen?
– Jag vill nämna tre stycken. Alla tre målvaktstränare vilket kanske inte är överraskande. Aleco Postadinis (Nu IFK Kalmar), Stefan Olander (Lyckeby) och här i LSK Jorge Perez Mendez som lägger ned stor möda för att det skall bli bra för oss målvakter.

18. Du har ett stort intresse för trav vet jag. Varifrån kommer detta intresse?
– Intresset för trav och hästar kom under åren i vid fotbollsgymnasiet i Kalmar. Vi var några killar som åkte till travbanan och kikade, efter ett tag blev vi bekanta med några kuskar, och sedan blev några av dom vänner ju mer vi träffades. Dessutom är min pappa travintresserad. Jag har faktiskt testat att köra häst på riktigt. Det är fantastiska och mäktiga djur.

19. Vad skall man inte lägga på din tallrik om man bjuder dig på middag?
– Undvik fiskbullar är du snäll. Det är inte direkt så att jag går och längtar efter det.

20. Du blir bjuden på semester. Vart du vill, allt betalt. Vart går färden?
– Något av Australien eller Thailand skulle jag välja. Fast väl på plats kommer jag att googla fram en match i närheten som jag kan se.

Tack för din tid Oliver och så skall vi ta upp en annan sak lite längre fram. Du anar säkert redan.

Vid pennan, full av frågor:
Anders ”Melker” Antonsson


cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail