20 frågor till…

Då var det onsdag igen och 20 frågor går envist vidare. Denna gången skall vi träffa en person som inte står i det absoluta rampljuset, eller skapar rubriker. Ändå måste han ses som en nyckelspelare i det LSK-maskineri som jobbar utanför fotbollsplanerna. För det finns andra siffror som är minst lika viktiga för en förening som tabellerna är. Det handlar som ni säkert hajar om ekonomi. Utan spelare och ledare är det omöjligt att få till en verksamhet. Och, om inte ekonomin fungerar blir det stopp i maskineriet.

Här kommer fotbollsfarsan och tidigare ungdomsledare som idag är det som sitter med allt vad siffror heter i LSK. Dessutom är han glad när han glatt konstaterar att drömmatchen på Skarsjövallen faktiskt kommer snart.

Vi träffar Hans Egestål. En herre i sina bästa år. Idrottslig mångsysslare som ung, då han nyfiket testade många idrotter. Idag är tillvaron annorlunda, men får han själv välj var han skall spendera en ledig helg, ja då hoppar han mer än gärna ned i segelbåten där finns lugnet och sannolikt också en bok i ämnet historia signerad Herman Lindqvist.

1. Namn och funktion i LSK?
– Hans Egestål. Jag är kassör i LSK, med ekonomi och organisation på programmet, är den officiella titeln.

2. Hur hamnade du här?
– Jag utgår från att det är min position idag du menar, och där blev jag inledningsvis kontaktad av Andreas ”Drutten” Jorfors, och sedan kom även Sune Björk med en fråga. Det var så det började.

3. Funderade/konfererade du med någon innan du sa Yes?
– Jag hade en del diskussioner med Sune Björk innan jag tackade ja.

3. Tidigare klubbar, idrottslig bakgrund?
– I unga år testade jag många idrotter. Jag har spelat basketboll, squash, tennis och fotboll. Jag är fotbollsfarsa och har varit ungdomsledare för ett flicklag i LSK. Mina barn (två flickor, en pojk) har spelat i LSK. Min yngsta flicka spelar i LSK idag.

4. Berätta lite om ditt uppdrag som kassör? 
Jag är mer åt att riktningen affärsdrivning än en gammal klassisk föreningskassör. Jag jobbar tätt tillsammans med marknadssidan och vi jobbar att vi skall få en bra bild av intäktssidan och kostnadssidan i de tre föreningarna, ungdom, dam och herr. Det handlar egentligen om att först planera intäkterna och därefter anpassa kostnaderna för att uppnå önskat resultat. Det svåra är den ständiga balanseringen och avvägning mellan aktiviteter på såväl intäkts som kostnadssidan. Vi har en plan för året om hur inte minst publikintäkterna skall se ut och hur vi förhoppningsvis skall få folk till Skarsjövallen. Allt från traditionell annonsering till digitala plattformar.

5. Vad är LSK-DNA för dig?
– En enorm vilja.

6. Du får önska något som du får tillföra till LSK. Vad blir det?
– Fler ideella insatser, åskådare och funktionärer. Framförallt på områden som administration, infrastruktur, IT, försäljning i alla dess former. Föreningen bygger på ideellt engagemang och verksamhetens resultat är till stora delar en funktion av det ideella engagemanget. Välkomna att höra av er till LSK. Jag lovar att vi skall lyssna på er och hitta något som passar alla inblandade.

7. Kan LSK med dagens organisation ta sig upp ett steg i seriesystemet eller behöver LSK växa och bli fler? Dessutom så känns steget mellan Ettan och upp till SuperEttan, men framför allt Allsvenskan, större nu än tidigare – inte minst med tanke på de pengar som lagen i de två högsta divisionerna får i ersättning jämfört med lagen i Ettan.
– Jag tror att vi kan gå upp ett steg i seriesystemet, men jag hoppas naturligtvis att vi på sikt skall få till en bredare organisation i LSK.

8. LSK firar 100 år 2026. Vad hoppas du vi är då? Och hur tror du att Skarsjöområdet ser ut om sisådär fem-tio år?
– Jag hoppas vi kan vara ett stabilt lag i SuperEttan och samtidigt var en stabil välmående förening. Det finns ett enormt engagemang runt klubben. Vi har förhoppningsvis ännu fler aktiva och ledare om fyra år. Så var det Skarsjöområdet. Vi har i nuläget en fin infrastruktur med bra träningsmöjligheter. Vi har hand om en stor skara ungdomar i våra lag. Nu kommer kommunen snart att ta över planerna utanför huvudarenan, och dessutom kommer det att byggas ett nytt bostadsområde här uppe. Jag tror det kommer att över tid hända massor över tid här uppe. Fler idrotter än fotboll, ridsport och tennis kommer förmodligen att utövas här.

9. Hur ser du på samarbete med andra klubbar?
– Inledningsvis måste alla parter ha klart för sig och varandra vad det är vi vill uppnå tillsammans. Vårt nuvarande samarbete på ungdomssidan mellan LSK/Grohed är ett bra exempel på hur det kan fungera och att alla parter drar fördelar av samarbetet.

10. Favoritlag (förutom LSK)?
– Liverpool. Goes without saying. I Sverige gillar jag BK Häcken eftersom jag en gång spelat där i unga år. Jag gillar hur Häcken hanterar sin U-verksamhet.

11. Bästa matchen någonsin? Har du någon favoritmatch?
– Champions League 2019. Semifinal nummer 2. Jag hade väldigt gärna sett Liverpools vändning mot Barcelona på Anfield. 0-3 borta blir 4-0 hemma.

12. Bästa match du sett live?
– Nya Ullevi 18 oktober 1987. GAIS-Kalmar AIK 3-0.

13. Drömmatchen på Skarsjövallen?
– Ha tålamod för den kommer snart. Torsdag den 23 juni. LSK-GAIS. På lite längre sikt är det LSK-Häcken på Skarsjövallen.

14. Finns det någon sportflosken du är riktigt less på?
– Bollen är rund.

15. Favoritspelare. Både svensk och utländsk?
– Får säga att Sveriges bäste genom tiderna är nog Henke Larsson, och så säger jag Lionel Messi men är finns en oerhört stark konkurrens.

16. Favoritmusik?
– Marillion, U2. Dire Straits.

17. Din bästa konsertupplevelse?
– U2 har jag sett några gånger, men The 360 Tour. Fantastiskt bra.

18. Om du inte lagt din tid på LSK vad hade du gjort då?
– Förmodligen andra styrelseuppdrag. Plus att jag säkert lagt mer tid på segelbåten.

19. Alla har ett smultronställe. Vilket är ditt?
– Får nog säga Munkholmen på den frågan. Denna pärla inte långt från Bovallstrand.

20. Vad skall man inte lägga på tallriken när man skall bjuda dig på middag?
– Lever verkar vara det obligatoriska svaret, och här har du en till, men jag har ytterligare en rätt jag lägger till. Jag var i Kina och har bra erfarenheter av deras kök, men vid ett tillfälle då det serverades ankfötter… Det var inte gott, och inte smakade det bättre när jag fick reda på vad det var jag åt. Den konsistensen…

Tack för din tid Hans. Kämpa på och tack för tipset att undvika ankfötter alla dagar i veckan.

Vid pennan, full av frågor:
Anders ”Melker” Antonsson


cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail