20 frågor till…

Tänk dig att ha tre olika platser där du känner dig såpass hemma, att du faktiskt säger att här är jag hemma. Men vi är inte klara där. För säkerhets skull spetsar vi det hela lite extra, för nu kommer vi in på ämnet geografi. I två olika världsdelar dessutom. Men detta är verkligheten för hur nästa person i serien ”20 frågor” har det när han kikar i livets backspegel.

Idag skall vi blanda en rejäl del Nya Zeeland, en skvätt Irland, en del Spanien och längst upp på toppen; en del Bohuslän. Vad får vi då? Jo, Otto Ingham. Dags att sätta sig ned på Skarsjövallen och snacka med Otto som inledningsvis blir duktigt undersökt av mina nyfikna labradorer som till slut ger klartecken för ett nytt snack. Här är 20 frågor med Mr. Ingham from Auckland, Nya Zeeland.

1. Namn och din position/funktion i föreningen?
– Otto Louie Ingham. Höger mittfältare, spelar i tröja #20 och jag gör min första säsong här i LSK.

2. Hur hamnade du här?
– För att göra detta så kort som möjligt så, var det inledningsvis kontakter mellan Erik Lund och Alex Horvath (tidigare målvakt i LSK och numer spelaragent) och Olé Football Academy i Wellington, Nya Zeeland. Dessa kontakter mynnade ut i att det blev tre spelare från Olé Academy som fick chansen att komma till LSK säsongen 2022, och här är vi (Kees Sims och Robert Sabo är de övriga två).

3. Tidigare klubbar, idrotter för din del?
– Förutom att det har varit mycket fotboll har jag också testat på att spela cricket. Har också spelat futsal. Det var under den tiden när familjen bodde i Spanien (Barcelona).

4. Är du Nya Zeeländare sedan generationer eller finns dina rötter på annat håll?
– Jag är född och uppväxt i Nya Zeeland, men familjen har irlänska rötter och därför har jag irlänskt pass.

5. Hur mycket betänketid, och hur gick dina tankar innan beslutet att flytta till Bohuslän? Och vad visste du om Sverige innan du satte dig på planet?
– När detta dök upp blev jag väldig glad över möjligheten att få testa på detta. Därför bestämde jag mig ganska snabbt. Det vanliga funderingarna som jag hade har ni säkert hört fler gånger, att Sverige är kallt och väldigt långt borta där uppe i norr, När man landat i det är det nästa grej att svenska språket är svårt. Men jag tänkte att jag tar denna möjligheten med öppet sinne och ser vart det bär. Så det hela gick ganska så snabbt.

6. Berätta lite om akademin i Nya Zeeland?
– Det finns två större fotbollsakademier i Nya Zeeland. Båda ligger i Wellington. Jag hade en bra tid där. Vi var 20 spelare där. Akademin är etablerad och har varit igång i närmare 20 år nu. Den typ av fotboll som man lär ut är mycket ”pressing” och ”posession”. Ryan Thomas, PSV Eindhoven, är det största namnet. Matthew Garbett är även han från Olé Academy, och har spelat för Torino FC i Serie A. Dessutom har jag några gamla lagkamrater från Olé Academy som lirar i Torslanda IK.

7. Hur stor är fotboll egentligen i Nya Zeeland? Jag hajar såpass att det inte är av europeiska mått och att rugby är den dominerande sporten. Vad mer?
– Rugby är den dominerande idrotten. Fotboll växer hela tiden och är hyfsat stort. Segling är stort, speciellt varje gång det är Americas Cup. Då blir hela Nya Zeeland väldigt patriotiska. Det är som du säkert anar väldigt viktigt att vi slår Australien. I allt. Precis allt.

8. Vad var det som lockade dig till att välja fotboll?
– Jag var inte direkt stor i växten i unga år. Jag var klart minst till växten. Hade jag valt rugby i det läget hade jag med all sannolikhet inte haft ett enda helt ben i kroppen, så jag tyckte själv att fotboll passar mig bra, och det är inget jag direkt ångrat.

9. Har du något favoritlag?
– FC Barcelona. Det blir ett enkelt val eftersom familjen bott i Barcelona ett antal år.

10. Din intressen?
– Jag gillar mat och matlagning. Jag vill gärna bli så bra som möjligt att laga mat. Jag saknar några maträter hemifrån, och jag saknar definitivt min pappas matlagning. Jag tillbringar tiden med vänner så mycket det går förutom all tid som läggs på träningar, resor och matcher.

Ingham firar med Conteh.

11. Dina drömmar/ambitioner i nutid?
– Jag hoppas att fortsätta utvecklas, att kunna var och med och hjälpa LSK att gå framåt och förhoppnings nå nya framgångar tillsammans. Jag hoppas fortsätta spela fotboll länge och jag vill precis som alla andra försöka att komma uppåt och spela på högre nivå. Jag hoppas kunna leva på fotbollen framöver och drömmen är att spela så högt det bara är möjligt.

12. Vad är det mest ”konstiga” med att bo i Sverige?
– Inledningsvis kylan när vi kom hit. Den var jag i och för sig beredd på, men ändå. Tids nog kunde man vänja sig med den biten. Nu när det börjar bli sommar är det väldigt speciellt med ljuset stora delar av dygnet. Jag har hört att det snart är dags att äta inlagd sill, vilket jag inte testat ännu, och så finns det en variant av överjäst fisk (surströmming, reds. anm.) som jag blivit varnad för, så tror jag att jag avstår från detta äventyr.

13. Hur går det med att lära sig det konstiga svenska språket?
– Helt klart svårt. Här har jag det inte lätt, och det blir ju inte direkt enklare av att alla svenskar från början talar bra engelska och därför underhåller man detta mer än gärna, och det ger mig ingen större chans att komma in i det svenska språket.

14. Mat/vanor/fika?
– Svensk mat är bra. Tack och lov har vi Wenche här och hennes mat gillar jag och alla andra i laget. Det är en väldigt bra början. En sak jag snabbt lade märke till är att ni svenskar är ju fullständigt galna i att dricka kaffe i tid och otid.

15. Bästa spelare i Nya Zeeland och vilken spelare är The Greatest of all time?
– Ryan Thomas (PSV Eindhoven) är definitivt vår bästa spelare just nu, han är också från Olé Academy, och så är Lionel Messi den som är bäst genom tiderna.

16. Musikintresse?
– Inte riktigt. Jag har inget större intresse där.

17. Bästa ställe du besökt?
– Barcelona.

18. Vad skulle du vilja testa när du ändå är här i Sverige?
– Skidåkning utför har jag aldrig testat. Det vore ett äventyr. Jag hoppas att få testa det också så småningom.

19. Vad skall man inte lägga på tallriken när man bjuder hem dig på middag?
– Svamp i alla storlekar, färger och former är absolut inget jag äter. Samma sak med mat från havet. Jag gillar fisk, men därefter är det stopp. Det är ingen idé att servera mig musslor, ostron, skaldjur och allt annat som inte är fisk. Då får du nobben. (Hur ska Janne Barck ta emot detta besked? Reds. anm.)

20. Drömresan är betald. Bara att packa ned grejerna i resväskan. Var landar planet från Ingham Airlines?
– Ett par veckor i Karibien skulle jag absolut inte tacka nej till. Så, jag väljer någon karibisk ö.

Tack för din tid Otto, och du… Let´s stick together som vi säger här i byn.

Vid pennan, full av frågor:
Anders ”Melker” Antonsson


cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail