20 frågor till…

Vi träffar en LSK:are som spelat fotboll aktivt innan han klev av planen och fortsatte som ledare. Han gjorde också ett annat byte, nämligen att byta fokuset från utespelare till lagets sista utposter; målvakterna. Han var inte någon större stjärna på planen, i alla fall enligt honom själv. Men han är definitivt en stjärna i köket eftersom matlagning är hans yrke, och han är en av alla dessa positiva ledare som osjälviskt lägger ned ett jättejobb i LSK. Så mycket tid till att ligga i solen och läsa en deckare av favoriten Jo Nesbö har han inte. Men det gick ändå att boka in honom till ett surr, så jag sätter mig än en gång med en balja java och träffar glad och nyklippt Fredrik Markbrandt som dyker upp i en klassisk ”kollo-frisyr.

Vi sätter oss ned och tuggar vidare i den serie som arkiveras under fliken ”20 frågor”. Nu släpper vi loss ”Freddan”. Den orädde kocken som inte älskar Korv Stroganoff, eller om ni hellre vill se det så här: Spurssupportern som tycker att Arsenals gamla fotbollstempel Highbury är bästa stadion ever. Here we go!

1. Namn och position i LSK?
– Fredrik Markbrandt. Målvaktstränare/assisterande tränare i LSK Dam.

2. Hur hamnade du här?
– Det började med att min dotter började här i LSK. Hon bytte från att spela i Rössö, och på något vis hängde jag med. Jag gillar ju fotboll och har lite svårt att släppa fotbollen.

3. Har du spelat/verkat i några andra klubbar?
– Ja. Har lirat fotboll i Hogstorps IF. Som aktiv spelade jag i Division 4 och 5. Jag var i ärlighetens namn ingen fantastisk spelare, men jag älskar lagidrott och gemenskapen som finns där. Jag har varit ledare i Stångenäs AIS Dam, Rössö och nu här i LSK.

4. Har du några favoritlag eller favoritsport?
– Favoritlaget för mig är Tottenham Hotspurs. I Sverige följer jag IFK Göteborg.

5. Har du någon favoritarena?
– Ingen kommer att tro mig, men jag tycker att Arsenals gamla arena Highbury var fantastik. Jag har även varit på Wembley, vilket var enormt stort och mäktigt, men Highbury är det bästa arena jag varit på. Har varit på Highbury tre gånger. Har dock nya White Hart Lane på listan över vad som skall besökas.

6. Hur ser du på ledarskap?
– Det är svårt att definiera vad som är rätt ledarskap som är ett brett och spännande ämne. Som målvaktstränare händer det någon gång att man vill lägga sig i det stora spelet, men just nu fungerar detta bra för mig. Ledarskapet varierar självklart också på i vilken åldersgrupp man verkar givetvis. Men det är kul och lärorikt att vara ledare.

7. Har man bra utbildningar för de målvaktstränare som är nyfikna och ambitiösa?
– Jag har gått tre utbildningar för målvaktstränare. Jag skulle vilja bli bättre i min roll, men jag försöker att lära mig så mycket som möjligt. Jag är ju inte målvakt från början, alltså som spelare, men jag är sugen på att lära mig mer.

8. Hur bollar du idéer och tankar?
– Det blir allt från Youtube till gamla fotbollskompisar och andra ledare. Det finns definitivt utrymme att hitta nya former för att utvecklas alla ledare. Jag försöker att bolla idéer med att förstärka det som är bra, och att jobba vidare med det vi behöver gnugga på. Det finns mycket att jobba med och förfina om man bara har ambitionen och resurser till detta. Jag tar lite tips från några ledare jag gillar och känner i andra sporter faktiskt.

9. Har du några förebilder som ledare?
– Chris Webb hade jag som tränare. Han var rak och tydlig. Det gillar jag.

10. Vad vill du tillföra LSK idag framöver som inte finns idag?
– På damsidan skulle jag vilja lyfta upp ännu fler spelare underifrån, men vi skall inte bara träna, utan även träffas, ha teori, föreläsningar etc. tillsammans. Jag tror att om vi hittar en modell som fungerar, då kanske vi fångar upp ännu fler spelare. Vi skall inte missa några spelare.

11. Faller unga spelare bort från fotbollen för att man är lite bekväm eller har det rensats bort redan tidigare innan man är aktuell för spel i Division 1?
– Det finns alltid spelare som inte kan lägga hur mycket tid som helst, och det finns alltid spelare/ledare som av olika skäl tappar sugen att köra på, men även där hoppas jag att vi skall vara så tydliga som möjligt med att träna, utvecklas och kämpa tillsammans mot gemensamma mål. Men man behöver inte sluta spela fotboll, det finns alltid andra alternativ. Det kan, i värsta fall, var ett kritiskt läge då spelare får svåra skador som tar lång tid att rehabilitera. Nu exempelvis; är vår spelare Magdalena Cruz Aliaga på väg tillbaka ordentligt efter sin svåra skada ifjol. Hon har kämpat hårt och målmedvetet, och jag hoppas hon får en fin avslutande höst med laget.

12. Hur mycket mer kan ni träna/kräva än nuvarande 3-4 träningar/vecka?
– Det beror på vad man vill med sin idrott. Men 3-4 träningar per vecka räcker om det är bra kvalitet på våra träningar.

13. Mer om det tråkiga ämnet ingen gillar. Alla era skador i år. Det är inga små skador heller? Givetvis mycket tråkigt för alla. Hur följer ni upp allt detta elände?
– Alla drabbas, inte bara de som är skadade, utan laget drabbas. Spelare får flyttas till nya roller/andra positioner. Gruppen blir mindre. Slitaget ökar. Så fort skadorna kommer är det viktigt att alla tar sitt ansvar för sin rehab. Där försöker vi ha kontakt med spelarna på telefonen, alla bor ju inte i Ljungskile, och vi vill att dom skall veta att dom alltid är välkomna att komma hit till träningar och matcher för att dom inta skall tappa kontakten med lagkamraterna. Ingen spelare skall behöva sluta skadad. Jag hoppas att alla spelare skall få sluta på topp och få vara friska när man lägger av. Inte skall det bero på skada, men det inträffar inom all idrott.

14. Ni är väldigt duktiga att få in egna spelare i A-truppen. Hur gör ni?
– Vi har bra talang underifrån och vi har en bra tanke hur vi vill få upp spelarna. Vi bollar ständigt idéer hur vi skall få fram egna spelare till A-truppen. Det är viktigt att uppmuntra och utveckla. Vi försöker prata med ledarna i lagen under A-truppen så att vi får kolla på alla spelare i föreningen.

15. Matchen är slut. Torsk eller vinst? Hur är du?
– Jag har inte alltid lätt att vara glad efter en förlust. Jag kanske borde hålla masken lite bättre. Förluster måste man lära sig att hantera, men oj vad det är surt att förlora. Vinstmatcherna går som tåget, då är det enkelt att vara ledare. Krama om varandra och vara glada är ingen större konst. Fotbollens kontraster i ett nötskal.

16. Något uttryck/floskel som du är duktigt less på inom fotbollen?
– Inget uttryck, men jag tycker det på senare tid har blivit fulare nu att vinna i fotboll än tidigare. Det är min åsikt. Det är resultat och prestation som gäller till sist i seniorfotbollen. Vi tävlar ju faktiskt även i damfotbollen.

17. Vilka erfarenheter drar du av dina år i LSK och vad är LSK-DNA för dig?
– Inget är omöjligt och med vilja går det mesta. Men LSK:s DNA känns som ”Full fart framåt”.

18. Vad hade du gjort om du inte lagt tid på idrotten?
– Kanske hade jag varit egen företagare i matbranschen. Det ligger nära till hands.

19. Vad skall man inte lägga på tallriken om man bjuder dig på middag?
– Korv Stroganoff. Jag är ju kock, och har ätit och lagat alldeles för mycket av just Korv Stroganoff. Inte för att det smakar dåligt, men helt enkelt att jag har fått nog av Korv Stroganoff.

20. Vi slutar som vanligt. Drömresan väntar. Allt är klart. Bara att packa och ta dig till flyget. Vart går färden?
– Då säger jag att färden går till norra Italien. Då skall det åkas runt till olika ställen, och sätta mig på en restaurang och äta gott, dricka gott, se mig omkring, och bara uppleva underbara dagar.

Tack för din tid Freddan.

Vid pennan, full av frågor:
Anders ”Melker” Antonsson


cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail