20 frågor till…

Kees Sims och Jorge Perez Mendez. FOTO: A. M. Antonsson.

Då var det onsdag igen och det betyder att det är dags att bli påflugen igen. Den vi träffar idag är en ledare vi knappt hunnit bekanta oss med. Men det kanske inte är så konstigt eftersom han är inne på sin debutsäsong i LSK. Dagens gäst i 20 frågor är en person som gillar att lägga sin energi och intresse på att grotta ned sig i fotbollens små detaljer. Små, men viktiga detaljer, som i slutet kan visa sig vara helt avgörande för hur lagets säsong slutar. Han säger själv att han ibland kommer han på sig själv med att titta mer på de båda målvakterna än på själva liret när han ser en match. Ni har kanske redan listat ut att idag träffar vi LSK:s målvaktstränare Jorge Perez Mendez.

1. Namn och position i LSK.
– Det är jag som är Jorge Perez Mendez, och jag är inne på första säsongen som målvaktstränare i LSK

2. Hur hamnade du i LSK?
– Det var Andreas ”Drutten” Jorfors i sportrådet som hörde av sig till mig. Detta var i januari förra året. Mattias Guastafsson i BK Häcken hade gett ut min namn till ”Drutten”, och det var så det hela började, och här är jag.

3. Tidigare klubbar/idrotter för din del?
– Det har varit fotboll för hela slanten för min del. Spelade aktivt i Rönnängs FF. Däremot så varade inte karriären särskilt länge, utan jag lade av att spela som femtonåring.

4. När tog du ditt första uppdrag som målvalkstränare?
– 2017. Första uppdraget blev i Rönnängs FF. Då tränade Vigan Berbatovci laget. Dessutom har jag varit målvaktstränare i Vallens IF, Stenungsunds IF och Ödsmåls IK.

5. Nu har du varit i LSK i drygt en och en halv säsong? Är dina intryck av tiden här som du hade trott?
– Väldigt spännande. Det händer mycket här. Det var ingen full trupp direkt när jag kom hit, men det fylldes på med bra spelare och karaktärer ganska så fort tycker jag. LSK är en familjär klubb och det känns bara positivt att vara här.

6. Ditt civila yrke?
– Jag har utbildat mig till svetsare. Jag gick industriprogrammet i gymnasiet. Men nu har jag nytt jobb som montageledare i Stenungsund.

7. Jag får intrycket när jag talar med dig om att du kommer från en stor och brokig familj, och det är mer än en kontinent som ni täcker. Allt från El Salvador till Canada, USA och Sverige. Vill du vara snäll och hjälp mig att skingra alla frågor.
– Jag är född i El Salvador. (I huvudstaden San Salvador) Jag kom som treåring till Sverige 1991, och har bott här sedan dess. Men jag har också föräldrar och syskon här i Sverige. Resten av familjen/släkten hittar vi i Canada, USA och El Salvador.

8. Du var nyligen hemma i El Salvador och hälsade på.
– Hemma är inte överallt, men hemma är både i El Salvador och här i Sverige. I El Salvador är mycket , eller jag borde nog säga allt är olikt livet i Sverige. Inte minst har El Salvador mycket skön värme, och väldigt mycket gott att äta. Det är verkligen är oslagbart i El Salvador är alla fina och smakrika frukter. Bättre finns inte.

9. Hur kom det sig att du blev målvaktstränare?
– Det var Mattias Gustafsson som fick in mig på en målvaktstränarutbildning. Jag hade tidigare känt ett intresse för just målvaktsbiten. Så, när Mattias kontaktade mig och vi började snacka vidare så tackade jag ja till att hoppa på detta. Sedan rullar det på.

Jorge Perez Mendez.

10. Andra målvaktstränare du har kontakt med och som du byter tankar/idéer med?
– Mattias Gustafsson är definitivt en. Sedan har kontakterna med honom lett mig vidare till att jag kommit i kontakt med Maths Elfendahl, målvaktstränare i IFK Norrköping och senast i italienska Parma.

11. Har du någon förebild som ledare?
– Det finns en del, men jag behöver inte tänka efter särskilt länge innan jag med gott samvete kan nämna två personer står i en klass för sig. Det är mina föräldrar Jorge och Ruth. Dom tog gemensamt ett stort beslut 1991 när dom lämnade El Salvador och började om och fortsatte sina liv i Sverige. Tack vare mina föräldrar, deras mod och beslutsamhet, har jag och mina syskon ett bättre liv här i Sverige. Föräldrarna bor idag alldeles bredvid mig. Jag och mina syskon är dom evigt tacksamma.

12. Nu vill vi veta vem som är din favoritspelare?
– Från mitt favoritlag Barcelona väljer jag Carles Puyol och så måste jag ta med ”El Magico” Jorge Gonzales. El Salvadors störste fotbollsspelare genom alla tider.

13. Vilken är dem häftigaste arenan du varit på?
– Nou Camp, Barcelona, och så måste jag nog nämna Gamla Ullevi.

14. Ditt bästa reseminne så här långt?
– Då säger jag mitt första besök i Barcelona. Härlig stad och så var det stort att få se en match på Nou Camp. FC Barcelona-Villareal.

16. Vad har du för favoritmusik? Jag hoppas att den är bättre än vad som spelas i omklädningsrummet?
– Jag är av förklarliga skäl mycket för latino, Musik på spanska från syd- och centralamerika. Men jag har ingen direkt favoritartist.

15. Tre stycken ”bästa spelare någonsin” skall namnges och jag ber dig klämma ur dig namnen på den lyckliga trion här och nu. Jag vill ha reda på vem är Sveriges , El Salvadors och världens bästa spelare?
– Väldigt enkelt att ta ut dessa tre spelare. Jorge Gonzales (EL Salvador), Henke Larsson (Sverige) och Brasiliens Ronaldinho.

17. Du har sparat länge. Nu är det klart. Vilken pryl längtar du efter att få köpa?
– Just nu funderar jag på att skaffa en ny bil. Så jag lägger pengarna på en Range Rover.

18. Vad skall man inte lägga på tallriken om man bjuder dig på middag?
– Sill. Kom inte med sill när jag skall äta middag.

19. Vem i LSK skulle du aldrig låta ta över grillen hemma hos dig?
– Oliver Bergman står nog främst i det ledet. Det är ytterst tveksamt om detta räknas som en merit, men det finns andra dåliga grillare alldeles bakom Oliver. Hela omklädningsrummet uppe på Skarsjön vimlar av killar som inte kan ett dugg om att grilla.

20. Drömresan väntar. Allt är bokat och klart. Packa och bära väskorna får du göra själv. Vart går resan?
– Vi åker till San Salvador, huvudstaden i El Salvador. Ta med dig halmhatt och solbrillor och häng med. Jeff Bagby (som passerar oss precis när Jorge besvarar frågan) kan också följa med. Vi behöver någon som bär väskorna. Jag bjuder er på rom när vi kommer fram.

 

Tack för din tid Jorge. Jag tar med största väskan.

Vid pennan, full av frågor:
Anders ”Melker” Antonsson


cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail