20 frågor till…

Kees Sims in action. FOTO: P. Stenbaek.

Är det redan onsdag? Jo, tydligen. Det är med andra ord dags för ännu ett möte med en LSK:are. Idag träffar vi en tonåring med nederländska och nya zeeländska rötter som i vintras tog sig hela långa vägen från Wellington, Nya Zeeland till ny och okänd tillvaro i Sverige. Vi träffar Kees Sims; en av tre ambitiösa spelare från Olé Academy. Han är långt långt hemifrån, men Kess gör ett lugnt och tryggt intryck och verkar lugn och trygg i sin nya miljö. Dags för 20 frågor. Here we go.

1. Namn och position i LSK?
– Kees Sims. Målvakt i Ljungskile SK. Detta är min debutsäsong.

2. Vi vet genom intervjun tidigare med Otto Ingham hur du hamnade här, men min fråga blir i stället hur dina funderingar gick när detta kom upp?
– Jag talade med familjen och dom var positivt inställda. Sedan gick det snabbt. Jag hade först inte fått information att Robbie (Sabo) och Otto (Ingham) var på gång. Men jag hade kommit hit utan de andra.

3. Berätta om dina tidigare klubbar och idrotter?
– Jag har spelat fotboll för Western Suburbs, Wellington Phoenix och Olé Academy.

4. Nu har du varit här i cirka ett halvår. Hur har den tiden varit?
– Det har verkligen varit bra. Givetvis en ny upplevelse att få spela fotboll i ett nytt land och på nästa nivå. Jag har ju haft en dröm om att få spela fotboll i Europa.

5. Har du lärt dig någon svenska så här lång?
– Lite har jag väl lärt mig. Mest lite ”basic” svenska. Men det är lite svårt att lära sig svenska eftersom alla svenskar talar bra engelska och tränar mer än gärna sin engelska på oss.

6. Fotbollsmässigt nu. Du är 19 år och bör ha ett och annat år kvar innan du är i dina ”bästa år” som keeper.
– Just nu känns allt väldigt spännande och jag är förväntansfull inför framtiden. Jag får spela och träna på en högre nivå här. Dessutom är det väldigt lärorikt att få spela och träna med vuxna, och inte bara jämnåriga kamrater. Jag ser fram mot att fortsätta kämpa, lyssna och lära och bli en bättre målvakt.

7. Vad är det viktigaste du har lärt dig här i Sverige?
– Förutom allt som har med fotboll att göra så är det en nyttig erfarenhet och ett äventyr. Att flytta hit till Sverige är ett äventyr och det är ett stort steg i livet att bo utomlands och stå på egna ben.

8. Nämn något som är en klar skillnad i träningen här jämfört i Nya Zeeland?
– En skillnad är att här har vi spelat och tränat på bra underlag hela tiden, plus att här möter vi seniorspelare vid alla träningspass.

9. Skillnad i fotbollen som du upplever det hela?
– Spela fotboll här innebär att det är rakare linjer. Det är mer uppstyrt, men det är också seniorfotboll och inte ungdomsfotboll. Nu är det mer fokus på att vinna kontra hur det var i akademin. I akademin är det ju jämnåriga spelare som är inne i en annan fas i sin fotboll, och fokuset ligger förfarande på utbildningen av spelarna.

10. Du gillar att snacka under matcherna. Man hör din ljuvliga röst varje gång motståndarna är på vår planhalva.
– Jag erkänner. Jag har alltid varit högljudd när jag spelar fotboll. Det passar mig att styra och ställa med lagkamraterna, och det känns som det är okay för en målvakt att ligga på sina lagkamrater. Mittbackarna är dom jag skriker överlägset mest på, men det var väl ingen skräll.

11. Vad säger du om din säsong så här långt?
– Jag har kämpat hårt för att kunna ta steget in i seniorfotbollen. Det känns bra att fått känna på spelet i Division 1.Jag har även spelat några matcher i Ljungskiles P19-lag. Men det är en stor skillnad på fysiken och tempot mot när man möter seniorspelare.

12. Du bytte livet i storstan (Wellington) mot att bo på vischan. (Jag räknar både Ljungskile och Stenungsund som att bo ute i spenaten). Fördelar kontra nackdelar?
– Jag har absolut inget emot att bo så här. Det är nära till allt, och bara 15 minuter från lägenheten hemma till träningar och matcher på Skarsjövallen.

13. Jag räknar kallt med att du som alla andra har ett favoritlag. Vilket är ditt favoritlag?
– Mitt favoritlag är Arsenal.

14. Och vem är då din favoritspelare?
– Det är Bayern Münchens målvakt Manuel Neuer. Han är en suverän keeper.

15. Vilken spelare är tidernas bäste enligt dig?
– Lionel Messi.

16. Vem är tidernas bästa tränare?
– Inte helt lätt att svara på, men Pep Guardiola har ju fantastsiska meriter, och jag gillar filosofin han står för. Men jag tycker att vi utropar Arsenals Arsene Wenger till runner up. Måste ju få med lite Arsenal också.

17. Vilket är det bästa ställe du besökt?
– Otaki Beach, en timmas färd i nordlig riktning från Wellington. Jag gillar Otaki Beach.

18. Nu kommer vi till den stora frågan. Det är grillfest fär laget, och du har allt ansvar. Vad köper du för käk och vem får absolut inte stå vid grillen?
– Robbie Sabo. Man kan säga mycket om honom men han kommer inte i närheten av min grill. No way. Vi grillar biff, burgare och kyckling – eftersom jag får bestämma.

19. Vad skall man inte lägga på tallriken när man bjuder dig på middag?
– Brysselkål. Det finns väl ingen som längtar efter att äta brysselkål?

20. Favoritresemålet väntar. Allt klart och betalt av någon snäll person. Packa väskorna får du däremot göra själv. Vart åker du?
– Det blir en tur till London.

Tack för din tid Kees. Let´s stick together!

Vid pennan, full av frågor:
Anders ”Melker” Antonsson


cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail