20 frågor till…

Jeff Bagby i mitten i engelsk sällskap under fjolårssäsongen. FOTO: A. M. Antonsson.

Ja då var det onsdag igen, och därmed är det dags för ett nytt möte med en person som jobbar i vårt LSK. Idag träffar vi en person som ständigt står i första ledet. Han är den som rycker ut först av alla när det behövs. Han har en fantastisk förmåga att sprida trivsel i gruppen, och bidrar med lika stor dos lugn som humor. Sist men inte minst: han har inte på långa vägar samma uppfattning om fotboll som Erik Lund. Inte ens nära om sanningen skall fram. Vi träffar Jeff Bagby. Mannen som ALLTID dricker sitt kaffe svart. Varsågoda.

1. Namn och position i LSK.
– Jeff Bagby. Medicinskt ansvarig i LSK är den korrekta termen.

2. Hur hamnade du här i LSK?
– Det var tack vare Jonas Olsson. Han tog konkakt med mig, och vi träffades och tog några bira på ett ställe i Göteborg, sedan dess har det varit LSK för mig. Jag är inne på min åttonde raka säsong i LSK nu.

3. Tidigare klubbar och idrotter som du varit med i?
– Är man som jag, en engelsk kille så blir väldigt ofta rugby och cricket track & field samt naturligtvis fotboll. Samma fyrklöver var det för mig. Fast fotboll var det som jag gillade allra mest ovanligt nog. Jag lirade fotboll i Birmingham City FC:s ungdomslag och sedan i Solihull Moors.

4. Din drivkraft att hålla på som ledare?
– Möjligheten att träffa Vigan i ett trångt omklädningsrum känns som väldigt viktig att nämna eftersom han kliver in här just nu. Ärligt talat. Jag gillar, precis som många med mig, att vara med i ett lag. Det är ett ständigt givande och tagande som jag uppskattar och inte vill vara utan. Jag tycker fortfarande att detta är otroligt stimulerande.

5. Hur blev det Sverige för denne gentleman från Birmingham?
– Det korta svaret får bli swedish women. Innan jag flyttade till Sverige har jag bott och arbetat i Skottland (Aberdeen) samt en period borta i USA (San Diego, Californien). Men detta bleknar som bekant när man slutligen har möjligheten att flytta till ett hus i Västerlanda.

6. Ditt ordinarie jobb tar lite mer än 40 timmar/vecka. Inte minst på grund av att du reser runt i hela Sverige. Vad gör du på den fritid då du inte är i LSK:s ideella tjänst?
– Även jag håller på med att lira golf, och sedan går tiden åt till att vara med barn och barnbarn. Kanske i omvänd ordning.

7. Om vi drömmer oss bort för ett tag och säger att vi hade befunnit oss i Englands tredjeliga (League One) nu, hur hade då, i korthet, den dagliga verksamheten sett ut?
– Då hamnar vi i League One, och där har klubbarna resurser av allsvenska mått sett med svenska ögon. Pengarna ligger definitivt i den klassen och allt är betydligt större. Staben kring laget, organisationen. Allt är större. Tänk Allsvenskan så får du en bra aning om hur den engelska tredjeligan är, och det är en en gigantisk skillnad från där Division-1 lagen i Sverige är.

8. Om LSK skall ta nästa steg och (förhoppningsvis) avancera och etablera sig ett hack uppåt, vad behövs då? Det är bara att önska.
– Det enkla svaret är ekonomin. Organisationen, större stab runt lag och hela klubben kan ju byggas om man har tillräckligt med ekonomiska muskler.

Jeff Bagby har genom åren springa ut i spenaten för att hjälpa många spelare. Arkivfoto: P. Stenbaek.

9. Största skillnaden på det LSK vi ser idag mot det LSK som du började i först?
– Jag får nog vara rak och säga att jag upplever att det inte är någon större skillnad. Visst har det blivit lite proffsigare nu med några fler personer som finns med runt klubben.

10. Idoler i din ungdom?
– Trevor Francis. Anfallare i Birmingham FC och engelska landslaget.

11. Favoritklubb?
– The mighty Birmingham City FC.

12. Då undrar givetvis hur tusan går tugget mellan dig och Erik Lund (tidigare Aston Villa) när ni snackar engelsk fotboll? Fungerar det överhuvudtaget mellan er när detta ämne kommer på tal?
– Jag ligger dessvärre i underläge rent sportsligt, men det är tillfälligt. Aston Villa och Birmingham City FC går helt enkelt inte ihop, inte en chans. Jag sätter nu mitt hopp att de nya ägarna i Birminham City verkligen får fart på The Blues, så att vi snabbt kan gå om The Shite (Aston Villa sett med blå Birmingham-ögon) igen och ta tillbaks vår rättmätiga plats som klar etta i Birmingham.

13. Bästa arenan du varit på?
– Wembley. Tveklöst. Känslan på Wembley när England spelar är obeskrivlig.

14. Är England verkligen världens bästa landslag? Kommer hela England att nynna på ”It´s comin home” snart?
– Jag är rädd att detta kan ta lite längre tid än beräknat för herrarnas del. Damerna har ju visat att England är bäst med sin rättvisa seger i EM i somras.

15. Vilken spelare och vilken tränare är det största fotbollsgeniet någonsin?
– Bland tränarna är det två skottar som står klart över alla andra. Bill Shankly och Sir Alex Fergusson. Men jag säger att där är Sir Alex etta. Bland spelare är det Argentinas Diego Maradona som står i särklass. Trots The Hand of God. Jag såg Maradona spela och han gjorde saker ute på planen som inte är av denna världen. Överlägset bästa spelaren någonsin. Tänk vilken karriär han kunde haft om han hade haft styrkan att säga nej till allt som drev honom mot mörkret.

16. Du skall plocka ut en trio spelare. Englands bäste genom tiderna, världens bäste genom tiderna och Birminghams City FC:s bäste genom tiderna.
– Christophe Dugarry är The Blues bäste spelare. Vilken fantastisk spelare han var. Jag har inte sett någon göra det han gjorde i den vackra Blues-tröjan. Sedan säger efter viss betänketid att Paul Gascoigne är Englands största lirare, när han höll sig till att satsa allt på fotbollen, och slutligen så konstaterar jag att det är helt jämn mellan Pelé och Johann Cruyff om vem som är den bäste spelaren utanför Birmingham och England.

17. Har du något smultronställe?
– The Pumphouse, Shirley Solihull (Birmingham) Jag var där nyligen och hälsade på.

18. Vem i truppen skulle du aldrig tillåta ställa sig framför grillen?
– Oliver Bergman. Utan konkurrens. Jag vill inte nu, och inte längre fram heller, säga varför….

19. Vad skall man absolut inte bjuda på när man har Mr. Bagby på middag?
– Vänligen unvik sill. Det är faktiskt inte alls gott. Annars äter jag det mesta.

20. Du får en veckas semester? Allt betalt. Packa väskan får du faktiskt göra själv. Men vart går färden?
– Min drömresan går till Botswana.

 

Tack för att du tog dig tid, Jeff. Let´s stick together!

Your Swedish lion:
Anders ”Melker” Antonsson


cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail