20 frågor till…

Ledarna Rikard Jagdell och Gustav Johansson tillsammans med glada leenden. FOTO: A. M. Antonsson.

Det är onsdag och nu skall vi inte vara futtiga. Dags att dra på lite extra. Vi skall nämligen INTE träffa en LSK:are. Nej, ständig måttlighet är för fegisar. Idag skall vi skall träffa två. Vi gör ett första nedslag i ungdomsfotbollen och tar ett snack med två ungdomsledare, som varit igång ett par år nu och som i somras nådde en fin framgång med sitt lag i Eskilscupen.
Dagens gäster i 20 frågor har varit ledare för LSK/Groheds Pojkar födda -07 sedan starten. Med tiden har dom växt ut till ett radarpar. Att ta en java med dom här två och snacka fotboll blir en enda lång uppvisning i samsyn på hur man bedriver verksamheten. Vill man leta efter folk som drar åt olika håll så leta på annat ställe, men inte här. Men till slut hittade jag den enda spricka man kan ana i fasaden. När samtalsämnet gled över till engelsk fotboll ja då så… simsalabim, då är det klart som korvspad att dom här herrarna har helt olika favoritlag, och när det gäller The North London Rivalry ger sig ingen. Ladies and gentlemen, children of all ages, här är dom: Gustav Johansson och Rikard Jagdell. Nu blir det fotbollssnack över en balja java.

1. Namn och funktion i LSK?
G: Gustav Johansson. Ledamot i Ungdomssektionen (Groheds IF) och tränare för LSK/GIF:s P07 (15 år).
R. Rikard Jagdell. Tränare för LSK/GIF:s P07. Tidigare styrelseledamot i LSK.

2. Har du spelat fotboll tidigare eller haft några andra ledaruppdrag?
G. Jag är fostrad i Eds FF. Har dessutom spelat fotboll för Simonstorp och Kuddby. Det var under min tid som jag bodde i Norrköping.
R. Jag har spelat ungdomsfotboll i LSK. Profilstarka tränare hade jag också. Vår årskull fostrades nämligen av LSK-kämparna Bengt Engbratt och Fille Lindberg. Jag höll på med fotboll till jag var femton år gammal. Därefter gick jag över till att lira volleyboll för KFUM Ljungskile.

3. Hur hamnade ni här i LSK/Grohed som ledare?
G. Den gamla klassiska, sonen (Samuel Högblom) började i LSK vid sex års ålder. Kände direkt att jag kommer inte att stå vid sidlinjen år efter år, sedan började jag engagera mig, och på den vägen är det.
R. Samma scanario här, men då annan yngling som drog mig hit. Min son ”Ludde” (Ludvig Jagdell) började i LSK sex år gammal. Jag minns faktiskt inget annat än jag varit med som ledare. Jag vet fortfarande inte hur det är att stå där vid sidan av planen och se på som åskådare.

4. Ge mig några orsaker som gör att ni håller er kvar? Man börjar som ledare av en orsak, men efter ett par säsonger tillsammans är det andra saker som motiverar er nu? Jag utgår från att detta gäller även i ert fall?.
G. Jag kan med gott samvete säga att jag brinner för utveckling inom fotboll. Vi har en idrott som verkligen är komplex. Spelarna skall vara uthålliga och snabba. Spelarna skall kunna hålla skallen kyliga men ända vara heta och påslagna. Man skall agera som en individ, men samtidigt vara en lagspelare. Jag tycker att försäsongen är en riktigt intressant och rolig del. Framförallt då har vi tid att lägga kraft på viktiga delar. Jag tycker att som ledare får jag en skön känsla att se hur spelarna laget utvecklas.
R. Kan instämma i det som Gurra säger. Och fyller på med att konstatera att vi med åren har fått möjligheten att växa som ledare, och utvecklas. Spelarna törstar efter kunskap och det är vi ledare som skall lära dom nytt. Spelarna kommer att fortsätta sin utveckling, och vi vill bygga vidare på den gemenskap och glädje vi har i gruppen och tillsammans med de övriga lagen i föreningen. Det är en känsla som är oslagbar.

5. Berätta i korthet om ditt civila arbete och vilka är uppgifter med P07?
G. Civilt är jag lärare på gymnasiet och komvux i Uddevalla. I LSK är jag (och ”Jagge”) tränare för laget. Vi organiserar allt. Från resor, cuper och övriga aktiviteter med laget. Vi har en årlig tävling i FIFA och även fotbollsgolf. Kort sagt allt från uppstart till avslutningar.
R, Jag jobbar på bank i Skärhamn. Min titel är företagsrådgivare. På fritiden är det mycket LSK. Allt från att planera, leda och genomföra träningar, och matcher. Sedan har jag koll på lagkassan. Men jag, och Gustav, vill verkligen framhålla den ovärdeliga hjälp vi får från vår fantastiska trio: Urban Johansson, Arne Hansson och John Martinsson. Dom måste lyftas fram.

6. Utbildning måste man ha som tränare. Vilken är er inom fotbollen? Var hittar vi er på den stora och ständigt föränderliga utbildningsstegen?
G. Jag har hunnit med CBA. Det är allt man kan ha som ungdomstränare. Nästa steg är UEFA: Det är en lite längre utbildning som genomförs under ett års tid.I nuläget får jag se vad det b För se vad det blir framöver. Jag är intresserav av att fördjupa mig i fysiskt träning.
R. Jag har sammautbildning som Gurra. CBA Ungdom här också. Dessutom har jag gått HLR-utbildning, (det borde alla göra) en utbildning om skadeförebyggande arbete inom idrotten, samt varit på föreläsningar med Torbjörn Nilsson och Roger Gustavsson.

7. Vad blir nästa steg för dig som ledare?
G. För varje säsong så lyfter allt ett snäpp till. Det blir mer fokus på resultat och utveckling. Spelarna är i ett läge då de växer mycket och får en allt större fysisk mognad.
R. Allting skärps, men det blir ett naturligt steg. Den taktiska biten kommer att bli viktigare. Vi kommer att lära oss mer saker. Vi kommer att möta och nöta nya termer på träning och match. Det kommer att bli allt viktigare att vi alla talas samma språk. Men det kommer att funka bra. Killarna har varit i itonåren ett tag nu och fortsätter att utvecklas åt rätt håll.

8. Nyligen spelade ni cup Eskilscupen i Helsingborg, och då händer det. Ni vinner B-slutspelet. En fin buckla tar ni med er till Skarsjövallen. Hur stort var det?
G. För egen del måste jag säga att det var känslosamt. Inget annat än rörande helt enkelt. Jag tänkte på att vi tillsammans har genomfört cirka åtta hundra träningar på våra nio år tillsammans. Nu fick vi ett resultat. Jag tycker att den här framgången var alla i och runt laget väl värda.
R. Fantastiskt roligt. Nu kom framgången. Äntligen. I sex olika cuper har vi åkt ut med minsta möjliga marginal, på straffar. Nu var det vi som hade turen på vår sida. Jag unnar laget att vinna och få glädjas tillsammans.

9. Killarna har kört tillsammans ett tag nu. Hur ser ni på de närmaste säsongerna? Nämn några viktiga punkter.
G. Det viktigaste för LSK och LSK/Grohed är att vi har en fungerande fotbollsverksamhet. Oavsett om man vill satsa stenhårt eller vill spela för sitt höga nöjes skull.
R. Jag tycker det är viktigt att alla spelare fortsätter. Jag hoppas innerligt att föreningen kan hålla kvar spelarna så många som möjligt så länge som möjligt i verksamheten. Jag är inte främmande för att vi skall samarbeta med andra klubbar för att alla tjejer och killar skall kunna fortsätta lira fotboll.
¨
10. Förutom match & träningsdagar. Hur ofta har ni ledare kontakt?
G .Ärligt talat. Jag tror det aldrig gått längre tid än fyra timmar. Det är alltid något att meddela de andra ledarna.
R. Det är ständig kontakt (i någon form) känns det som. Förutom träningar, matcher, resor eller läger är vi i kontakt med varandra på något vis. Det kan vara vår What´sApp grupp, mail, telefon eller möten. Gurra och de andra ledarna dyker upp överallt i mitt liv. Det bara är så, och det är bra.

11. Vad är det bästa med att vara ledare?
G. Att som förälder få spendera tid med sitt barn i en målinriktad organiserad verksamhet. Det känns som en förmån.
R. Gemenskapen och utvecklingen i gruppen. Att få vara ledare i ett lag/förening är en bra grogrund för att få livslånga relationer med bra människor.

12. Önska dig något till LSK:s verksamhet som alla skulle må bra av.
G. Ett utegym på Skarsjövallen och ett vid Grohedsvallen vore bra. Dessutom en anställd administratör på ungdomssidan och gärna en fotbollsutvecklare. (Kan funka med en och samma person på två halvtidstjänster). Det vore en dröm och verksamheten skulle få ett lyft av detta.
R. Vi behöver lite mer folk för allas bästa. Väldigt gärna en administratör till ungdomsfotbollen som ett första steg.

13. Vad tycker du om futsal?
G. Futsal kan vara ett roligt avbrott från den vanliga träningen, men inte mer.
R. Det är inget jag riktigt fastnat för, men killarna gillar det.

14. Har du något favoritlag (förutom LSK)?
G. Tottenham Hotspurs. Min favoritspelare alla kategorier är ”Gazza” (Paul Gascoigne).
R. Arsenal först och främst, men det finns även en plats i hjärtat för FC Barcelona. Mikel Arteta har någon bra på gång i Arsenal vill jag meddela er.

15. Har du någon favoritarena? (Kan vara en arena du besökt, kan vara en arena du drömmer om att besöka).
G. Jag älskar ”Gärdsgårdsseriernas” arenor. Min favorit är en gräsplan som ligger i en skog, det är träbänkar, en liten kiosk, ett gammalt omklädningsrum och kanske också mygg. Jag älskar den typen av fotbollsplaner. Men jag har också en liten tanke på att det kanske inte hade varit så dumt att besöka Nya White Hart Lane och se Tottenham spela.
R. Camp Nou i Barcelona var mäktigt och häftigt att besöka. Men jag klämmer också till med vår egen Skarsjövallen. Där skapar vi känslan för LSK och för varandra. Men jag kan gärna åka till London och se Arsenal klappa till motståndarna. Speciellt dom i vita tröjor,

16. Bästa match du sett? Samt vilken är drömmatchen du helst vill se?
G. Drömmatchen väntar jag fortfarande på. Men jag skulle gärna se mötet mellan Tottenham – Arsenal på New White Hart Lane. Jag kan ta med mig Jagge. Förloraren bjuder på fish & chips efteråt. Bästa match jag sett är LSK-Blåvitt 2008 2-1 LSK.
R. Två matcher sticker ut. Vi backar först till 2012. Arsenal-Tottenham 5-2, tätt följt av Barcelona -Paris Saint Germain 2017 som slutade 6-1.Men Umeå-LSK (match 2 när LSK gick upp i Allsvenskan) är den match som gett mig den klart starkaste känslan.

17.Vad har du för favoritmusik?
G. Weeping Willows
R. Mycket blandat. Allt från Thåström till Bruce Springsteen och vidare igen och då blir det Gyllene Tider. Mim musiksmak skiftar ordentligt. Omöjligt att ha en favorit.

18. Ni har lagmiddag och givetvis hamnar ni på en pizzeria med buffé typ ”Eat all you want”. Vem i laget äter mest?
G. Jag vinner. Enkelt. Jag är bra på att äta mat.
R. Den tävlingen kan Tottenhamsupportern herr Johansson gärna få vinna. Jag unnar honom detta eftersom det lär bli det enda dom där Spurs lär vinna på länge.

19. Vad skall man inte bjuda på när man bjuder dig på middag?
G. Kalles kaviar klarar jag inte av. Det bara är så…
R. Kikärter. Ärligt talat; vem tusan går omkring och längtar efter något så smaklöst som kikärtor?

20. Favoritresmålet väntar. Allt pröjsat och klart – Vart åker du?
G. Jag drömmer om en skidresa. Gärna till Klippiga Bergen denna gång , så varför inte Aspen i Colorado.
R. Då passar jag på att åka långt bort. Det blir antingen Galapagos eller till Stora Barriärrevet.

Tack för kaffet och er tid gentlemen. Fortsatt lycka till med laget.

 

Let´s stick together!

I trevligt sällskap med,
Anders ”Melker” Antonsson


cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail