20 frågor till…

Lagkaptenen Anton Henriksson ställs mot väggen med 20 frågor av ”Melker”. Arkivfoto: P. Stenbaek.

Då tar vi en ny balja java. Fast egentligen skulle en cappucino sitta bättre, eftersom här får vi träffa en person som uppenbarligen gillar Italien rätt så mycket. Vi träffar en spelare som är inne på sin andra säsong i LSK. Dagens gäst i 20 frågor är verkligen all round, eller som en del säger, så nära en schweizisk armékniv man kan komma, för han har spelat på i stort sett alla positioner som går att spela på. Det är bara ytterback och målvakt som återstår, fast den meriten är inget han direkt längtar efter. Vi träffar LSK:s lagkapten Anton Henriksson.

1. Namn och position i LSK ?
– Det är jag som är Anton Henriksson. Mittfältare i LSK. Eller förresten. Byt till hårt jobbande mittfältare i LSK, säger Anton eftersom Erik Lund Fahlén precis kommer förbi, och sedan fortsätter lagkaptenen med att flika in att han har testat alla positioner nu, förutom ytterbackarnas. Eftersom herr Lund Fahlén inte kontrar på den kommentaren (väldigt överraskande, reds. anm.) så har vi inget annat val än att vi går vidare enligt manus.

2. Dina tidigare klubbar och ev. andra idrotter?
– Jag har spelat fotboll i Grebbestads IF, FC Trollhättan, Örgryte IS. Jag har också spelat hockey i HK Lions, Strömstads Hockeystolthet. I Lionshov lirade jag centerforward.

3. Vad är det som gör fotboll till det som det är om Anton Henriksson får säga sitt?
– För mig är det en passion, det är ett äkta intresse och det är en fantastisk gemenskap som bara lagidrotter ger. Dessutom är all idrott något som kan ge dig en chans till utveckling inte bara inom idrotten utan även utanför.

4. När tar det emot i fotbollstillvaron? Har du någonsin blivit less på fotboll och funderat på att göra något helt annat än att kicka boll?
– Jag är nog inte ensam om att tycka att ibland kan det gå tungt, men inte tar det emot såpass att jag blivit less och funderat på att göra något annat. Vinterträningen är väl inte världens roligaste period, men den går alla igenom. Jag kan däremot tycka att en banal sak som uppvärmningen är sådär lagom rolig, speciellt när kroppen har någon skavank eller om man bara är sliten.

5. Vad är LSK-DNA om jag frågar dig?
– Det är stark sammanhållning, det är familjärt och en bra stämning. I väggarna finns en stark mentalitet. Här på Skarsjövallen vill man vinna sina matcher.

6. Du jobbar som mäklare i Göteborg. Hur kombinerar du jobbet med att lira fotboll i Ettan. Det är ju fem kvällar/veckan som går åt?
– Jag kan erkänna att det är tufft mellan varven. Man måste vara beredd på att pussla hela tiden, och pussla bra dessutom. Det underlättar att jag inte har några små barn där hemma. Jag kan lägga all fokus på mitt jobb och fotbollen.

Henriksson firar med lagkamrater.

7. Hur har du det under en matchdag? Alla lag har sina fasta rutiner, men har du några speciella rutiner inför samlingen? Före/efter och hur reagerar du på vinster kontra torskar?
– Upp ur bingen i tid är en viktig detalj på matchdag. Sedan är det viktigt att käka bra. Dom detaljerna är inga stora nyheter direkt, men det är viktigt att hålla sig till bra rutiner.. Jag gillar också att ta en promenad innan den gemensamma samlingen. Efter matchen är det annorlunda. Allt beror på resultatet. Har vi vunnit matchen är det allt okay. Då är allt i tillvaron enkelt. Men blir det förlust ja, då är det annat. Då känns det som att minst halva veckan är förstörd. Förluster är definitivt inte roliga.

8. Hur är det ställt med några favoritlag?
– AC Milan. En riktig klassiker.

9. Favoritarena?
– Vi stannar kvar i Milano. San Siro (Giuseppe Meazza).

10. Hade du några idoler i din ljuva ungdom? Behöver inte vara fotboll.
– Det är två namn som kanske inte är så överraskannde. Det är väl en generationsfråga, men för mig var det David Beckham och Zlatan Ibrahimovic.

11. Vilken match skulle du helst vilja se på plats?
– Enkelt. Jag ser mer än gärna Milanoderbyt på plats. Alltså Milan – Internazionale.

12. Vilka spelare håller du som de största vi haft. Jag vill ha två namn. Både nationellt och internationellt?
– Sveriges bäste fotbollsspelare är Zlatan Ibrahimovic, och jag säger att Lionel Messi är världens bäste genom tiderna.

13. Nämn några tränare eller spelare som spelare som verkligen har tagit fotboll till en ny nivå?
– Bland tränarna är Pep Guaridola förmodligen det bästa exemplet. Jürgen Klopps har förvandlat både Borussia Dortmund och Liverpool FC, men jag vill också nämna Mauritzio Sarri, speciellt åren han tränade Napoli (2015-2018). Bland spelarna så är Lionel Messi i någon form av särklass.

14. Sveriges herrlandslag hade ett ”Annus Horribilius” och bommade det mesta som går att bomma under spelåret 2022, och nu är blågult ute ur grupp B i UEFA Nations League? Hur ser du på svenska landslagets position i Europeisk fotboll nu när man dalar på rankingen?
– Jag tycker att generationen innan som tog Sverige till både VM och EM gjorde detta tack vare att man verkligen maxade sina prestationer. Sverige gjorde det bra och vi kunde tävla mot de stora nationerna. Det kommer en ny generation nu, med bland annat Alexander Isak och Dejan Kulusevski, som är uppväxta på konstgräs, att spela 4-3-3 och är vana med att vara mer spelförande. Men jag har svårt att se att Sverige verkligen vara ett spelförande lag mot många länder. Skall man nå resultat måste man spela väldigt tajt, väldigt taktiskt riktigt och försvarsspelet måste sitta. Försvarsspelet idag har blivit annorlunda när man har en generation som växt upp och präglats av att spela på konstgräs. Spelare som präglas på konstgräs , ja det innebär att man får fram spelare som kommer in i mindre antal närkamper än när man som vi äldre spelat på gräs eller som vi andra även på grus. Konsgräsunderlaget ger oss däremot spelare som är bollskickligare. Vi har nu en ny typ av spelare som växt fram. Jag föredrar att fotboll skall spelas på riktigt gräs.

15. Vad gillar du futsal? Bra eller dåligt? Lika onödigt som tandvärk?
– Jag har inget emot futsal. Tycker däremot inte att det är så roligt att spela själv. Kan till och med se någon match, men inte händer det ofta. Det är väl bra att det finns.

16. Vad gör du helst när det inte är fotboll på schemat?
– Hänger på ett bra fik och snackar med kompisar. Jag gillar att träffa kompisar på det viset.

17. Tyck till helt fritt. Du får ändra något i dagens fotboll. Du bestämmer. Vad blir det?
– Tycker reglementet i sporten är bra som det är. Jag vill nog som spelare lira lite fler matcher under våren och sommaren. Jag har inget emot att man lägger in några omgångar med veckomatcher där.

18. Ge mig ett bra förslag för att få fram och utveckla fler unga spelare?
– Tycker själv man kan träna lite hårdare i en lite tidigare ålder. Jag tycker att det håller på att bli lite väl snällt. Dessutom; det är faktiskt inte så farligt att räkna resultat i matcherna för de unga.

19. Vad skall man inte servera dig när man bjussar dig på middag?
– Jag äter det mesta, men bjud mig inte på blodpudding. Dessutom; tomater är också något jag har svårt för.

20 Drömresan väntar. Allt klart. Packa och ta dig till flygplatsen får du greja själv. Vart går färden?
– Maldiverna får ett besök.

Tack för din tid, Anton.

 

Let´s stick together!

I trevligt sällskap med,
Anders ”Melker” Antonsson20 frågor till…

2022

35. Joakim Jensen

34. Oskar Lindberg

33. Gunnar Carlsson

32. Mizzi Björk

31. Anni & Sara Mattsson

30. Rikard Jagdell & Gustav Johansson

29. Jeff Bagby

28. Kees Sims

27. Jorge Perez Mendez

26. Fredrik Martinsson

25. Fredrik Markbrandt

24. Otto Ingham

23. Hans Egestål

22. Oliver Bergman

21. Bengt Engbratt

20. Ken Akamatsu

19. Vigan Berbatovci

18. Jessica Hallberg

17. Fille Lindberg

16. Kristina Geers

15. Esko Olsson

14. Samuel Ohlsson

2020

13. Hansa

12. Povel Fridefors

11. Richard Nilsson

10. Anders ”Melker” Antonsson

9. Hasse Hagberg

8. Sune Gunnarson

7. Rolf Andersson

6. Tommie Svedin

5. Joakim Olausson

4. Bo Fagerberg

3. Lennart Göransson

2. Perparim Beqaj

1. Filip Karlin

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail