20 frågor till…

Jesper Ekström, längst till höger på övre raden, tillsammans med laget under årets Gothia Cup-äventyr.

Har någon rackare skojat med almanackan? För visst blev det onsdag snabbt som skam igen?? Här och nu skall jag ge mig ut på djupt vatten och träffa en person som jag absolut inte känner. Vi har aldrig träffats tidigare och detta mötet blir vårt första. Jag skall träffa en person sticker ut och genom sitt mod att ta för sig och hoppa på ett uppdrag i en ny miljö, och väckte mitt intresse. Idag träffar vi Jesper Ekström, ansvarig tränare i Ljungskiles P19. Undrar hur det här skall gå… Förhoppningsvis dricker han kaffe, för annars kan det bli en trög inledning.

1. Namn och position i LSK?
– Jesper Ekström. Ansvarig tränare LSK P19. Bor i Jörlanda. Född och uppvuxen i metropolen Ucklum.

2. Finns det några tidigare klubbar/idrotter i karriären?
– Jag har spelat fotboll Vallens IF. Jag har dessutom spelat innebandy i Jörlanda IF och basket i SB (Stenungsund Basket).

3. Jag erkänner här och nu, du har gått under radarn för mig. Nu tränar du LSK P19. Berätta hur gick detta till att du blev ledare i LSK?
– Det började 2018, då jag flyttade till Ljungskile. Jag kände att jag hade tid över och ville göra något vettigt med den. Så; vad gör man? Jag ringde LSK (Rikard Delbring för att vara tydlig), och, efter den inledande kontakten utmynnade det hela till att jag blev hjälptränare med Rikard. Jag har blivit kvar i LSK sedan dess. Det började med pojkar födda -04 och -05 och dom har jag följt. Nu är dom här killarna uppe i P19-laget.

4. Vad är din motivation/drivkraft att hoppa in som tränare?
– Jag vill göra något inom fotbollen. Jag har en övertygelse att alla människor faktiskt mår bra av att ungås i antingen grupp eller lag. Där är grunden. Sedan är det så enkelt att jag vill ha något att göra efter jobbet (eller skolan). Det jag kallar för social utveckling är viktigt. Det är bra att träffa andra människor. Det finns en värld utanför dataskärmen om jag får uttrycka mig så.

5. Du är, som vi redan konstaterat, tränare, och den banan har du börjat sedan ett par säsonger. Men det finns måsten av formell karaktär på vägen. Vad har du hunnit med så här långt i din tränarutbildning?
– Så här långt har jag tagit ungdom C- och B-utbildningar. Ungdom A är nästa steg och den har jag kvar, men den hoppas jag ta den under 2023.

6. Vilken är din personliga målsättning som ledare?
– Utveckling och utbildning av spelarna är vad det handlar om i ungdomsfotbollen/ungdomsidrotten. Det är jätteviktigt att påpeka att spelarna faktiskt är inne i ett utvecklingsskede. Dom är inte klara som spelare trots att man håller på att lämna tonåren.

7. Har du någon förebild/mentor som ledare?
– Jag vill säga att jag har en tränare som påverkat mig. Det är min tidigare innebandytränare Fredrik Rydén (Jörlanda IF). Han är med sitt ledarskap en vän och en bra tränare för alla spelare i laget. Det är en bra kombo eller hur? Fredriks gärning/ledarskap påverkade mig att bli ledare.

8. Hur mycket tid lägger du som ledare på LSK?
– Det är fyra kvällar per vecka. Tre träningar och en match i snitt, Så ser vardagen ut.

9. Kort om säsongen som har varit? Fast den är inte riktigt slut ännu som vi kommer till. Var har ni häckat i seriesystemet? Och hur ser resten av säsongen ut, för det är inte klart ännu…
– LSK:s P-19 har spelar i något som heter Division 1, Region 2. Då håller vi oss i västra delen av Götaland. Vi har bland annat mött Norrby, Stenungsund, Skövde AIK, Vänersborgslagen och FC Trollhättan. Då får alla ett första hum om vilka lag som stått för motståndet. I kvalet väntar Stenungsund, Oddevold, Vallen och Herrestad i en enkelserie där ett lag går upp. Troligtvis, jag säger troligtvis, för inget vet ju säkert, men Stenungsund känns som det starkaste laget i gruppen. Men mycket kan ju hända, och mycket kommer att hända i de här matcherna.

10. Det blir ju tid över som du inte läggs på jobb och fotboll vad händer då?
– Jag umgås en hel del med mina kompisar. Vi träffas och ser matcher ihop på TV, vi lirar frisbeegolf. Vi försöker att träffas regelbundet.

11. Tränarens position är den, tillsammans med målvakt och domaren, den mest utsatta. Har du inga nerver, eller älskar du utmaningen?
– Jag struntar faktiskt i vad utomstående tycker och tänker. Det viktiga är lagets respons, lagets väl och ve och utveckling.

12. Dina egna rutiner inför en match? Lagets rutiner inför match?
– Jag gillar rutiner. Upp tidigt, äta ordentligt och vara i tid. Jag kommer gärna först och kollar att allt verkligen är på plats. Lagets rutiner är att vi skall vara på plats 90 minuter innan avspark. Alla har 30 minuter först, att göra sig klara, sedan sista timman innan avspark är det fasta rutiner som gäller.

13. Vad gör du efter match? Är du talbar eller är det två timmarsregeln (sura och tjura i två timmar eller var glad som en lärka, men det är en ny dag i morgon) som gäller och där och då går du vidare?
– Jag är i stort sett samma oavsett utgång av matchen. Visst: jag kan vara uppe i varv om det hänt något speciellt i matchen. Annars är det faktiskt ganska lugnt. Ibland känner jag att i stort sett allt inom fotboll skall vändas och vridas på eller rent av överanalyseras. Klart som skam att man som ledare funderar själv, men under match så tar spelare, domare, ledare hela tiden snabba beslut och dom får vi leva med. Det går inte att backa klockan.

14. Vem är tidernas bästa svenska fotbollsspelare, och vem är tidernas störste spelare?
– Jag säger att Henke Larsson för det är min favorit, och sedan blir det Diego Armando Maradona som jag utser som de största.

15. Har du några andra favoritspelare eller spelare du följer lite extra?
– Jag följer Emil Forsberg, Viktor Nilsson-Lindelöf, Dejan Kulusevski, Alexander Isak blad de svenska spelarna ute i Europa. Sedan har jag en annan personlig favorit som spelar för PSV Eindhoven. Det är Xavier Simons. En nittonårig mittfältare som är en väldigt spännande ung spelare. Håll ögonen på honom.Kan vara en bild av en eller flera personer, skägg och inomhus

16. Vad tycker du om futsal?
– Nej, nej nej… Futsal är för kladdigt. Det är inget för mig.

17. Favoritmusik/favoritartister?
– Jag har egentligen inga favoriter där. Jag är allätare inom musik, och lyssnar på allt. Hiphop, country, punk & klassisk rock.

18. Bästa konsert du sett? Har du något gig som sticker ut?
– AC/DC. På Ullevi. Skapligt drag på det gänget.

19. Vad skall man inte ställa fram på bordet när man bjuder hem dig på middag?
– Bjud mig inte på bruna bönor. Men förutom det, så äter jag allt som serveras.

20. Drömresan väntar runt knuten. Allt betalt. Vart åker du?
– Det blir en fotbollsvecka i England, då jag reser runt och ser så många matcher som möjligt, allt kryddat med ett besök på Old Trafford. Det är ett måste eftersom Manchester United är mitt favoritlag.

Tack för din tid Jesper och glöm inte att fish & chips är obligatoriskt i England.

 

Let´s stick together!

I trevligt sällskap med,
Anders ”Melker” Antonsson20 frågor till…

2022

36. Anton Henriksson

35. Joakim Jensen

34. Oskar Lindberg

33. Gunnar Carlsson

32. Mizzi Björk

31. Anni & Sara Mattsson

30. Rikard Jagdell & Gustav Johansson

29. Jeff Bagby

28. Kees Sims

27. Jorge Perez Mendez

26. Fredrik Martinsson

25. Fredrik Markbrandt

24. Otto Ingham

23. Hans Egestål

22. Oliver Bergman

21. Bengt Engbratt

20. Ken Akamatsu

19. Vigan Berbatovci

18. Jessica Hallberg

17. Fille Lindberg

16. Kristina Geers

15. Esko Olsson

14. Samuel Ohlsson

2020

13. Hansa

12. Povel Fridefors

11. Richard Nilsson

10. Anders ”Melker” Antonsson

9. Hasse Hagberg

8. Sune Gunnarson

7. Rolf Andersson

6. Tommie Svedin

5. Joakim Olausson

4. Bo Fagerberg

3. Lennart Göransson

2. Perparim Beqaj

1. Filip Karlin

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail