20 frågor till…

Nu blir det roligt på riktigt. Vi tar ett kliv utanför LSK, men ändå skall vi hålla oss kvar i byn och träffar en ledare som varit en av de drivande personerna till det lyckade samarbetet mellan Ljungskile SK och Groheds IF. Idag har jag nöjet träffa en engagerad idrottsledare som jag tidigare har haft bra snack med, men jag känner ändå alltid att vi kunde nog ha snackat idrott ett par timmar till. Han har precis lett sitt Groheds IF till serieseger och en plats i Division 4 nästa säsong. Hela familjen är engagerade i fotboll. Tre damer i LSK, och två herrar i Groheds IF. Idag träffar vi Johan Hallberg.

1. Namn och position i LSK?
– Johan Hallberg. Jag har ingen position i LSK (även om jag finns med i bakgrunden).

2. Tidigare klubbar/idrotter?
– Spelat fotboll i två klubbar: Marma IF (Hälsingland) gammalt kometlag, som faktiskt var någon spark från spel i elitfotbollen för sextio år sedan, och så har jag lirat med Grohed.

3. Vi vill höra om Groheds senaste projekt. En egen konstgräsplan, som nu har börjat användas, Berätta hur detta kom till, och så har du möjligheten att här och nu avslöja vad ligger härnäst i pipeline?
– Jag började i Grohed 1995. Vi hade förutom vår gräsplan även en grusplan, den är parkeringsplats idag. Hur som helst, vi spelade där på grusplanen, och i de tiderna började konstgräs att bli allt mer populärt. Så, det var väl cirka 15-20 år sedan då tanken på en konstgräsplan föddes. Vi började söka finansiering till detta. Vi var på företag, privata personer och Uddevalla kommun. Vi fick aldrig något gehör från Uddevalla kommun, men Grohed fick ett arv av en medlem och detta blev grundplåten. Lägg till att Groheds IF ägde Bergs Festplats, som nu är såld. Vi i Grohed har gjort allt själva, med benägen och underbart fin hjälp från några privata sponsorer som gått in detta projekt. Men det förtjänar att nämnas att Groheds IF bekostat merparten av detta. Slutnotan har gått på drygt två miljoner kronor.

4. Berätta lite om samarbetet som är LSK/Grohed. Jag har bara hört lovord om detta från ungdomsledare. Berätta hur det fungerar och kom till.
– Jag var med i detta tillsammans med Richard Nilsson (tidigare LSK och BK Häcken) från första början. Vi hade haft något lag som fungerade som testpiloter för detta samarbetade, och detta föll ut bra. 2010 började allt. Vi har alltid tänkt pragmatiskt. Detta måste fungera för ungdomarna främst. Vi var två föreningar men vi delar jobbet och har som ledstjärna att vi gör vad vi kan för att förenkla vardagen för ungdomslagen. Vi hade inledningsvis en idé om hur det skulle funka och efter par år körde vi vi all ungdomsfotboll i gemensam regi. Idag har vi lag där spelarna är födda 2017 och sedan går det uppåt i åldrarna.

5. Har samarbetet klubbarna emellan gjort att fler tjejer och killar kan spela fotboll?
– Ja. Det vill jag säga. Lite åkande blir det för en del så är det när man bor på landsbygden, men tanken är at tjejer och killar i unga år skall spela och träna i närheten av där du bor.

6. Kan samarbetet klubbarna emellan ta ytterligare steg? Och i så fall vad ligger närmast till hands?
– Det kan det. Samarbetet är fundamentalt för Groheds IF, men LSK har också dragit nytta av detta. Helt klart finns en potential att allt kan bli bättre. Vi skall vara tydliga och strukturerade i vårt samarbete, men vi måste vara pragmatiska i det vi gör och lösa alla eventuella knutar på ett bra sätt för ungdomarna i lagen.

Johan Hallberg i TV-serien ”Grohed tills vi dör”. FOTO: Cinevision.se

7. Nu har vi lite roligt och så leker vi utbildningschefer ett tag. Kan du tänka dig att ta in specialträning/instruktörer från andra klubbar/idrotter för att ta ytterligare steg för fotbollslagen?
– Ja där finns väldigt mycket att hämta. Vi har redan nu bra hjälp av Benjamin Åberg från Hälle IF. Men det finns massor av alternativ att använda. Vi har tagit steg och testat på Poweryoga. Det finns att lära från individuella idrottare. I individuella idrotter är man oftast väldigt duktig att ta hand om sin kropp som kanske inte lagspelare alltid gör. Listan kan vi göra lång.

8. LSK har inte direkt varit ensamma om att lämna distriktsfotbollen för en plats i den nationella fotbollen. Vi ser fortfarande att ”småklubbar ute på vischan” faktiskt kan göra sportsliga resor genom seriesystemet. Det finns idag två klubbar i vår närhet (Ahlafors och Herrestad som är stark uppgång).
– Det är just detta som kittlar. För både dam- som herrfotbollen Lag från mindre orter kan gå upp genom seriesystemet, det tycker jag är befriande. Fler lag kommer säkert…

9. Ditt jobb tar en del tid. Ena veckan är du i USA, nästa i Belgien, sedan är du på hemmaplan. Dessutom lägger du en ocean av tid på Groheds IF. Hur får du ihop allt.
– Jag prioriterar det jag gillar. Det är en livsstil att hålla på med föreningslivet… Det finns en person i min närhet som träffsäkert sagt att ”skall man få något gjort gå då till dom har mest att göra för det är dom som fixar den biten också”… Men hela familjen är engagerad i fotboll. Jag kan konstatera att det är en detalj som underlättar.

10. Var hittar du energin/vad ger dig energi till att lägga så mycket tid på fotboll?
– Jag hittar energin och kraft hos familj och i föreningsarbetet. Det är lustfullt, och det är en positiv miljö att verka i med fantastiska människor.

11. Har du någonsin känt att du försakar annat eller känner du att du är priviligierad som får hålla på med något du älskar.
– Nej. Inte alls. Jag är priviligierad. Jag har ju roligt i det jag gör.

Speaker-Johan.

12. Jag hör saker om familjens interna fotbollsmatcher på gräsmattan. Det är tydligen ingen lek på Hallbergs tomt. Är det tjurigt emellanåt?
– Jag kan intyga att det är inga skrönor. Det blev lite för allvarligt mellan varven.

13. Vad har du för favoritlag?
– Manchester United. (Melker: Jag ville helst undvika denna fråga, men eftersom jag är så snäll så slank den med, reds. anm.)

14. Vad har du för favoritarena?
– Jag har ingen favoritarena direkt, men jag älskar att vara på en mindre arena med träläktare där det luktar gräs. Ett bra exempel hittar du i Rynninge. Kanoniärsvallen, bara namnet är magi. En idyllisk och mysig arena.

15. Drömmatchen väntar. Johan Hallberg med sällskap är på plats. Vart åker du och vilka lag möts?
– Jag önskar och kopplar detta till barnen så det blir två ställen det står mellan. Favoritlagen för barnen är FC Barcelona och Manchester United. Så vi far till Nou Camp och sedan till Old Trafford.

16. Det var cirka trettio år sedan sist, men nyss avancerade Grohed Division 5, vi gratulerar här och nu till den bedriften, och nu är det fyran nästa säsong. Har du hunnit röka segercigarr och käka löjrom ännu?
– Tack, ledarna i laget har faktiskt hunnit fira tillsammans. Vi badade bastu och hoppade i havet på Lyckorna. Planeringen inför nästa säsong pågår. Men hela laget firar fredag 11/11, då intar Groheds IF Harrys i Uddevalla. Alla killar stiligt riggade från topp till tå. Det skall bli kul.

17. På herrsidan: Steget från pojk till senior har vi två snackat om tidigare. Hur korta steget/eller fasa in unga spelare i seniorfotbollen?
– Jag misstänkte att detta skulle dyka upp, och nu behöver jag en timma på mig…. Detta är så svårt att det skriker… Det handlar om så mycket från tidiga år att alla får med sig en insikt i vad detta handlar om. Som spelare, ledare, vuxen är det viktigt att vara insiktsfull. Man får inse att det hela tiden är steg att ta, att man själv måste göra jobbet. De sista kliven är svåra att ta och inget sköter sig självt. Det är viktigt att behålla glädjen i idrotten i kombination med ambition/insikt.

18. Ändra på något i Svensk fotboll?
– Sluta serierna i oktober. Titta hur det ser ut där ute. Är detta bra yttre förutsättningar? Dessutom; använd sommaren bättre. Spela fler omgångar då. Dessutom måste alla i föreningssverige jobba aktivt för att motverka föreningsdöden. Det är allvarligt nu. Här har inte minst svensk fotboll massor att göra.

19. Vad skall jag inte lägga på tallriken när du kommer på middagsbesök?
– Tofu. Smelling tofu China Style. Jag jobbade i Kina och vi gick på restaurang. Tofun kom in. Det rök och luktade vidrigt. Det gick inte att röra, än mindre att äta eller lukta på. Allt gick ut direkt. Jag klarar det mesta. Jag har käkat orm, insekter och annat konstigt men smelling tofu klarar jag utan.

20. Drömresan väntar. Allt betalt. Vart går färden? (Jessica vill åka till Koh Munnork by the way).
– Canada. Niagara Falls lockar mig.

Tack för din tid Johan. Och ett tips. Undvik Niagarafallen i februari. Jag frös mig halvt fördärvad och hackade tänder i tre dygn…

 

Let´s stick together!

I trevligt sällskap med,
Anders ”Melker” Antonsson



20 frågor till…

2022

37. Jesper Ekström

36. Anton Henriksson

35. Joakim Jensen

34. Oskar Lindberg

33. Gunnar Carlsson

32. Mizzi Björk

31. Anni & Sara Mattsson

30. Rikard Jagdell & Gustav Johansson

29. Jeff Bagby

28. Kees Sims

27. Jorge Perez Mendez

26. Fredrik Martinsson

25. Fredrik Markbrandt

24. Otto Ingham

23. Hans Egestål

22. Oliver Bergman

21. Bengt Engbratt

20. Ken Akamatsu

19. Vigan Berbatovci

18. Jessica Hallberg

17. Fille Lindberg

16. Kristina Geers

15. Esko Olsson

14. Samuel Ohlsson

2020

13. Hansa

12. Povel Fridefors

11. Richard Nilsson

10. Anders ”Melker” Antonsson

9. Hasse Hagberg

8. Sune Gunnarson

7. Rolf Andersson

6. Tommie Svedin

5. Joakim Olausson

4. Bo Fagerberg

3. Lennart Göransson

2. Perparim Beqaj

1. Filip Karlin

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail