Erlands mellandagshörna

Snön faller utanför fjällstugan i det ljuvliga vinterlandskapet. Där i stugan sitter den allt som oftast hete Erland Holmdahl. Bastubad är nämligen något som herr Holmdahl är väldigt förtjust i. Så förtjust att han minst en gång lyckats övertala en installatör att slita sig från helgledigheten för att få liv i ett Tylö-aggregat.

Bollfantasten från Uddevalla spelade fotboll i Oddevolds ungdomslag och även en hel del tennis, men det var som seglare han nådde längst med ett svenskt mästerskap som främsta merit. Seglatsen in i LSK-familjen dröjde tills Holmdahl flyttade tillbaka till Uddevalla efter studier i Lund och Ljungskile då avancerade till Allsvenskan. Sedan dess har han följt LSK – inte minst då han som sponsor fick rätten till två säsongsbiljetter och kunde se varje hemmamatch på plats.
– LSK blev ju det självklara laget i ens hjärta med tanke på bakgrunden och hur man jobbade; den lilla föreningen som gör det omöjliga möjligt. Jag gillar det, det var den lille mot den store på något sätt. Den är en härlig förening!

Det var som sann fotbollsentusiast som Erland Holmdahl slukades av LSK, men engagemanget för föreningen skulle inte stanna där. Holmdahls passion var förvisso segling där han fått en rad förtroendeuppdrag. Han var dock övertygad om att han inte ville engagera sig i något större efter sitt kringflängande och intensiva yrkesliv. Riktigt så skulle det inte bli. Efter tips från Runo Gregart under inledningen av 2010-talet så tog dåvarande marknadsansvariga Sune Björk kontakt och bjöd in till lunch för att om möjligt engagera Erland i LSK. Med på lunchen var även ett bekant fotbollsansikte för Holmdahl. Medverkade gjorde nämligen även ordförande Bo Fagerberg, som Erland både sett och hört från när de spelade fotboll i Oddevold.
– Att gå in och engagera mig tyngre i LSK, det kan jag inte tänka mig att göra, men vill ni ha någon snackepartner när det gäller marknadsföring och strategiskt tänk så är det ju min profession. Så i en sådan roll kan jag tänka mig, men då vill jag ha en tydlig nulägesbeskrivning.
Efter lugnande besked från Fagerberg så valde Holmdahl att engagera sig i marknadsgruppen och anslöt till en kärntrupp av ideella och eldsjälar som fanns på Skarsjövallen. Holmdahl tog med sig sina idéer in i föreningen och det dröjde inte länge förrän han bland annat började skriva krönikor för LSK som publicerades i lokaltidningen 7Dagar.

Efter en tids engagemang blev Erland invald i styrelsen som vice ordförande. Engagemanget växte och redan året därpå valdes han som ordförande. Spontana tanken var först att inte anta utmaningen som ordförande, men i samband med att Erland föreslogs som ordförande så träffade han Ingemar Falk. Falk hade gillat Holmdahls små krönikor och på det sättet träffades herrarna. Erland berättade då om intresset för honom som ordförande och efter att Ingemar funderat ett tag så tyckte han att det lät som ett bra förslag där han från sin sida var redo att stötta Erland som ordförande. Medlemmarna valde sedan Erland Holmdahl som ordförande inför år 2016 och med sig in i förtroendeuppdraget tog han med sig ett starkt incitament.
– För mig har alltid drivkraften varit att fotboll är viktigt för samhället och något man kan bygga väldigt positiva krafter kring. Det är därför jag viljat skriva krönikor och kommunicera på ett bredare sätt om vad fotbollen och idrotten står för.

Något som Erland gärna återkommer som något viktigt för LSK är det visions- och värdegrundsarbete som för ett par år sedan arbetades fram under ledning av Jessica Barck och Erika Wettre Westdahl. Det är något gjort att LSK utvecklats och som Erland är väldigt stolt över under sin tid som ordförande:
– Ett delat inflytande, ett delat engagemang och fler människor blir involverade. Som ordförande har det handlat om att försöka hitta goda krafter, ge de förtroende och att man demokratiskt för en gemensam dialog vad vi står för, vad är vår vision, hur ska vi nå dit och att försöka skapa ett stort engagemang kring idrottens idé. Där det handlar om demokrati, det handlar om att skapa goda förutsättningar för unga och gamla människor att komma tillsammans och skapa ett bättre samhälle.

Den numera unga 74-åringen ger sin syn på den svåra frågan om vad som är det unika med just LSK med att gå tillbaka till 90-talets saga.
– Det är en unik historia, där man samlar ett antal kompetenta fotbollsspelare med Wålemarkarna i spetsen och där det finns en så helt fantastisk eldsjäl som Bosse Fagerberg – och jag vill säga Ann-Christine också. För utan hennes stöd hade det inte fungerat heller.
Denna historia framkallar en kultur som var väldigt speciell i LSK och det är viktigt att inte rasera de goda krafterna. Du kan ha andra uppfattningar och värderingar, men kärnan i det lokala engagemanget och stoltheten över LSK – det var jätteviktigt att slå vakt om det, säger Erland.

Samtidigt så menar Holmdahl att idag krävs något annat som en modern fotbollsförening, med en bredare kompetens och där fler är engagerade.

Genom framförallt åren som ordförande så har Erland Holmdahl ägnat mycket tid för LSK. Man undrar då vad det är som gör att han spenderat så många ideella timmar på föreningen.
– Det är mitt stora idrottsintresse och framförallt fotbollsintresset. Jag ser även idrotten som en väldigt viktig faktor för en sund samhällsutveckling, primärt naturligtvis för barn och ungdomar. Där är Ljungskile ett tydligt exempel där man kan dra paralleller till Ingemar Stenmark och Björn Borg som gör att idrottsintresset stimuleras. Dessutom att idrotten hänger ihop med en sund utveckling, förhållningsregler hur du ska bete dig och naturligtvis den fysiska träningen, säger Erland.
Holmdahl vill även poängtera att hans samarbete med Ingemar Falk, med det stora gemensamma intresset att utveckla LSK till en viktig spelare i samhället, varit avgörande för hans stora engagemang i LSK.

Genom åren har samhället även ställt upp med många ideella krafter. Holmdahl är säker på att i en liten by som Ljungskile så är det viktigt att samlas kring något och över många år har LSK blivit den sammanhållande mittpunkten.
– Det ger sociala kontakter mellan människor. Det är så lätt att prata om fotboll och LSK. Om det är något som alla snackar om så är det rätt kul att vara en del av det.

När vi börjar prata om hur LSK ska utvecklas och hur han ser LSK i framtiden så ser Erland tillbaka på en fråga som ännu inte fått ett avslut:
– En av de målsättningarna som jag hade hoppats på att lösa upp var problematiken med arenafrågan. Jag trodde att min erfarenhet från Uddevalla kommun och det jag gjort för Uddevalla – att det skulle vara en dörröppnare. Att genom sakliga argument framhäva orättvisan och genom otaliga lösningar försökt få till en lösning. Men det är tydligt att modet och viljan inte finns där från ledande politiker och tjänstemän. För LSK:s återkommande sviktande ekonomi och som varit så energikrävande har inte kommit en annan lösning än att privatpersoner och bidragsgivare fått oss att överleva. Vi försökte ändå genom att lita på vår egen kraft göra en satsning till elitfotbollen som skulle ge helt andra kommersiella möjligheter för oss, men som nu när vi degraderades inte gav den långsiktighet som var målsättningen.

Hur LSK kommer se ut om 10 år ser Holmdahl som en mer filosofisk fråga med tanke på hur herrfotbollen utvecklar sig, inte minst på grund av de stora kommersiella krafterna som får lilla Ljungskile det svårt att hänga med. Det är dock vad han hoppas och där målsättningen måste vara att LSK ska vara ett elitlag. Samtidigt så ser Holmdahl möjligheter inom damfotbollen där LSK:s satsning gjort att man har förutsättningar för att hänga på i ett format som passar en mindre förening som LSK mer.

Vid årsskiftet lämnar Erland ordförandeklubban till Kristina Geers samtidigt som han finns kvar i styrelsen för att bibehålla kontinuitet och bidra med sina erfarenheter:
– Det är ingen tvekan om att jag kommer trappa ned, men jag är gärna en del av styrelsen det närmaste året. Då vill jag ägna mig åt det jag tror jag är duktigast på och det är marknadsföringsbiten. Sedan kommer jag vara ett stöd i den mån Kristina vill ha stöd i själva ordförandefrågan och ha mig som ett bollplank. Det för att hon på egen hand ska finna sitt eget sätt att driva ordföranderollen.

Nya året närmar sig och därmed också en ny tid. Därför vill vi passa på att riktigt ett hjärtligt tack till Erland för sin insats som ordförande och samtidigt önskar den kommande styrelsen ett stort lycka till.

Värmen från fjällstugan gör att man gärna vill stanna kvar, men Erland ska snart in i bastun igen och då kan inget stoppa honom. Samtidigt är det dags att bege sig hemåt och så småningom upp för den slingriga vägen mot Skarsjövallen där det med hjärta och passion skapas nya drömmar och hopp.


cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail