Hattar, floskler och en bra plats

Allt är igång nu. Så here we go…. spelare och ledare in, spelare och ledare ut, träningar och åter träningar, nya provspelare och de inledande försäsongsmatcherna. Plus att snacket går också igång. Ett tydligt kvitto att intresset för fotbollen stiger. Jag föredar att vara fortsatt nyfiken på det som sker och vill nog att saker och ting faktiskt får gro innan den första analysen sker i korvkön.

En bra plats. Att LSK kan vara ett bra val för den spelare som har ambitioner att spela högre upp är inget nytt, och den trenden fortsätter. I nuläget är det klart att ur fjolårets herrtrupp tar Oskar Lindberg (AFC Eskilstuna) och Fredrik Martinsson (Utsiktens BK) klivet upp till SuperEttan. Utlandsäventyr väntar för Oliver Bergman (Kvik, Halden) och Uba Charles (Lilleström SK). Fyra spelare som ifjol bidrig starkt till LSK:s framgångar och nu är man högre upp i fotbollens näringskedja. Vi önskar dom fortsatt lycka till.

Eländet fortsätter. Hur länge skall fotbollen tolerera att domarna skall finna sig i att bli halvt belägrade av spelare som tillåts att uppträda som ett gäng halvgalna chimpanser på planen? Jag tycker att min favoritidrott hockey har en del att städa upp i just det ämnet. men fotbollen…… Jösses här är det ett svart hål….. Jag hajar såpass att spelare faktiskt har temperament och en avvikande uppfattning än den som domaren har, men det är väl inte detta viftande och överdrivna Neymarullande på planen som folk (och företag) betalar dyra biljetter för att se? Eländet kommer att fortsätta i oförminskad skala till nationsforbund och de internationella förbunden får de hårt sittande tummarna ur baken och börjar agera. Så. När skall de som styr och ställer faktiskt inse problematiken, och ta tag i problemet och göra något åt eländet? När??

Hatten av 1. Jag (och det kan ni andra också ) skall här och nu lyfta på baskern för alla ungdomsledare, inta bara i vår klubb, utan alla ledare, vilka ni än är, var ni än är,,som med entusiasm vecka ut och vecka in tar hand om flickor och pojkar som idrottar. Ni kan inte nog berömmas för det ni gör. Inte bara för den insats ni gör för er klubb/idrott, utan också den samhällsinsats som detta är. Hörde radionyheterna runt nyåret att svenska barn är de som rör sig minst i Europa enligt Världshälsoorganisationen WHO. En lista där Sverige ligger i botten. Jag ramlar inte ihop av förvåning när jag hör detta. Vi lever i en tid där allt för många kids sitter stilla framför I-paden eller så trycker man gladeligen i sig lösgodis och chips i massor.

Hatten av 2. Det glädjer en bekväm betraktare att se hur Herrestads AIF och LSK slår sig samman och drar igång ett P19-lag. I och med detta så ger man nu spelare från båda föreningarna möjligheten att fortsätta lira seriefotboll med jämnåriga. Stor eloge till alla som jobbat fram detta och jag hoppas innerligt att det blir ett bra och roligt år för alla inblandade.

Tre blev en. Två kandidater föll bort, och en är kvar. Svenska Fotbollförbundets valberedning har sagt sitt, och efter att ha ”lyssnat av rörelsen” som valberedningen sa, enats att gett Fredrik Reinfeldt nådiga nicken. Förre statsministern Fredrik Reinfeldt är alltså valberednings slutliga förslag till ny ordförande i SvFF.

Jag måste säga att efter att ha sett presskonferensen från 15 februari så har jag ingen klarare bild av vad han står för eller vad han vill. Jag säger inte att Reinfeldt är varken bra eller att det lutar åt andra hållet. Jag blev helt enkelt inte ett dugg klokare. Vi fick, inte helt oväntat, höra de vanliga orden och självklarheterna. Fotbollens samhällsnytta kombinerat med glädje. Men jag ställer mig frågande till de fotbollscuper för fyraåringar som Reinfeldt nämnde vid sin presskonferens. Var spelas dom tro? Men vi glömmer det, sannolikt något så enkelt som en felsägning. Reinfeldt har naturligtvis helt rätt när han trycker på att fotbollen har en stor och viktig plats i samhället är jag den första att hålla med om. Men skall vi snacka samhällsnytta, folkhälsa etc. så är det väl strunt samma om det är bandy, gymnastik, simning eller rodd som ungdomar sysslar med. All idrott, allt föreningsliv, är precis lika viktig för samhällsnyttan? Idrott- och föreningslivet är inte bara en plats där nästa generations idrottare och stjärnor kommer fram. Idrottsrörelsen är enormt viktig för att skapa bra och fungerande människor, som efter valpåren bidrar till samhället i stort. Detta är lika viktigt idag och i morgon som det var igår.

Aningen konstigt tycker jag det är när Reinfeldt får frågor från journalister på plats, men då förvandlas han snabbt till politiker och mer eller undviker att svara rakt. Presskonferensen går då från att vara formell och stel till att bli syrefattig. Visst tusan håller jag med honom att han är inte vald än, men milde Jesus, är det verkligen Mission Impossible att svara på några frågor om var han står? Det var ju inte så att han pressades på vilket Bank-Id han har, utan bara,högst relevanta och fotbollsrelaterade frågor till den person som med stor sannolikhet skall väljas till fotbollens högsta uppdrag.

Silenzio stampa. Fortsatt konstigt tycker jag det blir när man läser att Reinfeldt i dagarna tackat nej till en debatt i TV4/Fotbollskanalen mot de kvarvarande kandidaterna med motiveringen att han inte vill ha en alltför mediadriven process. Det är tydligen väldigt jobbigt att bli nominerad av valberedningen till uppdragen som ordförande.

Ni kan ju alltid ta en titt själva. Presskonferensen ligger i sin helhet på svenskfotboll.se (klicka här). Den som gillar intetsägande tillställningar kommer att få en fantastisk halvtimma.

Vi ses på Skarsjövallen!

 

Anders ”Melker” Antonsson

”När man tänker för mycket kan man ibland skapa problem som inte finns”
Nalle Puh


cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail