Fotbollens försäsong är igång för fullt. Kalla februari och tillhörande långkalsonger har bytts mot mars och ett stigande hopp om varmare dagar, och att beckmörkret faktiskt kommer att få packa och dra. Lagens trupper fylls på, och är i det närmaste kompletta. De första träningsmatcherna har som bekant avverkats. Ni som följer LSK:s öden och äventyr har knappast missat att LSK:s båda representationslag lagom till säsongsstarten hittat en ny partner i Acrius. Och det är inte vilken partner som helst. Den här samarbetspartnern sköter faktiskt delar av fysträningen. Snacka om en skapligt stor bonus i det samarbetet.
Damernas tränare Mikael Prodér:
– Acrius är en stor bidragande anledning till att vi här i Ljungskile har möjligheten att bedriva en framgångsrik och bra fysträning med laget. Dessutom, att man har rehab inom husets väggar gör det hela ännu bättre. Vi har fått extremt bra hjälp av Acrius under försäsongen, och det märks att här har man varit med på högsta nivå tidigare, och det är bara att tacka och ta emot, säger Mikael Prodér.
Beröm och tacksamhet kommer även från herrarnas lagledning
– Hos Acrius har vi fått något vi saknat men inte varit i närheten av tidigare. Fantastiska lokaler för oss att bedriva fysträning i och, inte minst det finns stor kompetens i den kunniga och engagerade personalen. Lite längre fram under säsongen kommer vi att ta ytterligare ett nytt steg, då deras tränare kommer till oss, och skall leda några fyspass uppe på Skarsjövallen, säger en nöjd Erik Lund Fahlén.
Så. nyfikna som vi är, har vi därför bokat tid för ett lite närmare snack med Lars-Ove Hedin, skapare av Acrius och även den som driver verksamheten. Kaffet är klart och vi sätter oss och snackar om det ena och det andra.
Vi börjar med frågan vem är Lars-Ove Hedin och vad är dig relation till fotboll?
– Eftersom vi sitter där vi gör så är det jag som är grundare och ägare av Acrius. Jag är naprapat i grunden. Om folk frågar mig vilket är mitt yrke svarar jag naprapat. Det är det jag är. Historien om Acrius börjar 2016. Innan dess drev jag Rygg- och ledkliniken i Trollhättan, som öppnade 2001. Vi blev därefter Acrius, och då är vi framme vid år 2016. Acrius finns idag i Trollhättan, Uddevalla, Borås och nu senast har vi sedan september 2023 även öppnat i Ljungskile. Jag skall vara rak och ärlig, för jag har egentligen ingen större relation till fotboll, men jag jobbade som naprapat i och blev värvad till AIK 1998/99. Där var jag en kort tid, innan jag fick ett erbjudande från Djurgården Fotboll, så jag bytte arbetsgivare. Jag har egentligen inte intresserad av fotboll, men jag anser att fotbollsspelare faktiskt kan träna mycket mer än man gör nu. Den filosofin stämmer väl in på den filosofi som Djurgården Fotboll slog in på, då Ingvar ”Putte” Carlsson efter ett liv inom hockeyn, kom in Djurgården Fotboll, och klubben ökade träningsdosen ordentligt. Min egen relation till fotboll är kort och gott att bara att vara naprapat, inget annat, resten får tränarna sköta. Jag har inget egentligt fotbollsintresse som ligger i botten och pyr.
Vad kan Acrius bidra med som resurs till LSK:s aktiva?
– Främst är det att alla skall få en ökad kunskap om fysträningen. Jag kanske skall nämna att jag är utbildad fystränare på på STAC. Mikael Prodér och jag styr damernas fysträningar här, medan vår PT Felicia Kallberg sköter herrarnas fysupplägg.
Vad kan Acrius bidra med för LSK:s medlemmar?
– Det är att man har möjligheten att ta del av hela vårt utbud här på Acrius. Förutom att träna på egen hand, till att vara med på våra specialpass som vi erbjuder medlemmarna. Förutom träning har vi även behandlingar, rehab, förebyggande av skador och så padel. Vi kan skräddarsy olika workshops och vi kan erbjuda friskvård för företag.
Fotboll och fysisk; de flesta idrottsutövare oberoende i disciplin lägger mer tid på fysisk träning. Om vi frågar dig var tycker du att fotbollen står idag?
– I framkant hittar vi skidåkning (längd) simmare, ishockey. Dessa sporter ligger alltjämt i framkant. Dom tycker jag kör på bra. Fotbollen tycker jag kan köra på mer. Jag kan ta exemplet från den tiden då jag var naprapat i Djurgården Fotboll, och man beslutade sig för att öka träningsdosen och träna mer styrka. Föreningen fick snabbt kvitto på att det man gjorde bar frukt, eftersom det blev Allsvenskt guld och guld i Svenska Cupen. Man tränade helt enkelt mer och man tränade bättre än konkurrenterna.
När och hur skall ungdomar börja fysträna om man skall spela ungdomsfotboll?
– Skall man hårdra det hela så kan man nog fysträna, inte styrketräna, i tioårsåldern. Titta på dagens ungdomar, där alldeles för många unga är överviktiga, plus inaktiva. Tyvärr, detta är en skrämmande och farlig utveckling, och det kommer av att ungdomarna ägnar sig mindre och mindre åt fysisk aktivitet. Det är väl knappast några barn idag som bygger hyddor, leker i skogen eller rör sig? Det är Ipads och dataspel som gäller, och där hittar vi inte mycket som liknar fysisk aktivitet. Vår generation gick eller cyklade till och från skolan. Idag är det bilkaravaner vid skolorna. Men för att återkomma till frågan som ställdes… Vi som gillar att vara aktiva måste få dagens ledare att utbilda de aktiva i träningen och inte bara köra skiten ur dom. De aktiva måste utbildas av ledarna i att förstå vad som händer när vi tränar, och varför vi tränar som vi gör. Där, alltså kunskapsmässigt, finns en del kvar att göra.
Varför går fotbollsspelare ”sönder”? Går det att vara skadefri?
– Nej. Det kan man aldrig garantera, men spelare kan gå sönder för att man exempelvis har för dålig tålighet i kroppen, man kan ha haft för bråttom. Man måste nog titta på alla parametrar, inte bara träningen, titta även på återhämtning, kost och sömn. Så fort man tummar på detta, ja då kommer skadorna. Det kan jag lova. En av orsakerna till skador kommer bland annat av att man glömmer bort det holistiska tänkandet, alltså vi glömmer helheten.
Varför skall man välja att anlita Acrius?
– Där skulle jag vilja säga att här finns kunskap och kompetens. Alla som jobbar här har minst tre års utbildning. Sammanlagt har vi som jobbar här har drygt 100 års erfarenhet av det vi jobbar med och erbjuder. Dessutom, en annan viktig del. Här jobbar i team, vi jobbar med varandra, vi diskuterar med varandra och tar hjälp och råd av varandra.
Hur hamnade Acrius i Ljungskile?
– Det började med att Maria Andersson, halvt på skoj, halvt på allvar, sa att det skulle vara trevligt om man kunde jobba lite närmare hemmet. Det var fyra år sedan. Öppningen för att etablera oss i Ljungskile kom i samband med att DalaTrähus byggde padelhallen här bredvid, och sedan rullade det på, och nu är vi här.
Finns det några tankar på ytterligare expandering ?
– Det kanske det finns, men mer kan jag inte säga, avslutar Lars-Ove och ser lite halvlurig ut.
Så passa på – gå till Acrius så får du fantastiska förutsättningar för att träna och må bra. Det gäller även er LSK:are i Uddevalla, Trollhättan och Borås – för även där hittar ni Acrius. Kan varmt rekommenderas för alla!
Vid pennan,
Anders ”Melker” Antonsson