Skarsjösurr – Del 9: Höstrulle

Många kommer inte att gilla detta, men hösten är här. Kanske inte helt metreologiskt, men definitivt enligt seriesystemets kalender. Augusti övergick snabbt till september och lata, lediga dagar är borta, och tillvaron är tillbaka i de vanliga rutinerna. På alla fronter rapporteras full rulle i verksamheten. Och därför är det dags att än en gång kolla med folket i byn som följer de gröna.

Esko
Maja
Povel

I panelen denna gång hittar vi två debutanter och en kvarsittare. Sportchefen i LSK Dam Maja Sölsnaes, klubbprofessorn Povel Fridefors och den gamle mittfältseleganten Esko Olsson. Vi börjar lokalt och därefter beger vi oss därefter ut i stora världen.

1. Vad säger ni – LSK just nu? Damerna ligger i nuläget på fjärde plats i serien. Tio poäng efter ledade Örebro SK. Herrarna är på en sjunde plats, elva efter Oskarshamn som toppar. Visst är det många matcher kvar, men jag ställer ändå frågan utan onödiga krusiduller, är alla eventuella drömmar på seriesegrar borta nu, hamnar våra lag i mittens rike, eller hur ser du på saken? Kläm fram era tankar bara…

Maja: – Det är mycket fotboll kvar att spela. Massor av poäng som skall fördelas mellan lag som möts, och lag som kommer att gå både upp och ned i våra respektive tabeller. Det kan, och kommer, att hända mycket mer under den här säsongen.

Povel: – Jag tycker att det finns både drömmar och hopp för båda lagen. Damernas serie tycker jag har två lag i topp som känns lite starkare än de övriga. I herrarnas serie känns det som att det händer mer, och att serien trots allt är mer öppen. Nästan alla kan slå alla en bra dag. Herrarnas serie känns som att här finns plats för att mer kommer att ske.

Esko: – För egen del räknar jag inte med varken seriesegrar eller avancemang för våra lag, och det är inget jag heller trott skall inträffa 2021. Däremot är jag väldigt nöjd över det jag sett av lagen, nu finns en grund att bygga på, och det är vackert gjort av våra spelare och ledare. Det är mycket som har gjorts rätt och landat bra sportsligt, så min önskan är att man på båda fronter fortsätter på det man har jobbat med i år.

2. LSK brukar av hävd spela sina matcher på helgerna. Men måndag 13 september är det i alla fall dags för en måndagsmatch mot FCT. Damerna har även spelat hemma en vardag. Jag undrar helt enkelt, vad gillar du matcher på vardagskvällar?

Maja: -Vardagsmatcher ja, det är en annan känsla att se fotboll på en vardagskväll. Jag gillar när det blir en annan inramning som mörkret och arenans ljus ger. Det spelar ingen roll om det är uppe på Skarsjövallen eller någon annan arena. Det är annorlunda, och jag gillar det. Gärna några fler vardagsmatcher om spelschemat så medger.

Povel: -Jag gillar kvällsmatcher. Något som ger en inramning på en arena med tända strålkastare och full spännning. Det är en annan känsla.

Esko: -Matcher som den som kommer på måndag med ett grannstadsderby kan med fördel läggas på en vardag. Vardagar är det mindre konkurrens av båtliv eller sommarstugor. Jag är säker på att vi inte kommer att förlora publikt på att möta FC Trollhättan en måndag kväll. Tippar i stället att vi får säsongens hittills högsta publiksiffra mot FCT.

3. Nu har du chansen att ta fram något positivt, och det finns det tack och lov en del. Samma fråga igen, och den tar vi i repris igen efter säsongen också. Så. Vad/vilken är roligaste överraskningen i/kring våra respektive lag?

Maja: -Jag blir glad och stolt när jag ser hur våra lag kämpar i sina serier. Det var definitivt ingen större skara som trodde på våra lag innan vi satte igång seriespelet. Jag tycker att LSK hänger med bra.

Povel: – Det är väldigt positivt att se intresset för damlaget, inte minst publikmässigt där damlaget ligger bra med i publikligan. Det är tydlig indikation. Herrarna är jag imponerad över att man fått ihop truppen så bra som man gjort med tanke på att allt är nytt i och runt laget.

Esko: – Det jag vill säga är jag min förhoppning för LSK är att man på båda fronterna bygger vidare på den grund som har byggts upp under ett antal säsonger i damerna av Jocke & Angelo, och att det fina jobb som Erik & Vigan har gjort med herrarna får fortsätta. Lagen har idag en bra stomme i båda trupperna, och jag hoppas att man bygger vidare metodiskt, och att LSK också kan säkra viktiga spelare inför 2022 så snart som möjligt. Dessutom är det jätteroligt att Sverige öppnat upp igen och att vi kan se matcher live framöver.

4. Det vilar ett mörkt moln över fotbollen. Filmningar (eller förstärkningar) retar mig till vansinne. Jag blev nöjd (och skadeglad) när jag såg en match förra helgen, och en spelare filmade. Belöningen för skådespelarinsatsen blev dagens andra gula kort, och därmed blev det duschen i förtid. Borde domarna ta fram korten oftare när det gäller filmningar och liknande fjanterier?

Maja: -Damerna känns tack och lov befriade från sådant strunt, och det är jag glad över. Jag tycker filmningar och förstärkningar är fel, fegt och osportsligt. Och ungefär tio saker till. Har inget emot att fuskare får rött kort direkt av domarna.

Povel: -På den stora scenen har det blivit bättre känns det som. I de mindre serierna är det inte helt enkelt. För att domarna skall kunna beivra fusket måste man se det som händer, hinna med, stå rätt och vara säker på saken. Men visst är det rätt att beivra allt vad fusk är.

Esko: -Filmare och fuskare hör inte hemma inom någon idrott. Det är hemskt att se dom komma undan med sitt fusk. Bestraffa dom hårt, men det bör sägas att det inte är helt enkelt för domarna att döma spelaren om man inte är helt säker på sin sak. Jag har lika svårt för allt maskande som spelare håller på med. Att se duktiga spelare som exempelvis Neymar hålla på är förkastligt. Han är skickligare än de flesta, och skall vara en förebild för inte minst unga spelare som ser och tar efter. Nu är han mellan varven en clown, och det är tragiskt.

5. På senare år har svenska klubblag på damsidan tagit sig långt i europaspelet. Det har blivit en trevlig vana. På herrsidan är Malmö FF tillbaka i Champions League´s gruppspel. Men övriga herrlag verkar vara ljusår från något liknande. Ser du något svenskt klubblag som verkar vara i närheten slå sig fram så här långt?

Maja: – Jag ser inget lag i Allsvenskan som kan hota Malmös ställning på sikt. MFF har ett enormt försprång på många håll utanför själva fotbollsplanen. På damsidan har det varit fler lag som gjort det bra genom åren, men om jag skall säga nästa storlag så kan det vara läge att varna för BK Häckens damer (gamla Göteborg Kopparberg).

Povel: – För att ta sig så långt fram som till Champions League bör man ha en grund med ett par raka SM i ryggen, som ger en stärkt ekonomi och en bra organisation. På herrsidan ser jag inget annat lag som kan mäta sig med Malmö FF inom överskådlig tid. På damsidan tror jag det kommer att bli allt tuffare för de svenska klubbarna. De stora klubbarna i Europa startar damlag efter damlag med full satstning och jag tror att de bästa svenska spelarna i allt större utsträckning därmed kommer att hamna i utländska klubbar framöver, och inte bli kvar i sina svenska klubbar. Det blir viktigt att svenska lag, på damsidan, fortsatt hänger med långt i europaspelet annars är det risk att de damallsvenska lagen halkar långt långt efter – precis som det är på herrsidan.

Esko: -På herrsidan känns det som att Malmös försprång till de övriga konkurrenterna är större än någonsin. Malmö har resurser som inget annat lag är i närheten av, och spenderar dom smart och riktigt. Inget annat svenskt lag är idag nära att ta en plats i Champions Leagues gruppspel. Jag blir fundersam när jag ser hur IFK Göteborg satsar. Väldigt många spelare som kommer hem och skall spela sitt sista kontrakt innan karriären är över, men dom gör givetvis som dom vill men jag tror inte det är en väg som tar dom ut i Europa. På damsidan har jag en känsla av att BK Häcken kan vara på väg att bygga något som kan ha förutsättningar att bli riktigt bra sportsligt.

Hasta la vista.

Anders ”Melker” Antonsson


cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail