Skarsjösurret – Del 4: Premiärtankar

Äntligen. Äntligen slut (?) på regnperioden som legat som en blöt filt över tillvaron i mer eller mindre en månad. Gott att bli av med den. Dig saknar vi inte. Äntligen. Solen skiner, värmen har anlänt och du skall veta att du är efterlängtad. Äntligen. Nu är juni här, och beskedet från alla möjliga myndigheter om att publiken får komma tillbaks till arenorna, om än i begränsad storlek värmer. Jösses så välkommet.

Joakim Jensen
Amanda Gustavsson
Frida Lundh

Skarsjösurr del 4 är här, och vi fortsätter att snacka fotboll med the locals. Denna gång har vi samlats på Skarsjövallen och till med traskat in i omklädningsrummen i jakten efter panelmedlemmar. Och till slut; där är dom ju…. Frida Lundh, Amanda Gustavsson och tränaren Jocke Jensen. Alla är på plats. Jocke har, som den fullfjädrade barista han är, fixat nybryggd java. Det här blir trevligt. Vi börjar direkt.

Serien så här långt. Tabellen toppas efter nio omgångar av Oskarshamn. LSK har parkerat sig sig på tredje plats. Damerna har, efter lång väntan fått besked om att det är seriepremiär i början av juni. Så. Vad tycker ni så här långt om seriens inledning i div 1 södra, och hur roligt skall det bli att damerna också får börja lira seriematcher?

Frida: – Kul att killarna hakar på där i tabellen. Dom har haft en bra form framförallt hemma. För vår egen del känns det som att vi har haft världens längsta försäsong som nu är över. Äntligen är väl ordet som beskriver den känslan.

Amanda: – Härligt att herrarna fått en bra start på seriespelet. Jag blir på gott humör när man går in på Instragram och ser att LSK har vunnit. För egen del känns det som att all motivation kom tillbaka i och med att vi får börja spela matcher igen och att publiken kommer att tillbaka. Publiken har vi verkligen saknat.

Joakim: – Verkligen kul att killarna hänger i så pass bra i serien som man gjort inledningsvis. Jag hoppas man kan hänga i framöver också, för det här laget kommer att bli starkare ju mer man får spela ihop sig. För damernas del har det varit en seg försäsong, det är bara så det har varit. Nu skall det bli riktigt skönt att få sätta igång med matcherna. Jag tror att alla i truppen är ganska så less på det där med att bara spela med och mot varandra på träningar och internmatcher.

Vilket av motståndarlagen ger dig högst puls när man möter LSK, och varför?

Frida:
– I vår serie är det inget snack om saken. Det kommer att bli matcherna mot Rössö. Det är dels en lokalkonkurrent, och så är det ett lag som legat långt upp i seriesystemet men som vi har mätt oss med under åren. Nu känns det som att vi håller på att äta in avståndet på dom. I herrarnas serie brukar jag gilla att se matcherna mot Torn. Dom brukar spela bra fotboll, och det har varit roliga matcher.

Amanda: – Helt klart Rössö för egen del i vår serie. Det har ju varit det stora laget här i trakten. För herrarna känns det som att matcherna mot FCT (Trollhättan) är de som gäller lite mer än de andra.

Joakim: – Rössö utan tvekan i vår serie, och i herrarnas serie är det för min del matcherna mot Åtvidabergs FF. Ett klassiskt lag, och ett lag som jag själv spelat mot vid ett flertal tillfällen.

Publiken har fått hålla sig till tåls. Men nu * peppar, peppar * verkar det som att det blir publik på plats. Känsla inför det som komma skall?

Frida: – Publik på matcherna är precis den sista pusselbiten vi behöver för att allt skall kännas bra och inspirerande igen.

Amanda: – Det kommer att bli en helt annan känsla för oss som spelare när det är publik på plats. För min del känns det som att folk faktiskt vill komma och se oss spela, och att det finns ett växande intresse för oss.

Joakim: – Underbart! Fotbollsmatcher skall ha inramning av publik. Applåder, busvisslingar, hejarop, reaktioner, tjo och tjim. Allt det där. Klart att vi skall ha den inramningen. Dessutom känns det som att det finns ett  växande intresse för oss inför serien. Jag ser verkligen fram mot att det går igång.

LSK och egna produkter i representationslaget har inte varit en alltför vanlig kombination på många år. Men i hemmamötet mot Lunds BK fick två egna spelare speltid i matchens slutskede. I damlaget är det ett större tryck från de egna leden. Hur viktigt tycker ni att det är att egna produkter faktiskt når spel i våra respektive representationslag?

Frida: – Att egna produkter kommer in i representationslagen är A och O, om man skall få något som vi kan kalla föreningskänsla. Den känslan kan man inte köpa in. Det är viktigt att egna spelare kommer upp i våra representationslag.

Amanda: – Det är viktigt. Vi känner och vet att det är ett tryck underifrån av spelare från de yngre lagen som vill in i laget. En sak som förtjänar att nämnas är att det kanske inte alltid är helt givet vilken av spelarna som blir det som blir den som får debutera först i A-laget.

Joakim: – Inget snack om att det är viktigt. På mer än ett sätt. Får vi fram spelare ur de egna leden blir dom förebilder för de övriga tjejerna/killarna som spelar i ungdomslagen. Och så har dom redan med sig känslan för klubben när dom kommer in i truppen.

Det var inte länge sedan UEFA och resten av fotbollseuropa kokade över av ilska över planerna på en ”superliga” för de största klunbbarna i Europa. Mycket av ilskan bottnade i att man ansåg att klubbarna visade upp en minst sagt girig sida. När den stormen ebbat ut lägger Saudi-Arabien fram ett förslag till FIFA som man skall titta vidare på. Frågan är om VM för både herrar och damer vartannat år. Avdelning: ”fortfarande lite plats kvar i plånboken” eller vad säger ni rent spontant om VM vartannat år ??

Frida: – Byter man till VM varannat år är det svårt för EM att fortsätta. Dessutom tror jag att det blir mindre statusfyllt med ett mästerskap som spelas vartannat år. Nuvarande rytm med VM (och EM) ger respektive mästerskap större tyngd och status åt respektive mästerskap.

Amanda: – Nuvarande modell med VM, EM och OS vart fjärde år är inte bara något vi är uppväxta med, det har visat sig funka riktigt bra, så jag ser inte varför man skulle ändra på det?

Joakim: -Det går ju definitivt att ordna, men det lär bli på bekostnad av bland annat EM. Men det blir mindre status på att spela VM om man ändrar. Jämför med OS som går vart fjärde år. Storheten i ett OS ligger i att man tävlar bara vart fjärde år. Jag föredrar att man behåller nuvarande modell.

Det var allt för denna gången, vi är tillbaka igen snart.
Bland frågor tangenter, vokaler och konsonanter.
Anders ”Melker” Antonsson

 


BOKA DIN DERBYBILJETT HÄR:

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail