Skarsjösurret – Del 7: Sommarbreak

Home sweet home. Efter utflykten i den stora världen är vi tillbaka i vår idylliska tillvaro på Skarsjövallen. Serierna rullar på och våra fotbollsspelare lirar seriematcher igen, och med stor sannolikhet är det usla odds att alla inblandade är mer än överlyckliga över att slippa allt vad intermatcher heter. Men idag kommer det att handla om LSK främst, innan vi avrundar med den obligatoriska svängen utanför vårt riktnummerområde.

Våra gröna svettas och sliter vidare. Juni har blivit juli och det innebär speluppehåll, och på detta följer ett transferfönster som öppnas längre fram. Då gott folk, då blir det som vanligt; en herrans massa spekulationer, rykten och inside information som sprids från mun till mun, men bara en bråkdel av allt viskande kommer att visa sig stämma. Våra lag har, i likhet med supportrarna, känt segerns underbara sötma, men det har också serverats dyngsur torsk, när sockersöta lyckominuter varvats med brutala olycksminuters brutala verklighet. Livet i ett nötskal med andra ord.

Panelen denna gång består av tre gröna kämpar av bästa märke. Vi kände att det är viktigt med rutin, så därför gör Janne Funck comeback i panelen. LSK FANS bidrar med Lars Olsson och Hälle IF:s löparess Benjamin Åberg kompletterar i sommarvärmen. Nu går vi direkt på de fem frågorna.

Vi inleder med våra respektive A-lag. Vad sägs om resultaten så här långt? Herrarna är halvvägs in i serien på en femte placering, medan damerna är av förklarliga skäl enbart hunnit en liten bit in i sitt seriespel. Vi inleder med att sticka upp fingret i luften och känner hur vinden blåser. Så det blir klassiska; Fågel, fisk eller mittemellan ?

Funcken: – Jag tycker att herrarna har gått betydligt bättre än förväntat. Betänk att hela spelartruppen från i fjol är borta (minus Johan Svahn och Erik Lund). Så jag påstår att det är väldigt bra jobbat så här långt. Damerna har även dom skött sig bra i sin serie.

Olsson: – Det är långt kvar, speciellt för damerna. Men jag är positivt överraskad av vad våra lag presterat så här långt. Jag tycker att det ser positivt ut inför framtiden för både damerna och herrarna.

Åberg: – Skall jag tvingas att säga något så blir det fågel. Herrarna, framförallt, överraskar stort på mig och det är väldigt kul att man hänger med i toppen av tabellen. Damernas har jag inte haft så stor koll på, men jag hoppas att man har stolpe in i höst i matcherna och kan vara med högt upp även dom. Det är mycket kvar att spela om.

Spelprogrammet i Ettan Södra har 30 omgångar och serien slutar då de första julsakerna redan är uppackade, och första adventsljusen är framme. Därför, dags att tycka till. Är det bra/vettigt/logiskt att ha ett drygt fyra veckor långt uppehåll i serien, mitt i bästa sommarveckorna, när de yttre förutsättningarna är perfekta att lira fotboll? (Spelprogrammet i Ettan Södra är inte någon som påverkats av pandemin, som de underliggande serierna). Och, tycker du att man borde kunna klämma in åtminstone några omgångar på vardagar under exempelvis årets bästa månader ?

Funcken: – Jag tycker att spelare i Ettan inte behöver fyra veckors spelledigt mitt i sommaren. Spela fotboll när det är som bäst ute, och inte när i november när det kommer att vara som absolut sämst yttre förutsättningar.

Olsson: – Sommaruppehåll i fyra veckor är så dumt att klockorna stannar. Vad är vitsen med att ta ledigt i fyra veckor när allt är som bäst? Jag har all respekt för att spelarna skall ha en sommarledighet, men inte fyra veckor långt, och jag är för att man faktiskt kan
klämma in några spelomgångar på vardagar under de bästa månaderna. Nu blir det spel i hela november och det kommer att flyttas massvis av matcher till andra planer och orter när serien avgörs.

Åberg: – Det är faktiskt märkligt att man från fotbollens sida inte utnyttjar den absolut bästa tiden på året till att spela fler matcher. Jag tror att det hade blivit fina publikmatcher och bra spel. Samtidigt hade jag gärna sett att man klämde in åtminstone några omgångar på vardagar. För egen del hade det varit perfekt att ta sig till Skarsjövallen en onsdagskväll och se en spännande match.

Dags att tycka till här. Vilken är den mest positiva överraskningen så här långt?

Funcken: – Då säger jag Oliver Bergman i målet. Han är så bra att jag misstänker att han kan bli väldigt aktuell för spel i högre serier nästa säsong.

Olsson: – Att lagen faktiskt ligger där man ligger i tabellerna. Jag är överraskad, främst av att herrarna är med såpass bra. Har man möjlighet, och rätta spelarna kan bli tillgängliga så tycker jag definitivt man skall gå för en placering bland de två översta.

Åberg: – Tveklöst att importspelarna varit bra. Det är vanskligt att signa spelare från andra länder som man bevisligen inte sett tidigare. Bra utdelning på Ken Akamatsu, Murana Conteh och Muhammed Abdallah Hussien.

Första delen av seriespelet är avklarad för damerna, herrarna har en bortamatch i Åtvidaberg innan det är speluppehåll. I tabelltoppen av Ettan södra hittar vi en fyrklöver bestående av Oskarshamns AIK längst upp. Smålänningarna jagas av FC Trollhättan, Tvååker och Utsiktens BK. Förväntat eller skrällar? Tabellen för damerna toppas av Rävåsen före Örebro SK ? Era kommentarer, tack.

Funcken: – Serien ser väl ut som ungefär förväntat. Ett par av lagen har ju fått behålla många spelare och det är kanske inte så konstigt att man ligger där uppe i toppen. Damerna tycker jag hakar på bra i tabellen, dom har en tuff målsättning och det är definitivt en tuffare serien i år.

Olsson: – Det ser väl ut som det brukar göra i serien. Trollhättan börjar alltid bra och kommer garanterat att vika ned sig och hamnar en bit ner i tabellen i höst, det är jag säker på. Det är det enda jag är säker på förresten. I damernas serie är det lite väl tidigt att säga något, det är för få omgångar spelade.

Åberg: – Damernas serie har jag i ärlighetens namn haft lite dålig koll på. Men herrarnas serie verkar vara jämn. Det verkar vara nära att alla slår alla, vilket gör att inget lag direkt drar ifrån de övriga, och det ger också mig hopp om att LSK kan vara med i toppen ju längre serien går, och ju mer man får spela ihop truppen.

Avslutningsvis tar vi oss tillbaka till årets EM. Sverige tar sig vidare till åttondelsfinal, vilket är roligt, men ett brutalt game over i Glasgow mot Ukraina sätter stopp för ytterligare matcher i EM. Vi låter andra avkunna sina domar om den sportsliga insatsen, men, om vi jämför underhållningsvärdet på svensk landslagsfotboll med den fotbollen som exempelvis Danmark bjuder på, hur rolig fotboll spelar blågult egentligen? Vad tror ni övriga länders publik där ute i Europa tycker om det som Sverige serverar? Så handen på hjärtat… hade vi verkligen suttit nitade i soffan och kikat om det var ett annat landslag som bjöd på detta spel?

Funcken: – Jag skall ärligt säga att hade det varit ett annat landslag hade jag inte suttit nitad i soffan. Spelet mot Spanien och till större delen mot Slovakien var inte vackert. Jag hade gärna sett fler irrationella spelare i laget. Ken Sema är en spelare som har egenskaper att kunna bjuda på något oväntat. Jag har sett roligare fotboll än den som Sverige bjuder på i EM.

Olsson: – Sverige spelar en ganska så tråkig fotboll, där egentligen bara Emil Forsberg är den som sticker ut. I övrigt är det ett profillöst lag som spelar en fotboll där man i och för sig får bra utdelning, men inte är det det roligaste jag sett. Jag tror inte att publiken runt om i Europa är överdrivet roade av att se Sverige spela sina matcher.

Åberg: – Jag tillhör dom som älskar underdogs i idrott. Lag som kämpar och slåss, och då och då får till en skräll. Men det svenska spelet i EM såg bitvis fegt ut. Jag hade gillat om man kunde ha klivit fram lite mer.

Med det avslutar vi det sjunde surret från Skarsjöns panel.
Bland frågor, funderingar och engagerade supporters,

Anders ”Melker” Antonsson

 


BOKA DIN BILJETT TILL NÄSTA MATCH:

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail