Ungdomssektionens förtydligande om träningar


I förra veckan beslutade Folkhälsomyndigheten om att förlänga de skärpta allmänna råden i Västra Götalandsregionen t.o.m den 13 december. För vår del innebär de skärpta råden att våra äldre ungdomslag ska avstå från att genomföra matcher och träningar. Undantag gäller för LSK:s herrlag samt träning för barn och unga födda 2005 och senare.

Under denna pandemins ”andra våg” har vårt fokus varit att minska smittspridningen av coronaviruset, och samtidigt på ett ansvarsfullt sätt genomföra våra träningar. Vi försöker efter bästa förmåga följa beslut, anvisningar och rekommendationer från svenska myndigheter och vara beredda att agera utifrån deras riktlinjer.

Men råden är många och det är inte lätt att som lekman ta alla de ”rätta” besluten, sist jag tittade på mitt visitkort stod det varken epidemiolog eller smittskyddsläkare. När föräldrar och ledare började ställa frågor huruvida vi skulle fortsätta med vår verksamhet och när vi fick höra om bekräftade covidfall bland barn på Ljungskileskolan tog vi därför kontakt med smittskyddsenheten i Västra Götaland för att få lite svar. Vi fick beröm för våra åtgärder och uppmanades att fortsättningsvis försöka följa eventuella förändringar i restriktionerna.

Tillsvidare gäller fortfarande undantaget för träning för barn födda 2005 och senare. Beslutet om max 8 deltagare gäller inte träning, då det inte är att betrakta som allmänna sammankomster eller offentliga tillställningar. Det finns för idrotten egentligen inga begränsningar mot inomhusidrott, men som fotbollssektion så uppmanar vi ända våra lag att i möjligaste mån bedriva träningar utomhus. I de fall som träning inomhus anses nödvändig så gäller fortsättningsvis att föräldrar inte får vistas i vare sig gymnastikhall eller omklädningsrum. Lämning och hämtning av barn ska göras utanför där god distansering kan säkerställas. I de fall lag väljer att avstå träning på sina inomhustider ska det meddelas Daniel Högberg så avbokar han tiden hos kommunen. Kontaktuppgifter till Daniel hittar ni här.

Det är givetvis helt fritt för varje förälder, barn, ledare och lag att välja att avstå från träningar i dessa tider.

I de fall där en familjemedlem smittats av covid-19 vill vi att barnet avstår träning i 14 dagar från det att familjemedlemmen konstaterats friskförklarad igen. Detta för att vi ska kunna bedriva en så säker verksamhet som det bara är möjligt!

Tidigare anvisningar om att barnen ska stanna hemma även vid milda symptom gäller givetvis som tidigare. Vi försöker också hålla öppen grusplanen för parkeringsyta för att undvika trängsel vid hämtning/lämning vid Skarsjövallen.

I väntan på vaccin eller ett trendbrott i pandemin får vi alla ta vårt ansvar och hålla avstånd. Kan vi göra detta på ett ansvarsfullt och bra sätt, så hoppas vi att barnen kan få fortsätta med sin idrott. Ta hand om er i vintermörkret!

/Ungdomssektionen Groheds IF/Ljungskile SK genom Rikard Delbring

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail