Gästtränare från Damlandslaget

P16 med Pontus Ekblom, orange väst, i mitten.

Under denna, den avslutande, veckan har de ordinarie tränarna lämnat över visselpipan och ledarskapet till såväl interna som externa gästtränare.

I onsdags kväll var det så dags för Pontus Ekblom att ha hand om träningen. Pontus, har en lång spelarbakgrund på elitnivå hela vägen upp till allsvenskan, samt ett mångårigt ledarskap. Under en lång tid har han kamperat ihop med Peter Gerhardsson i såväl BK Häcken som svenska damlandslaget. Tillsammans har de skapat en atmosfär som Pontus menar är avgörande,
– Vi alla, såväl spelare som ledare måste ständigt arbeta för att göra varandra bättre för det är den ständiga utvecklingen som leder till resultat.

Gjort varandra bättre har de verkligen lyckats med. I BK Häcken ledde det bland annat till Stora Silvret och klubbens första titel genom Svenska Cupenguldet i en dramatisk final mot Malmö FF 2013.

Vi minns alla Damlandslagets härliga insats 2019 som resulterade i ett VM-brons och en stor plats i våra svenska hjärtan.
– Det är fantastiskt att jobba med tjejerna. De har det avgörande fokuset hela tiden under träningarna och det märks så tydlig att de jobbar för varandra, säger Pontus, och fortsätter, jag är imponerad av Ljungskiles P16 och hur ledarna har jobbat med truppen. De har samma fokus, har lätt att ta till sig instruktioner och alla jobbar för varandra. I den här åldern är det lätt att några står vid sidan eller inte är riktigt är alerta. Det var verkligen kul att träna detta duktiga hungriga gäng och att få dela det med truppens ledare, avslutar Pontus innan han kliver i i bilen som tar honom till sitt lilla paradis på Orust.

Han vevar ner rutan och sträcker ut huvudet,
– Ni har en fantastisk anläggning här uppe, fantastisk!
Vi vet, Pontus, vi vet…

Temat på onsdagens träning efter den förberedande uppvärmningen var en färdighetsövning i passning-mottagning, där Pontus pratade detaljer om hur killarna ska vinkla kroppen för att snabbt vara rättvända och kunna spela bollen framåt.

Han pratade också om vikten av sätta passningen på rätt fot för att ge en bra förutsättning för kompisen att kunna vända upp med boll. I den avslutande spelövningen gavs anvisningar och direktioner för att skapa en ”styrning” för att bollen skulle spelas framåt. Det är ett spelmoment som killarna är duktiga på och de löste denna spelövning väldigt bra.

Då var det betydligt knepigare med rörlighets- och koordinationsövningarna under den inledande förberedelsefasen av träningen…

Vi tackar Pontus för en fantastisk träning och lycka till framöver då EM och OS spelas. Ni har ett extra stort stöd från  spelare och ledare i P16!

 

Vid pennan Richard Nilsson & Rikard Delbring

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail