Imponerande säsong av P16!

Ett sammansvetsat gäng som har roligt tillsammans är nyckeln för P16. FOTO: R. Nilsson.

Det är sensommarkväll och solen värmer på ett behagligt och härligt sätt oberörd av att hösten antågande väntar på en tittfints avstånd. På Sveriges näst vackraste arena, Skarsjövallen, skall strax träningen för Groheds IF/Ljungskile SK´s U16 dra igång. Stämningen är hög och snacket är i full gång, det märks att det är en trupp i harmoni.

Vi tar en pratstund med en av lagets fyra ledare, Markus Regland. De övriga Rikard Delbring, Jesper Ekström och Mattias Olsson är i full färd med att placera konor i förbryllande mönster.
– Det är ett härligt och stort gäng vi har, säger Markus och fortsätter, killarna har spelat ihop i flera år och har vuxit samman på ett naturligt och samtidigt unikt sätt. Det unika ligger i sammanhållningen. Vi måste ha roligt på träningarna och killarna måste tycka det är kul att träna då kommer man utvecklas.

Det är inte bara fotboll som står på agendan även om det såklart är dominerande. Truppen har också provat på ett antal aktiviteter utanför fotbollen med bland annat Padel, Beachvolleyboll och Mästarnas Mästare.
– Det har varit otroligt roligt och ett bra sätt att testa något nytt. För oss ledare så är det extra roligt med denna typ av aktiviteter eftersom vi fortfarande är helt överlägsna och obesegrade, säger Markus och skrattar medan laget största vinnarskalle förvånat lyssnar in.

Att vinna matcher har inte varit högsta prioritet genom åren utan det är utvecklingen av jaget och laget som stått först. Det har testats olika system och killarna har flyttats runt i olika positioner, allt för lärandet. Förra säsongen fanns det för första gången en målsättning och det var att besegra alla lagen i serien och börja arbeta med ett högt presspel.  Målsättningen lyckades om än på målfoto där säsongens sista match såg ut att sluta 0–0 men med ett förlösande långskott i 89 minuten klarades målsättningen.
– Vi har valt att aldrig toppa laget utan sett till att alla fått spela och det gör att vi idag har en lika stor som bred trupp. Det finns få lyckade exempel på att tidig toppning ger resultat över tid, säger Markus.

Han har rätt. Ikväll, precis som vid alla andra träningstillfällen, är det runt 20 spelare på plats. Det är ett resultat av ambitionen att alla skall vara med så länge som möjligt. Med en så stor trupp skapas möjlighet till hög kvalité på passen och att träna så match likt som möjligt. Säsongens stora mål var att få till presspelet och det har man verkligen lyckats med.
– Killarna vet vad de skall göra och vet också att det kräver mycket av alla när vi spelar med hög press. Vi måste vara bra tränade och orka ligga på motståndarna så att de inte får tid att bygga upp sitt spel. Hittills har vi klarat av det bra, säger Markus lätt blygsamt.

Resultatet under säsongen talar sitt tydliga språk. Med sju raka vinster och en målskillnad på imponerande 45–5 leder man serien.
– Nu har lite drygt halva serien avverkats och vi ser fram emot resten av matcherna med en förhoppning om att vi kan fortsätta vara fokuserade och att glädjen är med oss på resten av träningarna och matcherna.

På planen körs uppvärmning med kvadraten och det snackas, skrattas och retas på ett härligt sätt. Ingen vill stå i mitten när signalen ljuder. Straffet blir tio armhävningar. Vinnarskallen smyger iväg men blir snabbt påkommen med att försöka undvika armhävningarna…

Just denna kväll så är träningstruppen förstärkt med spelare och ledare ifrån P06.
– Det är viktigt att vi samarbetar mellan träningstrupperna och tar fördel av varandras kunskaper, säger Markus. Vi kommer, förr eller senare, att spela ihop och då blir steget inte så stort och vi känner varandra bra.

Träningen avslutas med kvicken. Ett spel på liten plan där första målet vinner. Avsluten haglar och vi ser bevis på att Bohusläns bästa målvakter, båda två, återfinns i laget. Tempot och stämningen är hög, solen börjar gå ner och ger viss svalka. Några av killarna pratar om ett kvällsdopp andra om de första dagarna i skolan och allt som skall fixas.

Konernas förbryllande mönster har fått en förklaring och allt materiel plockas in av killarna. Även här vet man vem som gör vad. På onsdag väntar ny match…

 

Vid tangenterna,
Richard Nilsson

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail